Utbildning och undervisning på Global katastrofmedicin - hälsobehov och insatser

På Global katastrofmedicin - hälsobehov och insatser har vi lång erfarenhet av undervisning och föreläsande inom katastrofmedicin, folkhälsa i katastrofer, global hälsa i relation till katastrofer, prioritering, triage och beslutsfattanden. Våra medarbetare utgår mycket från egna erfarenheter från sin forskning och från fältarbete i katastrofer i sin undervisning. Vi utbildar via ett flertal olika kurser i katastrofmedicin, bland annat i ett Erasmus Mundus masterprogram.

AnTriEx and ViTriEX - simuleringsverktyg för masskadeövningar

Två studenter, en man och en kvinna, sitter med ryggen mot kameran och tittar på en white board som deras lärare pekar på
Erasmus Mundus Master Public Health in Disasters Foto: Åsa Svensson

Erasmus Mundus masterprogram - Public Health in Disasters

Vårt Erasmus Mundus masterprogram Public Health in Disasters är framtaget för att erbjuda en förstklassig utbildning inom folkhälsa i katastrofområden. Det är det enda Erasmus Mundus Masterprogrammet på Karolinska Institutet.

Ansökan nu öppen för höstterminen 2025! 

Läs mer och skicka in din ansökan via masterprogrammets webbsida. Sista ansökningsdag är 25 januari 2025.

Om programmet

Vi är ett av tre universitet som ingår i ett gemensamt Erasmus Mundus Masterprogram, tillsammans med Universidad de Oviedo i Spanien och University of Nicosia på Cypern. Masterprogrammet syftar till att bygga färdigheter som minskar risker inom katastrofarbete och bidrar till en bättre och med riktad hjälpinsats, med fokus på folkhälsa, i katastrofer. Programmet undervisas av högutbildade lärare med personlig erfarenhet av att arbeta inom hälso och sjukvård i katastrofområden. Målsättningen med programmet är att ge studenterna gott om både praktisk och teoretisk kunskap om hälso och sjukvård i katastrofer och global sjukvård, som ger dem möjlighet att gå vidare till flera roller och tjänster inom global katastrofmedicin.

Fristående kurser i katastrofmedicin

Vårterminen 2025 erbjuder vi tre fristående kurser i katastrofmedicin. Kurserna undervisas tillsammans med vårt Erasmus Mundus masterprogram, vilket bidrar till en global atmosfär i klassrummet och stora möjligheter till erfarenhetsutbyte med andra studenter. 

Global hälsa och katastrofer (7,5 hp)
Kursen ger studenterna en förbättrad förståelse för begreppet global hälsa och katastrofers inverkan på vår hälsa, både som individer och på samhällen. 

Hälsoinsatser vid hälsokriser och katastrofer (15 hp)
I den här kursen får studenterna verktyg för att förstå, bedöma, analysera, planera och genomföra hälsointerventioner i kriser och katastrofer.

Kvalitativ forskning och utvärderingsmetoder i katastrofer (7,5 hp)
Kursen är en introduktion till kvalitativ forskning och hur den kan användas i utvärderingar av hälso- och sjukvårdsinsatser vid katastrofer. 

Health Assistance in Humanitarian Crisis - uppdragsutbildning i samarbete Läkare Utan Gränser (MSF) Sverige

Vi genomför uppdragsutbildningen Health Assistance in Humanitarian Crisis, som riktar sig till hälso och sjukvårdspersonal som förbereder sig för att arbeta med uppdrag utomlands för Läkare utan Gränser Sverige

Vänligen observera att det här är en uppdragsutbildning. För att kunna gå kursen måste du antingen vara i rekryteringsprocessen för ett uppdrag med Läkare utan Gränser Sverige eller att din arbetsgivare på annat sätt står bakom ditt deltagande. 

Om kursen

Kursen omfattar 12 ECT och omfattar fyra moduler. Deltagare kan välja att antingen gå alla moduler eller välja ut en eller flera. Kursen ger konkreta verktyg för att planera och genomföra humanitärt hälsoassistans. Den utgår från det globala hälsoläget och bestämningsfaktorer för hälsa. Dessutom visar den tydligt hur kontext och olika typer av katastrofer påverkar folkhälsan. Kursen belyser hälsostrategier som syftar till att minska sjuklighet och dödlighet. 

Undervisningen är på svenska och undervisningen sker genom en kombination av webbaserat lärande och lektioner på campus på Karolinska Institutet i Solna. 

De fyra modulerna är:

  • Global hälsa och humanitära kriser
  • Sexuell och reproduktiv hälsa och rättigheter och barns hälsa i humanitära kriser (endast lämplig för legitimerad sjukvårdspersonal och annan hälsopersonal med relevant bakgrund)
  • Smittsamma och icke smittsamma sjukdomar i humanitära kriser. Epidemiska utbrott (endast lämplig för legitimerad sjukvårdspersonal och annan hälsopersonal med relevant bakgrund)
  • Projektplanering, och respons, i humanitära kriser

Undervisningsmetoder

  • Interaktiva föreläsningar
  • Diskussionsseminarier
  • Fallbaserade gruppuppgifter
  • Kliniska simuleringsövningar

Kursstart och ansökan

Nästa kurstillfälle är vårterminen 2025.

För mer information om kursinnehåll, vänligen kontakta Anneli Eriksson, anneli.eriksson@ki.se.

Om du ska gå kursen via Läkare Utan Gränser, vänligen kontakta Eugene Bushayija, Eugene.Bushayija@stockholm.msf.org.  för att anmäla dig.

Om du är intresserad av att gå kursen men inte är anställd eller i en rekryteringsprocess på Läkare Utan Gränser, vänligen kontakta Kristoffer Mörtsjö, kristoffer.mortsjo@ki.se för mer information om anmälan. 

personer på huk på golvet sorterar röd platta cirklar som symboliserar patienter
Studenter deltar i en AnTriEx-övning Foto: Åsa Svensson

Kurser i katastrofmedicin för läkarstudenter på KI

Vi undervisar kortare kurser i katastrofmedicin för läkarstudenter på KI, i form av den valbara kursen Katastrofmedicin SVK. Kursen innehåller bland annat: principer kring klinisk vård, beslutfattande med begränsade resurser, och kontext i katastrofsituationer. Kursen ger också studenterna en överblick av direkta och indirekta effekter av en katastrof på hälsa och på sjukvården. 

En gång per termin arrangerar vi dessutom en speciell en-dagskurs i katastrofmedicin för alla läkarstudenter som går sista året på KI. Kursen kallas Beslutsfattande med knappa resurser och fokus för dagen ligger just på triage, prioritering, och hur man bäst fattar beslut när flera, eller nästan alla, fakta i fallet är okända.  

Kurser för specialistläkare

Sedan 2018 har vi tillhandahållit specialistkurser inom katastrofmedicin på uppdrag av Socialstyrelsen, så kallade SK-kurser. Specialistkurserna är statligt finansierade utbildningar för läkare som genomför sin specialiseringstjänstgöring i Sverige. Kurserna fokuserar på beslutsfattande med begränsade resurser, triage och katastrofmedicin.

För frågor om våra kurser och utbildningar, vänligen kontakta:

JV
Innehållsgranskare:
Åsa Svensson
2024-10-16