Medicinvetarna #167: Kan vitaminer vara farliga?

Vi behöver alla få i oss vitaminer för att hålla oss friska, men precis som med det mesta kan det finnas risker med att få i sig för mycket. Hör professor Martin Bergö berätta om när kosttillskott kan vara nödvändiga, när de är onödiga, och i vilka situationer de rent av kan innebära hälsorisker. Avsnittet publicerades 19 mars 2025.

Martin Bergö
Martin Bergö Foto: Andreas Andersson

Vitaminer är ämnen i kosten som är nödvändiga för att våra kroppar ska fungera och för att vi ska undvika sjukdom. Ett klassiskt exempel är c-vitaminbrist vilket kan leda till den potentiellt dödliga sjukdomen skörbjugg. Långt innan forskarna kunde förklara hur sambandet såg ut insåg sjöfarare att sjukdomen kunde undvikas om de fick citrusfrukter under långresorna. I dagens samhälle är det dock få som riskerar vitaminbristsjukdomar, så länge vi äter någorlunda varierat, menar Martin Bergö, professor vid institutionen medicin, Huddinge, och prorektor vid Karolinska Institutet. 

– De flesta friska individer som äter varierat behöver varken tillskott av vitaminer eller mineraler. Undantagen gäller gravida, äldre över 75 år, små barn, veganer och personer med vissa sjukdomar. De kan behöva tillstånd, säger Martin Bergö.

I sin forskning är han intresserad av hur fria radikaler och antioxidanter interagerar med näringsmässiga och metabola behov hos tumörceller i cancerutveckling. Forskargruppen vill förstå mekanismer för metastasering, alltså hur cancer sprids i kroppen, och hitta läkemedel för att stoppa denna spridning. Målet är också att med ökad kunskap kunna ge tydligare näringsråd till cancerpatienter.

– Vår och andras forskning har visat att antioxidanter, som bland annat just vitamin C, kan ökar cancertumörers tillväxt och metastasering. Därför avråder vi personer som har eller har haft cancer från att ta vitamintillskott, säger han. 

Fredrik Lanner, principal researcher at the Department of Clinical Science, Intervention and Technology
Fredrik Lanner, senior forskare, Karolinska Institutet Foto: Andreas Andersson

Lyssnarfrågan: Kan embryonala stamceller bota ögonsjukdom?

Stamceller har en särskild förmåga att skapa många exakta kopior av sig själva som i sin tur kan utvecklas till mer specialiserade celler. Hur kan stamceller från embryot, så kallade embryonala stamceller, användas för att hjälpa människor som är i behov av ny vävnad eller nya celler? Det undrade en lyssnare. 

– I vår forskning använder vi embryonala stamceller för att förstå mer om hur specialiserade celltyper uppkommer och därmed orsaker till exempelvis infertilitet. Det andra området där vi använder embryonala stamceller är att vi försöker etablera cellterapier när specifika celler dött eller försvunnit. Där jobbar vi framförallt med ögonsjukdomen gula fläcken-blindhet där vi hoppas kunna ersätta döda stödceller i ögat med stamceller. Vi jobbar också med att försöka ersätta insulinproducerande celler vid typ 1-diabetes, säger Fredrik Lanner, senior forskare vid institutionen för klinisk vetenskap, intervention och teknik, Karolinska Institutet. 

Hans team använder gensaxmetoden och embryomodeller i sin forskning när de bland annat försöker förstå hur olika celler i kroppen bildas.

– Vi har precis skickat in en ansökan om att få testa detta på människor, säger han. 

Hör honom berätta mer i lyssnarfrågan #31 av KI:s podcast Medicinvetarna.

Mer lyssning på temat

01-04-2025