Om vår forskning
I forskningsgruppen för MS-epidemiologi använder vi data från det svenska MS-registret i sig självt eller kopplat till data från offentliga databaser som Statistiska centralbyrån, Socialstyrelsen och Försäkringskassan för att utföra epidemiologiska studier relaterade till MS. Tillgång till dessa stora datasamlingar gör det möjligt att genomföra forskningsprojekt om MS-resultat i syfte att beskriva hur MS-patienter mår över tid när det gäller sjukdomsutveckling, behandlingsmetoder och socioekonomiska resultat. Våra studier kommer förhoppningsvis att bidra till ökad kunskap om faktorer som påverkar MS-sjukdomen och den socioekonomiska bördan av MS, med den yttersta ambitionen att skapa en grund för en förbättrad och kostnadseffektiv hälso- och sjukvård för MS-patienter.
Vår forskningsgrupp består av molekylärbiologer, epidemiologer och neurologer.
Forskningsprojekt
- Grundläggande epidemiologi
Incidens och prevalens av MS i Sverige, MS geografiska fördelning och förändringar över tid i incidens och prevalens av MS
- Behandlingsstudier (farmakoepidemiologi)
Mönster för påbörjande, byte, upptrappning och avbrytande av behandling, behandlingstyper, biverkningar och behandlingseffektivitet.
- Hälsoekonomiska och samhälleliga konsekvenser av MS
Kostnader för MS, sjukfrånvaro, invaliditetspension, inkomster.
- Kliniskt förlopp av MS
Progression av funktionshinder och funktionsnedsättning vid olika typer av MS, undersökningar av orsaker till och förlopp av barns MS samt faktorer som påverkar sjukdomsutvecklingen.
Jan Hillerts forskargrupp har erhållit ett EU-bidrag för forskning
Vi deltar i ett 5-årigt EU-projekt som fokuserar på en effektivare och mer etisk användning av registerdata