”Jag gav mig själv bättre vanor i present”

Namn: Thomas Sjövall
Ålder: 70 år.
Relation till alkohol: Har aktivt valt att börja dricka mindre för att inte gå över gränsen till riskbruk.

Thomas Sjövall. Photo: Annika af Klercker
Thomas Sjövall. Foto: Annika af Klercker

”Jag dricker sedan många år endast vin. Jag har aldrig druckit vin vid fel tillfällen, utan endast i samband med sociala situationer då det normalt serveras. Vid hälsokontroller har mina levervärden varit fina och jag har inte varit trött dagen efter middagar. Ändå tyckte jag för några år sedan att jag drack mer än vad som kändes riktigt bra. Jag bestämde mig för att jag skulle få nya alkoholvanor i 70-årspresent.

Jag började läsa på om alkohol och om livsstilsförändringar och skrev ned mina tankar. Det blev en bok. Att skriva den hjälpte mig i processen att skapa nya vanor, men jag tror också den kan hjälpa andra. Det finns många böcker som handlar om hur man kan bryta ett beroende och blir helnykter, men jag har inte sett någon annan bok om hur någon som inte är beroende kan börja dricka mindre.

Min modell är att aldrig dricka mer än två glas, oavsett tillfälle. På så sätt går man inte över gränsen för så kallat riskbruk, som för en man går vid fjorton glas per vecka eller fyra glas per tillfälle. På middagar numera tar jag ofta en välkomstdrink och sedan ett glas vin till maten. Därefter dricker jag vatten i vinglaset. Jag har bestämt mig för det och behöver inte fundera över min konsumtion under middagen.

Boken, som heter 2 glas vin, blev klar lagom till min 70-årsdag i januari i år. Då hade jag en stor fest på Nalen och vid kalaset höll jag ett tal och berättade om mitt projekt, som jag hade hållit hemligt. Alla gäster fick ta med sig ett exemplar av boken hem om de ville och det ville de flesta. Många har efteråt sagt att boken har hjälpt dem till bättre vanor. Själv känner jag mig friare nu, alkohol och vin tar mindre plats i mitt liv.”

Berättat för: Annika Lund, först publicerad i tidskriften Medicinsk Vetenskap, nummer 3, 2015.

Mer om hälsosamt åldrande

OD
Innehållsgranskare:
Ola Danielsson
2023-11-27