Extern forskningsfinansiering
Forskningen står för 84 procent av Karolinska Institutets totala årsomsättning och intäkterna för forskningsområdet uppgick 2019 till knappt 6 miljarder kronor. De största ekonomiska bidragen, utöver statsanslaget, kommer från Vetenskapsrådet, Region Stockholm och EU. Bland de privata finansiärerna är Cancerfonden, Wallenbergstiftelserna och AstraZeneca de största bidragsgivarna. Externa finansiärer står för ungefär 65 procent av forskningsintäkterna.
Svenska stiftelser
Svenska stiftelser
Privata stiftelser och insamlingsorganisationer, så som Cancerfonden och Wallenbergstiftelserna, bidrar ekonomiskt till ett stort antal forskningsprojekt på KI.
Finansiering från EU
Finansiering från EU
EU är den viktigaste utländska forskningsfinansiären för KI, som i sin tur är en av unionens storsta mottagare av finansielt stöd till forskning inom hälsa och medicin.
Finansiering från USA
Finansiering från USA
Ett stort antal forskningsprojekt vid Karolinska Institutet får finansiellt stöd från USA. År 2019 kom nästan 100 miljoner kronor från amerikanska federala finansiärer, inklusive NIH.
SFO – strategiska forskningsområden
SFO – strategiska forskningsområden
De strategiska områdena inom forskning är en satsning från regeringen. KI har fått medel för sex områden: stamceller, diabetes, neurovetenskap, cancer, epidemiologi och vårdforskning.
Senaste nytt om utdelade anslag
Fördjupning
Tre KI-ledda coronaprojekt vidare i EU anslag
Tre KI-ledda coronaprojekt vidare i EU anslag
Tre KI-ledda projekt som syftar till att hitta vaccin och läkemedel mot SARS-CoV-2 har gått vidare i en runda om sökta EU anslag. Projekten leds av KI:s Matti Sällberg, Qiang Pan Hammarström och Benjamin Murrell.
Han ska skräddarsy hjärnceller mot Parkinsons
Han ska skräddarsy hjärnceller mot Parkinsons
ERC Advanced Grant är ett av Europas mest prestigefyllda program för forskningsfinansiering. Nu tilldelas Ernest Arenas anslaget för att skräddarsy dopaminproducerande hjärnceller hos Parkinsonpatienter.
100 år av forskningsstöd – så vaknade KAW:s nyfikenhet på KI
100 år av forskningsstöd – så vaknade KAW:s nyfikenhet på KI
Med ögonen öppna för excellens och med ett långsiktigt tänk har Knut och Alice Wallenbergs stiftelse under årens lopp delat ut miljardbelopp till Karolinska Institutets forskare. Stiftelsen, som nu firar 100 år, har kommit att bli en av Europas största privata forskningsfinansiärer.
Guld i kampen mot cancer
Tidigare ansåg forskarna att så kallad icke-kodande RNA var ett skräp-DNA som inte hade någon betydelse eftersom det inte skapade proteiner. Men det har visat sig att det "skräpet" kan vara guld i kampen mot cancer. KI-forskaren Claudia Kutter är en av de forskare som nu studerar icke-kodande RNA. Se en film från Knut och Alice Wallenbergs stiftelse.
Bättre mediciner och vaccin
Sjukdomsframkallande virus och bakterier som kroppens immunförsvar inte klarar av att hantera är ett stort hälsoproblem. Carmen Gerlach vid KI utforskar hur immunförsvaret fungerar. I fokus för forskningen står T-cellerna som hon hoppas ska kunna ge pusselbitar till bättre vacciner och mediciner. Filmen är producerad av Knut och Alice Wallenbergs stiftelse.