Sofia Arkelsten: "Att få diagnosen MS var befriande"

Namn: Sofia Arkelsten, 39 år

Fick sin diagnos: 2014

Jobbar som: Riksdagspolitiker (M)

Portrait of Sofia Arkelsten.
Sofia Arkelsten, foto: Linda Forsell.

Berättat för Maja Lundbäck, först publicerat i tidskriften Medicinsk Vetenskap nummer 4, 2016.

”Innan jag fick diagnosen kände jag att det var något fel i kroppen. Jag hade gått hos sjukgymnast en tid eftersom mitt knä krånglade men trots att jag gjorde mina övningar blev det inte bättre. När jag fick veta att jag hade MS var det ganska befriande, särskilt eftersom jag hade oroat mig för någonting värre. MS går ju faktiskt att göra någonting åt även om det kändes ovant att vara drabbad.

När min läkare frågade mig om jag ville testa en ny behandling som höll på att utvecklas tackade jag ja. Medicinen som jag får är ännu inte godkänd för just MS, men den fungerar fantastiskt! Jag tycker att det är viktigt att medicin som visar sig kunna göra nytta i andra sammanhang än man har tänkt också ska kunna användas för just det.

Jag får dropp en gång i halvåret, då känner jag mig som en patient. Annars jobbar jag som vanligt som riksdagsledamot för Moderaterna. Om jag ska vara med på en extern debatt vill jag ha pall eller stol. Det finns en stor acceptans inom politiken för att människor har olika förutsättningar. Det är en oväntat vänlig bransch för de symtom som jag har. För mig är det viktigt att träna och äta ordentligt. Om vi sitter i ett långt möte och inte har ätit på länge säger jag till, det är bra för alla, politiker som har ätit funkar mycket bättre!

Sedan jag fick MS har jag fått låg tolerans för ovetenskapliga goda råd. Jag tänker att det inte finns några enkla svar och jag vill inte gå utbildning i alla spännande symtom utan räknar kallt med att min läkare kommer att berätta vad som är viktigt. Jag är ganska optimistisk, det pågår ju mycket forskning."

CO
Innehållsgranskare:
Cecilia Odlind
2023-11-06