Institutionen för Klinisk forskning och utbildning, Södersjukhuset
Institutionen har cirka 50 anställda, varav 7 professorer, 100 doktorander samt 140 anknutna forskare.

Meny för detta område

The Conversation: Luftföroreningar kopplat till ökad risk för långtidscovid hos unga
Vår forskare Erik Melén och medförfattare har skrivit en artikel för den London-baserade nyhetsplattformen The Conversation. För två år sedan blev KI medlem i The Conversation, som är en internationell nyhetssajt där akademiker själva skriver artiklar inom sina expertområden. I sin senaste studie, publicerad i Lancet Regional Health - Europe, undersöktes effekten av långvarig exponering för luftföroreningar med risken för långtidscovid hos unga vuxna. Luftföroreningar är den fjärde vanligaste dödsorsaken i världen. Det är kopplat till flera sjukdomar, inklusive astma, kronisk obstruktiv lungsjukdom och stroke, såväl som covid-19. Nu kan exponering för luftföroreningar för första gången kopplas samman långtidscovid hos unga vuxna. Läs artikeln i sin helhet här.

Prefektrekrytering KI SÖS
Per Tornvall avslutar sitt uppdrag som prefekt på KI SÖS den 31 oktober och rekrytering av ny prefekt har påbörjats. Här kan du hålla dig informerad om processen framåt.

Stöd forskning vid Södersjukhuset
Genom din gåva till KI SÖS forskningsfond stödjer du forskningen och vården vid Södersjukhuset. Du bidrar samtidigt till att vi på Södersjukhuset kan erbjuda våra patienter en både nytänkande och uppdaterad vård av högsta kvalitet baserad på de senaste forskningsrönen. Forskningen gör också att sjukhuset får fram ny viktig kunskap som kan spridas för att hjälpa patienter i resten av världen. (Foto: Fotogruppen Sös).

Välkommen till KI SÖS!
Vi finns på Södersjukhuset i Stockholm.

Aktuella publikationer
Här finns ett urval av våra forskares aktuella publikationer.

För medarbetare på KI SÖS
För dig som är medarbetare. Logga in med ditt KI-ID

HELP-SWEDEHEART
Studien HELP-SWEDEHEART är en av de största på Karolinska Institutet med 35 deltagande svenska sjukhus. Över 20 000 patienter inkluderas under en tre-årsperiod under ledning av initiativtagarna Robin Hofmann (KI SÖS) och Magnus Bäck (MedH). Syftet är att fastställa om en systematisk screening av hjärtinfarktpatienter för Helicobacter pylori-infektion och i förkommande fall en behandling av denna, kan minska blödningskomplikationer och förbättra prognosen efter hjärtinfarkt.

Centrum för Hjärtstoppsforskning
Syftet med denna centrumbildning är att genom utbildning och forskning på olika högre nivåer sprida kunskap om hjärtstopp samt skapa vetenskapliga förutsättningar för att optimera omhändertagandet och få fler patienter att överleva. Hjärtstoppscentrum vill göra detta genom att förbättra kunskapsläget, driva på utveckling och opinion via symposier, utbildningar, debattartiklar och framför allt genomföra större kliniska forskningsprojekt.