”Internet-KBT gav mig nya verktyg”
Namn: Katarina Schmidt Berg
Ålder: 71 år (2016)
Titel: Pensionerad, tidigare kansliråd i regeringskansliet.
Berättat för Fredrik Hedlund, först publicerat i tidskriften Medicinsk Vetenskap nummer 2, 2016.
”Mot slutet av min yrkesverksamma tid drabbades jag av en utmattningsdepression. Jag tog antidepressiva läkemedel och gick på möten om avspänning och kost och blev sakta bättre. När jag kände mig redo tog jag på mig ett krävande uppdrag, alltför krävande visade det sig. Det resulterade i en andra utmattningsdepression, något som bidrog till att jag gick i pension ett halvår i förtid.
Efter pensionen upphörde jag med de antidepressiva läkemedlen för gott. Då kände jag mig mycket dyster och satt hemma mycket. Jag skaffade två hundar för att komma ut, men istället kände jag mig låst och bunden av dem. Jag hade också fått för mig att jag borde vila väldigt mycket så jag vilade halva dagen.
Hösten 2014 såg jag en annons i tidningen om försökspersoner för en studie med internet-KBT. Jag blev intervjuad för att se om jag passade för studien, och det gjorde jag.
Under den halvårslånga studien fick jag, inför varje moment, läsa ganska långa kunskapstexter, göra schema över den kommande veckan och planera in uppgifter, motion och sociala aktiviteter. I början kändes det väldigt svårt och jag tänkte; Hur ska jag klara av det här? Men det var ju egentligen inte särskilt svåra saker. Det som var väldigt bra var att det fanns en person som jag kunde skriva till och som svarade på ett uppmuntrande sätt. Min första uppgift blev att inte gå och lägga mig på förmiddagarna. Sedan fick jag planera in jobbiga saker som inte blivit gjorda som att ta ut tidningshögen eller ringa ett jobbigt samtal. Och när man gjort någon jobbig sak fick man ge sig själv en premie och gå ut och fika eller något annat som man verkligen tycker är roligt. Det var också skönt att se att surdegarna försvann en efter en. I det lilla blev det ganska stort. Och efter ett tag kunde jag titta på mig själv och tänka; Herregud, vad har jag hållit på med?
Nu känner jag att jag har fått verktygen för att undvika att drabbas igen.”