Forskare och akademiskt liv
Karolinska Institutet har ungefär 3 000 anställda forskare, varav över 440 professorer. Totalt har universitetet drygt 2 000 doktorander. Dessutom finns ett stort antal forskare med någon form av lösare anknytning till universitetet, så som gästforskare och forskare med hälso- och sjukvården som huvudsaklig arbetsgivare. En stor andel av KI:s forskare och doktorander kommer från andra länder än Sverige. Arbetsspråket i många forskargrupper är engelska.
Nya titlar till de dolda specialisterna bakom KI:s forskning
De arbetar med avancerad teknik i verksamheter som de i många fall byggt upp från grunden. Kunskaper, erfarenhet och internationella kontakter gör dem oumbärliga för KI:s forskning, utan att vara forskare själva. För ett år sedan skapades nya titlar för den här viktiga gruppen medarbetare.
Ylva Trolle Lagerros får Sveriges enda professur i prevention
En ny donationsprofessur i prevention inrättas på Karolinska Institutet. Den får namnet Prins Daniels professur i kardiovaskulär prevention och tilldelas forskaren och obesitasläkaren Ylva Trolle Lagerros som tillträdde tjänsten den 1 oktober. Syftet är att minska förekomsten av hjärt- och kärlsjukdomar i Sverige.
Jan Ellenberg utsedd till direktör för SciLifeLab
SciLifeLabs styrelse har utsett professor Jan Ellenberg till ny direktör. Jan Ellenberg, som för närvarande är verksam vid EMBL i Heidelberg, Tyskland, kommer även att anställas som professor vid Karolinska Institutet och affilierad professor vid Stockholms universitet och KTH. Han efterträder Olli Kallioniemi, som har varit chef för SciLifeLab sedan 2015.
Karolinska Institutet Postdoc Association (KIPA)
Funderar du på att bli postdoc på KI? KIPA engagerar sig aktivt för att förbättra arbetsvillkor, underlätta professionellt nätverkande och på andra sätt berika tiden som postdoktoral forskare vid KI. Kontakta dem för stöd och råd och nya vänner. Informationen på sidan är på engelska.
Junior Faculty på KI
Junior Faculty är en organisation för disputerade forskare vid Karolinska Institutet som ännu inte har en fast akademisk tjänst som exempelvis lektor eller professor. Deras mål är att främja karriärutveckling och ge stöd till juniora forskare på KI. Engelsk text på sidan.
KIRI – KI:s forskningsinkubator
Karolinska Institutet strävar efter att vara ett ledande medicinskt universitet. I linje med denna vision har vi skapat KI Research Incubator (KIRI), en dynamisk plattform för juniora forskare med syfte att stärka nyskapande och kreativa samarbeten.
Möt våra nya professorer
Luftvägarnas immunsystem, AI i vården och hur man kan förebygga folksjukdomar och olyckor – det är några av de forskningsområden som Karolinska Institutets nya professorer intresserar sig för. I oktober varje år är det dags för professorsinstallationen i Aula Medica.
KI ansluter till CoARA för utveckling av forskningsbedömning
CoARA (Coalition for Advancing Research Assessment) drivs av olika EU-aktörer med målet att utveckla hur forskning bedöms för att öka dess kvalitet, transparens och genomslagskraft. Nu har KI tillsammans med ett flertal andra svenska lärosäten skrivit på överenskommelsen.
Strategisk satsning på framtidens forskare i vårdvetenskap
Under 2023 lanserade Strategiska forskningsområdet i Vårdvetenskap (SFO-V) en satsning på framtidens forskare inom vårdvetenskap genom en öppen utlysning av medel till postdoktorala tjänster för vårdvetenskaplig forskning. Målsättning med satsningen, SFO-V Fellows, är att främja högkvalitativ vårdvetenskaplig forskning och att säkerställa återväxten av forskare inom området.