NVS vill uppmärksamma de äldres situation
Institutionen för neurobiologi, vårdvetenskap och samhälle (NVS) vill under den pågående pandemin där coronaviruset SARS-CoV-2 orsakar sjukdomen COVID-19, speciellt uppmärksamma de äldres situation.
Personer som är i åldersgruppen 70+ utgör en av riskgrupperna och har nyligen fått starka rekommendationer av Folkhälsomyndigheten att undvika sociala kontakter. Detta för att skydda sig själva och andra, samt bidra till att hindra smittspridningen. I denna åldersgrupp bor många hemma, antingen tillsammans med någon eller ensamma, samtidigt är många beroende av hemtjänst eller bor på äldreboenden.
Forskningen inom NVS har ett tydligt fokus på åldrandet med projekt inom klinisk- och experimentell geriatrik, gerontologi, epidemiologi, arbetsterapi, fysioterapi, omvårdnad och allmänmedicin. Här har vi samlat aktuell forskning, fakta och tips som bidrar till att öka kunskapen om och förståelsen för de äldres situation i dessa tider.
Jag vill ta tillfället i akt och varmt tacka alla medarbetare och studenter vid NVS som snabbt har fått ställa om till nya arbetssätt. Ni gör ett fantastiskt arbete för att verksamheten fortgå och för att NVS studenter ska kunna upprätthålla sina studier.
Vi tar tacksamt emot fler uppslag till hemsidan. Hör av er till NVS:s kommunikatör Annika Clemes (annika.clemes@ki.se)
Med vänlig hälsning
Maria Ankarcrona, prefekt NVS
Artiklar/inslag/debatter av NVS:s medarbetare
Testa äldrevårdens personal varje dag
Flera framstående äldreforskare, från bland annat NVS, har skrivit en debattartikel i Aftobladet den 21 mars 2020, där de efterfrågar fler riktade insatser för sköra äldre under denna pandemi.
Sociala kontakter med ny teknik
Den speciella situation som viruspandemin skapat bör användas till att skapa nya och användbara vanor – genom att använda digital teknik – för social kontakt med äldre vänner och familjemedlemmar. Det skriver forskare vid Umeå universitet och KI i en debattartikel i Västerbottens-Kuriren den 25 mars.
Konsekvenser av digitalt utanförskap
Rätten att vara delaktig i samhället är fundamental och finns till och med inskriven i vår grundlag. Situationen med äldres isolering på grund av Coronaviruset visar hur sårbar denna rätt är för grupper i samhället som inte har tillgång till interaktion via digital teknik.
Forskningsfokus på äldres hälsa
På sektionen för fysioterapi är det flera forskare som fokuserar på äldres hälsa. Forskningen handlar om effekter av fysisk aktivitet och träning för olika grupper av äldre personer och i olika sammanhang som t ex hemma-boende, på sjukhus och äldreboenden.
Med fokus på åldrande i unikt Art & Science projekt
Det var i höstas som Aging Research Center (ARC, en sektion vid NVS) kontaktade Fotoskolan STHLM på Folkuniversitetet för att höra om de var intresserade av ett samarbetsprojekt i syfte att ta fram aktuella bilder på äldre personer utifrån den forskning som ARC bedriver.
”Vi hoppas kunna testa behandling av covid-19 patienter i en pilotstudie”
Här beskrivs aktuella forskningsprojekt i Johanssons och Risings forskargrupper relaterade till covid-19.
Nationell plattform för fysioterapeuter om covid-19
Malin Nygren-Bonnier och Anna Svensson-Raskh, vid sektionen för fysioterapi, NVS, har medverkat till att ta fram en nationell plattform för information och erfarenhetsutbyte kring det nya coronaviruset och covid-19.
Låt inte åldern styra vem som ska få vård
Prioritera inte efter kronologisk ålder där prioriteringar inom intensivvården måste göras nu i coronakrisen. Denna uppmaning kommer från flera professorer och äldreforskare vid NVS tillsammans med kollegor från universitet och universitetssjukhus runt om i landet i en debattartikel i Aftonbladet den 15 april 2020.
En nedrustad äldreomsorg har försvårat krisen
Carin Lennartsson, lektor och docent vid sektionen för ARC, NVS, har tillsammans med docent Lena Dahlberg, anknuten till ARC samt professor Kevin McKee vid högskolan Dalarna, skrivit en debattartikel som publicerades i Dala-Demokraten den 15 april, 2020 där de kräver att äldreomsorgen prioriteras nu.
Involvera experter på åldrande för att skydda äldre mot covid-19
30 forskare inom äldreområdet är beredda att stödja Socialdepartementet, Folkhälsomyndigheten, Socialstyrelsen och SKR och föreslår att man aktiverar det nyinrättade äldreforskarrådet på Socialstyrelsen. Debattartikel i Läkartidningen 16 april, 2020, med ett flertal forskare från NVS bland avsändarna.
Sjuk av ensamhet
Lena Dahlberg, anknuten till ARC, intervjuas i Medicinvetarna om ofrivillig ensamhet och olika hälsoproblem. Extra intressant i coronakaratäntider.
(Intervjun dyker upp ca 11 minuter in i programmet).
Maria Eriksdotter pratar covid-19 i TV4 Nyhetsmorgon
Maria Eriksdotter, professor i geriatrik och överläkare, intervjuades i TV4 Nyhetsmorgon om äldre och covid-19, torsdagen den 23 april. Bland annat utreddes skillnaden på lunginflammation och covid-19 för de äldre. Även de äldres isolering och ensamhet till följd av corona berördes.
Digitala utanförskapet extra svårt under pandemin
Biblioteksbladet har intervjuat Lena Rosenberg om det aktuella ämnet "digitalt utanförskap", apropå den text hon skrev tillsammans med Louise Nygård, Staffan Josephsson och Camilla Malinowsky och som publicerades här på hemsidan.
”Prioriteringar måste även ta hänsyn till skörhet”
Skörhetsbedömning blivit särskilt viktig som ett bidrag till att identifiera kronologiskt åldrade patienter som INTE är sköra. Dagens Medicin den 13 maj, 2020.
Äldreplatserna har halverats: "Alarmerande"
Anders Wimo och Bengt Winblad har granskat mängden äldreplatser i förhållande till den faktiska befolkningsstatistiken. Aftonbladet 24 maj 2020.
Närhet på äldreboenden - "Ett grundläggande behov hos alla"
Anne-Marie Boström, lektor i omvårdnad vid NVS, intervjuad i Aktuellt den 22 juni.
”Collateral damage” i spåren av covid-19
– Kropp och själ hör ihop, säger Laura Fratiglioni, professor i medicinsk epidemiologi vid sektionen för ARC, intervjuad i SVTnyheter den 26 juni.
Regeringen lyssnade inte på äldreforskarnas varningar
Mats Thorslund, professor i socialgerontologi vid ARC, medverkade i SR:s Ekot den 24 juni angående att äldrerådet med sin samlade kunskap inte anlitats av regeringen under coronapandemin.
Hur ska äldre få kontakt på distans?
Lena Rosenberg, lektor vid sektionen för arbetsterapi i Tidningen PROpensionären 4/2020, om vikten av att äldreomsorgen borde prioritera hjälp med vardagsteknik för de äldre.
”Tryck tillbaka smittan mer – då skyddar vi äldre bäst”
För att skydda äldre räcker det inte att förlänga besöksförbudet till äldreboenden och be 70+ att undvika nära fysiska kontakter. Fem geriatrikforskare vid NVS i en debattartikel i SvD den 2 juni.
”Sjuksköterskor borde ha en central roll i äldres vård”
Anne-Marie Boström m fl i Dagens Medicin den 14 juli 2020.
Det medicinska innehållet i SÄBO måste förbättras
Gunilla Johansson, Bengt Winblad och Anders Wimo m fl i en debattartikel i Läkartidningen den 22 juli.
Redan utsatta äldreboenden extra covid-drabbade
Pär Schön docent och äldre-forskare vid ARC intervjuas i Aftonbladet den 16 augusti.
Oklart hur coronas självisolering påverkar äldre människor
Självisoleringen kan få allvarliga konsekvenser enligt ARC-forskaren Lena Dahlberg, intervjuad i SVT Nyheter den 9 september.
Skörhet bättre mått än ålder för att förutsäga covid-19-överlevnad
Ny studie publicerad i Journal of the American Medical Directors Association. Dorota Religa är en av huvudförfattarna.
Boom på sjuksköterskeprogrammet – tacka corona för det
I spåren av pandemin ökar intresset för att utbilda sig till sjuksköterska. Tidningen Mitt i hälsar på hos studenter på KI:s sjuksköterskeprogram.
Äldres skörhet avgör överlevnadschanser vid covid-19
Dorota Religa, professor i geriatrik, intervjuas i SVT som en av forskarna i en ny studie som visar att fler faktorer än ålder avgör vilka äldre som klarar covid-19.
Forskare: Riktlinjen diskriminerande mot dementa
DN rapporterade om riktlinjer för vård av äldre covid-19-patienter som var diskriminerande den 5 oktober. NVS:s Anders Wimo och Maria Eriksdotter är intervjuade.
”Det behövs strukturella förändringar inom äldreomsorgen”
Pär Schön, docent och äldreforskare vid ARC intervjuad i Vårdfokus den 12 oktober.
Malin Nygren-Bonnier medverkar i Fråga Doktorn
Malin Nygren-Bonnier pratar rehabilitering av covid-19 patienter i Fråga Doktorn den 12 oktober tillsammans med Judith Bruchfeld, överläkare och docent vid KI.
Tre äldreforskare: "Använd den expertis som finns i Stockholm”
I en debattartikel DN den 26 oktober bemöter Maria Eriksdotter, Laura Fratiglioni och Lars-Olof Wahlund det tidigare inlägget ”Varför tillåts de äldre dö utan läkarvård”, av Maciej Zaremba.
Ny publikation om covid-19-relaterad överdödlighet i Region Stockholm
"High excess mortality in areas with young and socially vulnerable populations during the COVID-19 outbreak in Stockholm Region, Sweden", BMJ Global Health.
"I en utdragen pandemi är fysisk aktivitet viktigare än någonsin"
"Rusta för en våg av långtidssjuka"
Prominenta forskare vid NVS i SvD debatt om hälso- och sjukvårdens utmaning med att fånga upp den nya patientgruppen med "långtidscovid".
Långtidssjuka i covid-19 utreds vid ny mottagning
Malin Nygren-Bonnier, docent vid sektionen för fysioterapi, intervjuad i Fysioterapi om sin forskning kring långtidseffekter efter covid-19 och den nya mottagningen vid Karolinska Universitetssjukhuset.
Maria Eriksdotter kommenterar coronakommissionens betänkande
Maria Eriksdotter kommenterar coronakommissionens första delrapport i TV4 Nyhetsmorgon den 16 december.
Medicinvetarna #61: Covidrehab - vad vet vi idag?
Så har 70-plussare hanterat coronaåret i isolering
Anne-Marie Boström medverkar i TV4 Nyhetsmorgon tisdag den 16 mars, angående 70-plussarnas isolering under coronaåret och hur de kan få det framöver.
”Undernäring bidrar till äldreomsorgens brister”
Dålig näringsstatus och inaktivitet har sannolikt bidragit till de tragiskt höga dödstalen inom äldreomsorgen under covid-19-pandemin, skriver flera debattörer (varav flertalet från NVS) i Dagens Medicin den 26 mars 2021.
Nya resultat från FINGER-studien om levnadsvanor och beteende hos äldre personer under covid-19-pandemin
Hur har åtgärder som social distansering och karantän påverkar äldre personer under covid-19-pandemin? Ny forskning från professor Miia Kivipeltos grupp presenteras.
Malin Nygren-Bonnier en av mottagarna av Hjärt-Lungfondens utdelning av medel till forskning om covid-19
Tretton KI-forskare har fått anslag av Hjärt-Lungfonden till sin forskning om det nya coronaviruset. Anslagen är sammanlagt 6,5 miljoner kronor, Malin Nygren-Bonnier, docent vid sektionen för fysioterapi är en av mottagarna.
Nya rön från SNAC-K: Hur påverkade den första vågen av covid-19-pandemin äldre svenskars hälsa och liv?
Nya forskningsresultat från professor Laura Fratiglionis team vid
Aging Research Center (ARC).
Nedsatt muskelstyrka innebär ökad risk för covid-19 bland äldre
Forskare vid sektionerna för ARC respektive fysioterapi har genomfört en studie där man såg ett samband mellan nedsatt muskelstyrka och en ökad sannolikhet för covid-19-liknande symptom bland äldre.