ALS Clinical Research Group (ALS kliniska forskargrupp)
Gruppen strävar efter att integrera ALS-forskning och vård genom att bedriva klinisk forskning. Gruppens huvudsakliga intressen är risken och prognosen för ALS-sjukdom, utvecklingen av avbildningsmetoder, biomarkörsstudier samt psykologisk och kognitiv påverkan på ALS. Gruppen genomför också flera kliniska prövningar.
Aktuellt
Radiointervjuer med ALS-forskare
Lyssna på dessa tre nya ALS-relaterade radiointervjuer från den 23 april 2024.
1. Sofia Imrell berättar om sin senaste forskning om de senaste ALS-siffrorna i Sverige.
2. Det senaste arbetet från vårt team diskuterades i radion när Tomas Hedman presenterade resultat som visar en ökning av antalet ALS-fall, särskilt i Sverige.
3. Caroline Ingre berättar om vikten av mer ALS-forskning i Sverige.
Första internationella patienten randomiserad i en ALS-studie i Stockholm
Den 2 april 2024 randomiserade vi den första internationella patienten i en ALS-studie i Stockholm.
Ett kungligt bidrag till ALS-forskningen
Den 20 mars mottog Caroline Ingre ett anslag från Kungliga Stiftelsen, som stödjer och uppmärksammar ALS-forskning som bedrivs i Sverige.
500:e ALS/MND-patienten rekryterad i ALSrisc-projektet
Den här veckan firar vi en mycket viktig milstolpe för den translationella forskning som vi bedriver här på Karolinska Institutet och Karolinska Universitetssjukhuset.
ENCALS ALS-konferens juni 2024 - volontärer sökes
Är du student vid Karolinska Institutet och vill stärka ditt CV, få fantastiska möjligheter att nätverka och samtidigt ta del av högkvalitativa föreläsningar?
Kom då och arbeta som volontär på ENCALS-konferensen 2024, den största europeiska konferensen om amyotrofisk lateralskleros (ALS).
Karolinskas ALS kliniska forskargrupp uppmärksammas av Neuroförbundet
Neuroförbundets tidning Refelx uppmärksammade nyligen Juliette Foucher, doktorand i forskargruppen, för hennes arbete med att validera det kognitiva och beteendemässiga testet ECAS på svenska. Detta test kan nu användas på ett tillförlitligt sätt över hela Sverige, både för kliniska ändamål och för forskning. Läs mer på sidorna 6 och 7 i tidningen genom att följa den här länken.
INARC ENCALS 2024
"Save the date" 20 juni och gör dig redo för en heldag med INARC-satellitmöte!
Dr Caroline Ingre uppmärksammar ALS i Nyhetsmorgon (TV4)
Caroline Ingre deltog i TV4:s morgonsoffa den 14 januari 2024 för att öka medvetenheten om ALS, tillsammans med Ida Ahlnér - tack Ida och tack till TV4 som låter människor som lever med ALS göra sig hörda.
Karolinskas ALS-grupp representerades av Karolina Palmbäck
Karolina Palmbäck guidade oss genom ALS-studier i Sverige vid Neuros seminarium i december 2023. Se inspelningen i videon via länken.
Caroline Ingre får ALS-anslag från Neuroförbundet
Neuroförbundet delar ut ett rekordstort bidrag på närmare 14 miljoner kronor till tre forskningsprojekt inom ALS. Forskningen ska bidra till bättre omvårdnad, nya läkemedel och precisionsläkemedel.
Linn Öijerstedt får ekonomiskt stöd från BioArctic
Vår postdoktor Linn Öijerstedt får ekonomiskt stöd av BioArctic för sitt postdoktorala stipendium i syfte att hitta en markör för TDP-43-patologi. Dessutom har Linn fått bidrag från Björklunds stiftelse och Demensfonden för sina projekt om kognitiv och beteendemässig försämring vid ALS.
Juliette Foucher publicerade sin första avhandling
Juliette Fouchers artikel validerar Edingburgh Cognitive and Behavioral ALS Screen (ECAS) på svenska.
Vill du göra en donation?
Ditt bidrag är värdefullt
Läs mer om hur du kan bidra till vår forskning genom att göra en donation (engelska)
ALS Seminarium
Kommande och tidigare seminarium arrangerade av oss i ALS Clinical Research Group (engelska)