Insamlingsorganisationern forskarråd och stiftelser som finansierar forskning vid KI
Forskningen vid KI finansieras genom anslag som söks i konkurrens från ett stort antal privata stiftelser, forskningsråd och ideella insamlingsorganisationer i Sverige. Här nedan listas några av de organisationer som årligen bidrar med stora belopp till KI:s forskare.
Organisationer
AFA försäkring
Afa Försäkring finansierar forskning och utveckling inom arbetsmiljö och hälsa. På Karolinska Institutet finansierar AFA bland annat forskning om friskfaktorer på organisatorisk nivå och etisk stress hos vårdpersonal.
Cancerfonden
Cancerfonden är en av de största finansiärerna av cancerforskning i Sverige och har ett nära samarbete med Karolinska Institutet. Cancerfonden stödjer viktig forskning inom cancerområdet. På Karolinska Institutet används medel till att driva innovativa projekt, utveckla nya behandlingsmetoder och öka förståelsen för olika cancerformer. Målet är att bidra till framsteg inom diagnostik, behandling och i förlängningen minska antalet dödsfall i cancer.
Barncancerfonden
Barncancerfonden är en ledande aktör inom finansiering av forskning kring barncancer i Sverige och har ett starkt engagemang för att stödja studier och forskartjänster vid Karolinska Institutet. Vid Karolinska Institutet stöder Barncancerfonden både grundläggande och klinisk forskning, för däribland genetiska studier, immunterapi och behandlingsmetoder som syftar till att ge barn bättre chanser att överleva och leva ett liv fritt från allvarliga biverkningar.
Hjärnfonden
Hjärnfonden finansierar viktig forskning vid Karolinska Institutet med fokus på att förstå och behandla sjukdomar som drabbar hjärnan och nervsystemet. Genom stöd från Hjärnfonden undersöker forskare områden som neurobiologi, genetik och hjärnans återhämtning efter skada samt nya behandlingsmetoder och förbättrad diagnostik av bland annat MS, Alzheimers, Parkinsons sjukdom stroke och ALS.
Hjärt-Lungfonden
Sedan 1904 stödjer Hjärt-Lungfonden på flera olika sätt forskningen om hjärt-, kärl- och lungsjukdom. Bland annat genom generösa anslag till forskare på Karolinska Institutet. Finansierade projekt på KI undersöker bland annat röda blodkropparnas skadliga effekt på kärlfunktion vid diabetes, förebyggande av kardiovaskulär sjukdom och behandlingsalternativ för benartärsjukdom.
Svenska Läkaresällskapet
En av Svenska Läkaresällskapet (SLS) huvudsakliga uppgifter är att främja vetenskaplig utveckling och sprida medicinsk kunskap. SLS finansierar medicinsk forskning till läkare genom olika typer av anslag och delar varje år ut omkring 30 miljoner kronor till forskning. Anslagen sträcker sig över flera medicinska discipliner, inklusive hjärt-kärlsjukdomar, cancer, infektionssjukdomar, allmänmedicin och folkhälsa.
Svenska Sällskapet för Medicinsk Forskning
Sedan 1919 har SSMF (Svenska Sällskapet för Medicinsk Forskning) givit tusentals forskare möjligheten att bedriva vetenskapliga studier. SSMF vänder sig till forskare inom alla medicinska områden och stödjer grundforskning såväl som tillämpad forskning. Föreningen finansierar postdoktorer och framstående forskare för möjligheten att skapa forskagrupper och stärka sin position som självständiga forskare.
Forskningsråd
Vetenskaprådet
Vetenskapsrådet är Sveriges största statliga forskningsfinansiär och ger stöd till forskning av högsta kvalitet inom alla vetenskapsområden. Vetenskapsrådet är även den största externa bidragsfinansiären av forskning på Karolinska Institutet. Finansieringen sker genom att utlysa bidrag i öppen konkurrens inom flera områden.
Forte
Forte, Forskningsrådet för hälsa, arbetsliv och välfärd, är en statlig forskningsfinansiär. Varje år förmedlar Forte cirka 800 miljoner kronor till både grundläggande och behovsstyrd forskning. Det handlar om allt från enskilda projektbidrag till satsningar för att bygga upp forskningsmiljöer i världsklass.
Formas
Formas, forskningsrådet för hållbar utveckling, finansierar forskning på Karolinska Institutet inom områden som främjar hållbarhet i samhället. Detta inkluderar forskning kopplad till miljö, klimat, resurshantering, och hållbara samhällen, men även forskning om människors hälsa och välbefinnande i relation till miljön. På KI kan Formas exempelvis finansiera projekt inom folkhälsa, miljömedicin, och hur klimatförändringar påverkar hälsa och välfärd.
Stiftelser
Ragnar Söderbergs stiftelse
Ragnar Söderbergs stiftelse är en privat forskningsfinansiär som stödjer forskning inom medicin genom femåriga anslag för akademiskt yngre forskare (doktorsexamen avlagd inom 4–6 år från utlysning) med nydanande idéer och hög vetenskaplig kompetens. Syftet är att genom långsiktig finansiering ge framtida forskningsledare möjlighet att starta sin egen forskargrupp och bli självständiga.
Stiftelsen för Strategisk Forskning (SSF)
Stiftelsen för Strategisk Forskning (SSF) är en fri och oberoende aktör inom det offentliga forskningsfinansieringssystemet, som bidragit med avsevärd finansiering till forskning vid Karolinska Institutet. Finansieringen riktas till unga forskare, infrastrukturer och tvärvetenskapliga samarbeten, och stödjer projekt inom områden som systembiologi, biomarkörer och infektionsbiologi.
Svenska stiftelsers startanslag (Swedish Foundation's Starting Grant)
Svenska stiftelsers startanslag (Swedish Foundation's Starting Grant) är ett forskningsanslag som initierats av flera svenska privata stiftelser för att stödja lovande forskare som placerade sig högt i ERC Starting Grant-utlysningar, men som missade bidrag på grund av begränsade medel. Syftet med anslaget är att ge nystartade forskare en stabil grund för att utveckla sin forskning och skapa långsiktiga forskningsprojekt inom medicin och andra områden.
Torsten Söderbergs stiftelse
Torsten Söderbergs Stiftelse grundades 1960 med ändamål att främja vetenskaplig forskning och vetenskaplig undervisnings- eller studieverksamhet av landsgagnelig innebörd varvid företrädesvis de ekonomiska, medicinska och rättsvetenskapliga områdena skall komma i fråga. Stiftelsen har sedan 2012 anslagit till Torsten Söderbergs akademiprofessur i medicin.
För dig som vill veta mer
54,9 miljoner kronor till KI-forskare från Cancerfonden
Tretton forskare vid Karolinska Institutet får dela på 54,9 miljoner kronor i forskartjänstanslag från Cancerfonden. Totalt delar fonden ut 124,3 miljoner kronor till 31 cancerforskare i Sverige.
Barncancerfonden finansierar 8 forskartjänster på KI
Barncancerfonden har beviljat finansiering till åtta forskartjänster på KI för barnonkologisk forskning under de kommande två till sex åren. Målet är bland annat att förbättra dagens behandlingsmetoder med hjälp av precisionsmedicin.