Christina: ”Första frågan: Kommer han att överleva?”

Namn: Christina Örum
Familj: Delsbo, lever ihop med Torsten Sundberg sedan 30 år.
Vad: Hennes man Torsten fick besked om prostatacancer år 2001. Han grundade prostatacancerföreningen ProLiv Stockholm och Christina driver Närståendegruppen inom föreningen.

Christina Örum-Bertelsen. Foto: Rebecka Uhlin

”Den första frågan man ställer sig som kvinna med en man som har fått prostatacancer är: Kommer han att överleva? Sedan är nästa fråga hur det blir med samlivet, eftersom det kanske aldrig blir som förr. Det händer att kvinnan lämnar mannen, men det är inte särskilt vanligt. De flesta kvinnor inser att nu är läget så här och då får vi göra det bästa av det. Det går att få samlivet att fungera utan att det fungerar, om man säger så.

Det gäller att hitta varandra igen och det är något som varje par måste komma fram till på sitt sätt. Och det kan vara svårt att prata om eftersom det kan finnas en del prestige i att fixa det här. Men mitt råd är att inte vänta för länge med att försöka. Numera finns också hjälpmedel och mediciner att ta till. Men generellt tror jag att det här med potensen är ett större problem för männen än för kvinnorna. Kvinnorna tänker mer på att få männen att överleva och äta en bra kost.

Torsten bestämde sig tidigt för strålbehandling och inte operation. Han tänkte att det lät enkelt och bra, en strålbehandling och så var det klart, men så enkelt var det inte. Före strålbehandling ges en hormonbehandling som gör att mannen tappar sin lust, medan kvinnan har sin kvar. Torsten blev samtidigt lättretlig, fick vallningar och ville inte att jag skulle ta på honom eller vara för nära. Det upphörde så småningom, men det var en svår och jobbig tid, kanske det jobbigaste i hela den här resan.”

Berättat för: Fredrik Hedlund
Tidigare publicerad i Medicinsk Vetenskap nummer 3, 2019

OD
Innehållsgranskare:
Ola Danielsson
2024-02-08