Tema: Sömn
Sömn är avgörande för vårt välbefinnande, men många av oss kämpar för att få tillräckligt av den. Forskning visar att sömnbrist inte bara gör oss griniga och mindre attraktiva för andra, utan också försämrar vår prestation och ökar risken för olyckor och sjukdomar. Men det finns ingen anledning att få panik om du ibland ligger och räknar får på natten – din kropp klarar att komma igen.
När John Blund uteblir
Å ena sidan är sömn livsviktigt. Å andra sidan behöver vi inte sova så mycket som vi tror. Forskare vid KI reder ut begreppen.
Därför ska vi lyssna på kroppens rytm
Vår inre klocka styr oss mer än vi anar. Om upptäckten som belönades med Nobelpriset 2017 får ökat genomslag kan det ändra allt från när skoldagen ska starta till vilka mediciner vi tar och när.
Sjukt trött
Trötthet är ett av de vanligaste symtomen när vi är sjuka. Vi har pratat med forskarna som vill förstå vad som händer när orken tar slut.
En god natts sömn ger ökad attraktionskraft
Forskare vid Karolinska Institutet visar i en studie i British Medical Journal (BMJ) att det finns ett stort mått av sanning i begreppet skönhetssömn. Enligt forskarna kan man se en tydlig koppling mellan sömn och om man uppfattas som hälsosam och attraktiv.
Trött hjärna tolkar omvärlden negativt
En natts dålig sömn gör dig inte bara trött och ouppmärksam – det gör också att du tolkar omvärlden på ett mer negativt sätt och lättare tappar humöret. Är du pollenallergiker är också risken stor att du redan från början har störd sömn på ett eller annat vis.
Sömnbrist kan kopplas till depression och självmordstankar bland unga
För lite sömn under skoldagar och bristande sömnkvalitet kan kopplas till ökad risk för depression och självmordstankar bland högstadieelever, visar en studie genomförd vid Nationellt centrum för suicidforskning och prevention (NASP).
Sömnighet kan försämra ditt sociala liv
Att vara socialt aktiv ökar generellt chansen till god nattsömn. Men om du är aktiv sent på kvällen ger det kortad sömn – och kan därmed även påverka ditt sociala liv. Det visar en ny studie från Stockholms universitet och Karolinska Institutet som publiceras i den vetenskapliga tidskriften PNAS.
Är sömnbrist farligt?
Det finns flera teorier om vad som händer i hjärnan när vi sover. Klart är i alla fall att sömn är viktigt, annars skulle vi inte lägga en tredjedel av våra liv på att sova, menar forskaren Susanna Jernelöv. Hör henne i KI:s podcast Medicinvetarna.
Vem är tröttast?
Trötthet är det vanligaste medicinska symtomet. Att vara trött kan också ha stora effekter på vardagen. Men vad är egentligen trötthet och går det att mäta den? Professor Torbjörn Åkerstedt berättar mer i Medicinvetarna.
Fråga forskaren om stress, sömn och ångest
Karolinska Institutets populärvetenskapliga tidning, Medicinsk Vetenskap, publicerar i varje nummer ett antal läsarfrågor och svar från våra forskare inom olika områden. Här hittar du frågor och svar relaterade till sömn och olika former av psykisk ohälsa.