Djurförsök
På KI bedrivs grundläggande forskning för att förstå biologiska mekanismer, ta fram nya behandlingsformer och utveckla vaccin. En stor del av forskningen utförs med exempelvis cellodlingar, men inom flera sjukdomsområden behövs fortfarande djurförsök för att få ny kunskap. Att använda djur i vetenskaplig forskning är strikt reglerat.
Allmänt om djurförsök
Djurförsök på KI
Karolinska Institutet arbetar för att förbättra människors hälsa genom forskning och högre utbildning. Forskning om många stora sjukdomsområden behöver djurförsök för att få ny kunskap om hittills okända biologiska mekanismer.
Frågor & svar om djurförsök
Varför behövs djurförsök och hur regleras det i lagen? Här hittar du vanliga frågor och svar om djurförsök i akademisk forskning.
Nationell webbplats om djurförsök
Djurförsök.info är en webbplats från Vetenskapsrådet. Här hittar du fakta och information om den forskning som kräver djurförsök och varför den gör det, samt om arbetet med att ersätta, förfina och minska antalet djurförsök.
Forskning med apor på KI
Forskning med apor
Apor används när inga andra metoder eller arter kan användas. Det handlar främst om studier om hjärnans sjukdomar och för att utveckla vaccin.
Försöken är strikt reglerade och styrs av lagar om djurskydd. Alla försök måste först godkännas i en djurförsöksetisk nämnd.
Apornas boendemiljö och träning
KI:s anläggning för apor är ackrediterad av organisationen AAALAC International för sin höga kvalitet på djurvälfärden.
Här finns mer information om apornas boendemiljö, sociala miljö, träning och berikning.
Lovande vaccin mot Krim-Kongovirus
Ett internationellt forskarlag lett från KI har för första gången testat ett vaccin mot Krim-Kongovirus på apor. Vaccinet gav skydd mot viruset, som kan orsaka blödarfeber med hög dödlighet, och hade inga allvarliga biverkningar.
Alternativ till djurförsök
Principen om 3R
3R är ett ramverk för att genomföra försöksdjursforskning med fokus på att utveckla alternativa forskningsmetoder.
Att hitta alternativ ligger i tiden
Försök på djur är en del av den medicinska forskningen. Men arbetet med att minska antalet djur, förbättra teknikerna och ersätta djurförsök med andra metoder pågår hela tiden. Möt tre forskare som berättar om alternativa metoder.
Mer information
Djurförsök i historien
Djur har sedan länge använts i forskning. Och det är inte utan skäl: 91 av 105 Nobelpris i fysiologi eller medicin har gått till upptäckter som gjorts tack vare djurförsök.
Komparativ Medicin
Komparativ Medicin (KM) heter den organisation inom Karolinska Institutet som ansvarar för drift av djurhus och efterlevnad av lagar och regler som rör forskning med djurförsök, där det även ingår utbildningsverksamhet.
Kontakt
Har du en fråga till KI? Hör av dig via kontaktformuläret.