Tema: AI inom medicin och hälsa
Artificiell intelligens (AI) testas inom flera medicinska områden, exempelvis för att identifiera bröstcancer från mammografibilder eller för att göra en första bedömning av patienter inom akutsjukvården. Men de möjliga användningsområdena är många – och forskningen pågår för fullt för att göra AI både säkert och användbart inom hälso- och sjukvården. Här har vi samlat några artiklar om forskare och forskningsprojekt vid Karolinska Institutet.
Årets Nobelpris i kemi hjälper oss att förstå livets byggstenar
Nobelpriset i kemi 2024 gick bland annat till forskarna bakom AI-verktyget AlphaFold2, som används för att snabbt kartlägga proteiner – livets byggstenar. KI-forskarna Luca Jovine, Per Svenningsson och Marcus Saarinen förklarar varför de prisade upptäckterna är så viktiga.
AI-forskaren Max Gordon: "AI kan göra det tråkiga"
Årets AI-svensk 2023 känner inget behov av att befinna sig i forskningens centrum. Ändå är det just där han befinner sig. Ortopeden och forskaren Max Gordon var tidig med att ta hjälp av artificiell intelligens. Nu vill alla andra veta hur man gör.
Kan AI ge bättre hälsa?
AI används redan i sjukvård och forskning, till exempel för att analysera röntgenbilder eller förutsäga proteiners tredimensionella utseende. Hör professor Magnus Boman berätta för podden Medicinvetarna om fler tänkbara användningsområden. AI visar sig bland annat vara bra på byråkrati och administration som kan användas för att förbättra sjukvården
Kan psykologer ta hjälp av AI?
I psykologisk behandling är det viktigt att tidigt kunna avgöra om patienten får rätt sorts terapi. Viktor Kaldo ska undersöka om artificiell intelligens, AI, kan hjälpa till.
AI istället för röntgenläkare i bröstcancervården?
Mammografi har sänkt dödligheten i bröstcancer dramatiskt. Samtidigt missar dagens teknik nästan en tredjedel av fallen och det råder stor brist på röntgenläkare. AI kan vara en lösning, tror forskare.
Stor EU-satsning på utveckling av AI inom hälso- och sjukvården
Forskare vid Karolinska Institutet, Centre for Imaging Research (CIR), SciLifeLab och RISE har tillsammans erhållit ett anslag på över 100 miljoner kronor från EU-kommissionens program för ett digitalt Europa. Projektet, kallat TEF-Health, ska bland annat verka för ett snabbt införande av nya lösningar för artificiell intelligens (AI) och robotik inom hälso- och sjukvården.
AI-modell underlättar tidig upptäckt av autism
En ny maskininlärningsmodell kan förutsäga autism hos små barn utifrån relativt begränsad information. Det visar en ny studie från Karolinska Institutet publicerad i JAMA Network Open. Modellen kan underlätta tidig upptäckt av autism, något som är viktigt för att kunna sätta in rätt stödinsatser.
AI ökar utvecklingstempot för nya läkemedel mot hjärnsjukdomar
AI kan användas för att identifiera molekyler med stor potential att utvecklas till nya läkemedel mot psykiska sjukdomar. En studie, som genomförts på möss, visar att AI med hög precision kan bidra till framtidens mer effektiva behandlingar av bland annat psykos.
AI identifierar kvinnor med hög bröstcancerrisk vid mammografi
Genom att använda AI går det att identifiera kvinnor med hög risk för bröstcancer vid mammografiscreeningen för att kunna hitta cancern tidigare. Nu kan en internationell forskargrupp ledd från Karolinska Institutet visa att metoden fungerar väl i olika europeiska länder. Studien är publicerad i The Lancet Regional Health – Europe.
AI och precisionsmedicin kan hitta risk för hjärt-kärlsjukdom
Hjärt-kärlsjukdom är en av de vanligaste dödsorsakerna i Sverige och i världen. Nu har forskare vid bland annat Karolinska Institutet funnit att artificiell intelligens verkar kunna spela en roll i att identifiera risk för hjärt-kärlsjukdom. Studien, som publicerats i Cardiovascular Research, kan i framtiden leda till mer exakta diagnosmetoder.
Forskare tar nytt AI-grepp för att analysera tumörer
Forskare vid Karolinska Institutet och SciLifeLab har kombinerat AI-tekniker som används inom satellitavbildning och ekologisk forskning av organismsamhällen för att tolka stora mängder data från tumörvävnad. Metoden kan i förlängningen bidra till mer individanpassad behandling av cancerpatienter.
AI:n som lyssnar på patienten
Ett nytt digitalt verktyg som skräddarsyr sjukbildsfrågor för varje enskild patient kan göra diagnosen säkrare och vården effektivare. Det visar en ny studie vid Danderyds sjukhus och Karolinska Institutet som publicerats i BMJ Open.
Fler forskare inom området
Maskininlärning ett verktyg för medicinsk forskning
Maskininlärning är inte är en vetenskaplig disciplin eftersom det saknas en vetenskaplig fråga. I stället är det ett verktyg för att besvara andra discipliners vetenskapliga frågor. Det menar Carl Henrik EK, ny gästprofessor vid KI SÖS.
Forskar om ultraljud för bättre gynekologisk diagnostik
Ultraljud har utvecklats till en mycket kraftfull medicinsk avbildningsteknik. Elisabeth Epstein forskar om hur den kan förbättra diagnostik vid gynekologiska sjukdomar, bland annat med hjälp av AI.
Artificiell intelligens för medicinsk diagnostik
Johan Lundin använder mobila digitala lösningar och artificiell intelligens för att göra diagnostik i resursbegränsade länder tillgänglig, trygg och träffsäker. De verktyg han utvecklar kan också avlasta läkare och labbpersonal i höginkomstländer.
Med precisionspatologi hittas rätt behandling
Johan Hartman utvecklar nya metoder inom patologi för att till exempel förutsäga behandlingssvar och bedöma återfallsrisk. Metoderna sträcker sig från att odla tredimensionella tumörmodeller till riskbedömning med hjälp av AI.