Tema: Våra vänner bakterierna
För inte så länge sedan trodde de flesta – även läkare och experter – att bakterier, svampar och virus i huvudsak var något oönskat som bara ställde till problem och orsakade sjukdom. Numera vet vi bättre. Kunskapen om mikrobernas roll för vår utveckling och hälsa har exploderat under det senaste decenniet.
Hellre mångfald än enfald
Överallt på och i vår kropp lever mängder av bakterier. Utan dem skulle vi snabbt bli sjuka. Forskare vid Karolinska Institutet försöker ta reda på mer om vilken betydelse "våra vänner bakterierna" har för hälsan.
Vilken roll spelar bakterier vid en förlossning?
Barn som föds med kejsarsnitt får en annorlunda bakterieflora. Nu ska forskaren Emma Fransson och hennes kollegor vid centrum för translationell mikrobiomforskning (CTMR) ta reda på om det går att återställa den och på så vis minska risken för allergier.
Balans i vaginalfloran viktigt för hälsan
KI-forskaren Juan Du studerar bakteriers relation till humant papilliomvirus, HPV, och hur samspelet påverkar utvecklingen av livmoderhalscancer.
Så påverkades forskarnas egna matvanor
Har den nya kunskapen om bakteriernas roll för hälsan gjort att du själv ändrat din diet? Den frågan fick några av Karolinska Institutets egna bakterieforskare. Här är svaren.
Behandlades med bakteriekultur från frisk donator
Den kroniska diarrén förstörde Charlotta Jakobssons liv. Men genom ett forskningsprojekt på Karolinska Institutet fick hon hjälp.
Tarmbakterier kan påverka effekten av covidvaccin
Forskare vid Karolinska Institutet visar i en ny studie att bakteriefloran i våra tarmar kan påverka hur väl människor svarar på mRNA-vacciner mot covid-19. Enligt studien, som publiceras i tidskriften npj Biofilms and Microbiomes, kan vissa typer av tarmbakterier förstärka effekten av vaccinet medan andra kan försvaga den.
Tarmbakterier påverkar skyddet från blod-hjärnbarriären
Forskning från Karolinska Institutet visar att normala tarmbakterier hos möss kan ha betydelse för hjärnans skydd mot skadliga ämnen i blodet.
På glänt till bakteriernas värld
Vi äter med den, pratar, andas. Men vår mun är också hem för flera hundra olika bakteriearter. Hur deras liv hänger ihop med några av mänsklighetens vanligaste sjukdomar intresserar professor Georgios Belibasakis.