Sveafertilprojektet: Påverkan av medicinska behandlingar på äggstocken

Sveafertil är en svensk nationell studie om fertilitetsbevaring hos flickor och unga kvinnor som har hög risk för infertilitet som biverkning av medicinska behandlingar.

Frusen gulröd blomma.
Foto: Juhani Harkas

Vissa livräddande medicinska behandlingar kan ha allvarliga biverkningar. Till exempel kan behandlingar för cancer och benmärgstransplantationer skada äggstockarna. Äggstockar har omogna ägg och är en viktig del av reproduktionssystemet hos kvinnor. Om skadorna orsakade av behandlingar är omfattande kan äggstockarna skadas permanent. Det kan leda till svårigheter att bli gravid och infertilitet senare i livet. Om patienten är mycket ung vid behandlingstillfället kan puberteten också påverkas, eftersom friska äggstockar är väsentliga för utveckling till sexuell mognad.

För vuxna kvinnor kan fertiliteten bevaras genom att samla och frysa (kryopreservera) mogna ägg innan de skadliga behandlingarna påbörjas. Om patienten är en ung tjej som ännu inte gått igenom puberteten finns det inga mogna ägg som kan frysförvaras. För den unga patienten kan äggstocksvävnad som innehåller omogna ägg samlas och frysas istället. Nedfrysning av äggstocksvävnad är en etablerad metod att bevara fertiliteten för vuxna kvinnor. För barn har metoden studerats mindre och det är inte en rutinmässig klinisk behandling än. Mer forskning behövs för att förstå möjligheterna och begränsningarna av fertilitetsbevaring genom nedfrysning av äggstocksvävnad hos unga patienter.

Sveafertil är en studie om fertilitetsbevaring för flickor och unga kvinnor som har fått etiskt godkännande från Svenska Etikprövningsmyndigheten. Alla enheter för pediatrisk onkologi och hematologi i Sverige är kopplade till Sveafertil, vilket ger alla flickor och unga kvinnor med mycket hög risk för behandlingsorsakad infertilitet möjligheten att bevara fertiliteten. Sveafertil startades 2020 och har två huvudfunktioner:

  1. Sveafertil ger patienter en möjlighet till klinisk nedfrysning av en bit av deras egen äggstocksvävnad för egen eventuell senare användning i fertilitetsbehandlingar
  2. Sveafertil bedriver grundläggande forskning om barnets äggstocksstruktur och funktion för att förstå möjligheterna och begränsningarna av fertilitetsbevaring hos barn
Istappar
Foto: Juhani Harkas

Fertilitetsbevaring

Äggstockar tillsammans med omogna ägg utvecklas tidigt under fostrets utveckling. Därför har en nyfödd flicka redan ett lager av omogna ägg i sina äggstockar. Äggen förblir omogna tills hon når puberteten och kroppens hormonsystem och stimulerar mognad av ägg. Följaktligen är puberteten en viktig faktor när fertilitetsbevaring planeras. Om patienten har genomgått puberteten bör möjligheten att samla mogna ägg för nedfrysning övervägas. Om patienten inte har gått igenom puberteten finns det inga mogna ägg tillgängliga, och det enda alternativet för att bevara fertiliteten är att nedfrysa en bit äggstocksvävnad som innehåller omogna ägg.

Ibland samlas äggstocksvävnad för att bevara fertiliteten också hos vuxna kvinnor. Till exempel, om cancerbehandlingar måste startas omedelbart, är insamling av äggstocksvävnad det enda förfarandet som kan utföras tillräckligt snabbt eftersom insamling av mogna ägg tar flera veckor. En bit äggstocksvävnad avlägsnas kirurgiskt och lagras i -180 ° C. När kvinnan har återhämtat sig från cancern och önskar bli gravid kan den frysta äggstocksvävnaden tinas och transplanteras tillbaka. Det finns över 130 barn i världen som har fötts efter transplantation av äggstocksvävnad. Metoden anses nu vara en etablerad klinisk rutin för vuxna kvinnor. Information om lämpligheten av detta förfarande för unga flickor är dock begränsad. Det finns bara två kända fall där äggstocksvävnad som samlats från unga tjejer har lett till graviditeter efter transplantation. I dessa fall var tjejerna cirka tio år gamla när äggstocksvävnaden samlades. Vi vet inte om metoden fungerar för ännu yngre patienter. Det är också viktigt att inse att vävnadstransplantation inte är ett alternativ för alla patienter eftersom vävnaden kan innehålla cancerceller som kan återvända till patienten. Detta är fallet för blodcancer som leukemier och lymfom. För dessa patienter kan mognad av ägg i laboratoriet vara ett alternativ i framtiden. Det finns dock ingen sådan metod idag.

Iskula
Foto: Juhani Harkas

Sveafertil Setup

Sveafertil riktar sig till patienter mellan 1 och 17 år. Flickor före puberteten med mycket hög risk för infertilitet, och ungdomar efter puberteten med hög risk för infertilitet, kan inkluderas i studien om läkaren bedömer att det inte finns någon ökad risk för kirurgiska komplikationer. Risken för infertilitet bestäms av internationella riktlinjer som baseras på behandlingar, inte diagnoser. Fertilitetskonsultation ges till familjen och information om Sveafertil tillhandahålls. Familjer som vill delta fyller i samtyckeformuläret tillsammans med sin dotter. En bit av en äggstock avlägsnas kirurgiskt under narkos och skickas omedelbart till Karolinska universitetssjukhuset i Stockholm. Två tredjedelar av biten kommer att nedfrysas kliniskt och denna bit är reserverad för hennes eventuella framtida fertilitetsbehandlingar och kan inte användas i forskning. Återstående tredjedelen ges till forskning som utförs av Dr. Pauliina Damdimopoulous forskargrupp vid Karolinska Institutet.

De viktigaste forskningsfrågorna i Sveafertil är:

• Vilken typ av celler består barnens äggstocksvävnad av? Liknar dessa celler de i vuxen äggstocksvävnad?
• Hur lika är de omogna äggen i äggstockar hos barn jämfört med de hos vuxna?
• På vilket sätt skadas äggstocksvävnaden genom medicinska behandlingar?
• Kan omogna ägg från barns äggstockar mognas i laboratoriet?

Vattendroppar
Foto: Juhani Harkas

Deltagande sjukhus

Följande sjukhus är en del av Sveafertil-studien. Varje sjukhus har en lokal samordnande läkare och en forskningssjuksköterska som ansvarar för att identifiera patienter för Sveafertil.

• Norrlands universitetssjukhus, Umeå
• Akademiska sjukhuset, Uppsala
• Karolinska universitetssjukhuset, Stockholm
• Universitetssjukhuset i Linköping, Linköping
• Sahlgrenska universitetssjukhuset, Göteborg
• Skånes universitetssjukhus, Lund

Publikationer

Pampanini et al. 2019 Human Reproduction
”Impact of first-line cancer treatment on the follicle quality in cryopreserved ovarian samples from girls and young women”
https://academic.oup.com/humrep/article/34/9/1674/5549608

Wagner et al. 2020 Nature Communications
”Single-cell analysis of human ovarian cortex identifies distinct cell populations but no oogonial stem cells”
https://www.nature.com/articles/s41467-020-14936-3

Wagner PhD thesis 2020
”The human ovary : a characterization of cell types and adverse ovarian side effects of chemotherapy”
https://openarchive.ki.se/xmlui/handle/10616/47298

Pampanini et al. 2020 Hormone Research in Paediatrics
“Fertility Preservation for Prepubertal Patients at Risk of Infertility: Present Status and Future Perspectives”
https://www.karger.com/Article/FullText/516087

Hassan et al. 2023 Reproductive Biomedicine Online
“Reference standards for follicular density in ovarian cortex from birth to sexual maturity”
https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S1472648323003875

Hassan PhD thesis 2024
“Delineating cell types and toxicity in human ovaries from birth to sexual maturity”
https://openarchive.ki.se/articles/thesis/Delineating_cell_types_and_toxicity_in_human_ovaries_from_birth_to_sexual_maturity/26900779?file=48942337

Rooda et. al 2024 Nature Communications
“In-depth analysis of transcriptomes in ovarian cortical follicles from children and adults reveals interfollicular heterogeneity”
https://www.nature.com/articles/s41467-024-51185-0

Finansiering

Sveafertil är etablerat och finansierat med ekonomiskt stöd från Barncancerfonden och Karolinska Institutet.

Kontakt

Profile image

Kirsi Jahnukainen

Anknuten till Undervisning/Handledning
Profile image

Jasmin Hassan

Anknuten till Forskning
Sveafertil