Publikationer - om KI:s historia
Vill du veta mer om Karolinska Institutets historia? Nedan finner du publikationer som behandlar olika delar av Karolinska Institutets utveckling, från den tidiga historien till analyser av 1900-talets framväxande forskningsinstitution, de olika professionernas utveckling och utbildningens förändringar. Är du intresserad av det senare 1900-talet rekommenderas särskilt de publicerade vittnesseminarierna. Trevlig läsning!
Böcker
I boken Hur Karolinska Institutet kom till berättas om den tidiga bakgrunden till dagens medicinska forskningsuniversitet. I boken beskrivs hur den akuta bristen på fältskärer, men också mer komplexa idéer och behov, tillsammans kom att leda fram till bildandet av en utbildningsanstalt med endast en fakultet: den medicinska.
Författare: Julius Rocca.
Medicinen blev till vetenskap beskriver utvecklingen vid Karolinska Institutet under 1900-talet från olika perspektiv. Boken är en antologi utgiven i samband med Karolinska Institutets 200-årsjubileum, och är författad av några av Sveriges mest namnkunniga medicinhistoriker.
Författare: Karin Johannisson, Ingemar Nilsson, Roger Qvarsell, red.
Ämnessprängarna. Karolinska Institutet och Rockefeller Foundation 1930 - 1945 behandlar en formativ period av Karolinska Institutets historia: åren före och under andra världskriget. Under denna period formades Karolinska Institutet till den forskningsinstitution det är i dag, delvis med hjälp av amerikanska Rockefeller Foundation. Titeln syftar på den tvärvetenskapliga kultur som växte fram vid KI under denna tid.
Författare: Olof Ljungström.
Vittnesseminarier
Verksamheten vid Karolinska Institutet finns också dokumenterad i en serie publicerade vittnesseminarier. Här finner du information om stora delar av Karolinska Institutets senare 1900-talshistoria.
2. Att bygga forskning. Vittnesseminarium om byggnationerna på KI campus Solna under 90-talet.
5. Utveckling pågår. Vittnesseminarium om läkarutbildningen och dess förändringar 1960 - 2010.