En dag för cancerforskning, Karolinska Institutet 2024
Välkommen till webbinariet 'En dag för cancerforskning, Karolinska Institutet' den 6 november 2024.
Under dagen presenteras spetsforskning inom cancerområdet av forskare under ledning av den välkände programledaren Mark Levengood. Det populärvetenskapliga och interaktiva programmet fokuserar på ämnen som cancervård och behandlingsutveckling.
Datum: 6 november 2024
Tid: 13:00 – 17:00
Plats: Online. Deltagandet är gratis men kräver registrering.
Webbinariet spelas in och blir tillgängligt här på webbsidan efteråt.
Talare
Lär känna dem som talar på En dag för cancerforskning.
Helena Ullgren
Specialistsjuksköterska i onkologi och palliativ vård, PhD
Vad är din passion? Min passion är kombinationen av kliniskt arbete och forskning, det är från min kliniska vardag som de flesta frågor och drivet till forskningen kommer.
Hur kommer det sig att du blev intresserad av ditt forskningsområde? Jag har alltid arbetat i en miljö där forskning är vardag, men vårdforskning och då framför allt området som berör vårdkvalitet och patientsäkerhet, med fokus på de svårast sjuka patienterna är något som betyder något, där det behövs mer forskning och där forskningen kan göra stor nytta.
Vad hoppas du att din forskning skall leda till? Jag hoppas på att det ska leda till en högre precision in de kliniska val och beslut vi gör varje dag. Men också att vi lär oss mer om symptom som predikterar recidiv, progress och eller en påverkad livskvalitet.
Maria Helde Frankling
Överläkare i onkologi, PhD
Poya Ghorbani
Överläkare i kirurgisk onkologi, PhD
Vad är din passion? Har många men på det privata planet är det nog min familj samt lagsporter i alla dess former och i synnerhet fotboll, både som utövare och nu senast som åskådare och tränare. Jag känner mig också väldigt privilegierad att få jobba med det jag gör, så kanske kan man kalla jobbet en passion.
Hur kommer det sig att du blev intresserad av ditt forskningsområde? Som allt annat i livet är det mycket tillfälligheter som avgör men själva diagnosen pankreascancer och de enorma utmaningar vi står inför gör att jag finner området intressant.
Vad hoppas du att din forskning skall leda till? Det korta och övergripande svaret är att få möjlighet att ändra ödet till det bättre för denna utsatta patientgrupp där diagnosen ofta är en dödsdom. Vi tar dock små och stadiga steg framåt. Det finns hopp.
Maximilian Kordes
Specialistläkare i onkologi, PhD
Vad är din passion? Min passion är fas 1-studier och precisionsonkologi med ett fokus på cancer i matsmältningsorgan. Fas 1-studier är tidiga kliniska prövningar där nya behandlingar testas för första gången på människor för att förstå om och hur de kan användas på ett säkert sätt. Precisionsonkologi är en individualiserad behandlingsmetod där cancerterapi skräddarsys utifrån tumörens unika egenskaper, för att maximera effektiviteten och minimera biverkningarna.
Hur kommer det sig att du blev intresserad av ditt forskningsområde? Intresset för mitt forskningsområde kommer från mitt kliniska arbete då jag tidigt i min karriär tog hand om många patienter med bukspottkörtelcancer. Det finns ett så stort behov av medicinska framsteg i området. Jag tror att vi behöver förstå varje patients tumör individuellt vilket har lett till mitt intresse för tumörens molekylära egenskaper. Fas 1-studier blev ett logiskt nästa steg.
Vad hoppas du att din forskning skall leda till? Jag hoppas att en bättre förståelse av varje tumör kan leda till mer och mer individualiserad behandling av varje patient och att jag kan bidra till utvecklingen av nästa generations cancerbehandlingar. I grunden handlar det om att göra skillnad för patienter genom att fler i framtiden ska kunna överleva sin cancer eller leva längre och bättre trots sin sjukdom.
Yvonne Wengström
Professor, Omvårdnadsansvarig Tema Cancer
Vad är din passion? Min passion är forskning och segling, skärgården faktiskt i den ordningen.
Hur kommer det sig att du blev intresserad av ditt forskningsområde? Jag blev intresserad av mitt forskningsområde för att jag letade bra interventioner att lindra symptom av cancersjukdom och behandling för de patienter jag träffade kliniskt.
Vad hoppas du att din forskning skall leda till? Jag hoppas att min forskning om fysisk aktivitet skall leda till att det blir en del av behandlingen och erbjuds till alla som får en cancersjukdom!
Fernanda Costa Svedman
Överläkare i onkologi, PhD
Vad är din passion? På min fritid är familj och vänner centralt och sedan tycker jag mycket om att resa- se natur och ta del av andra kulturer. Jag har så klart ett genuint intresse för onkologi och verkligen kunna göra skillnad för de patienter vi träffar på jobbet dagligen.
Hur kommer det sig att du blev intresserad av ditt forskningsområde? Min pappa var en passionerad och nyfiken neurokirurg, så jag har växt upp i den miljön. Mitt forskningsintresse började ganska tidigt- redan som läkarstudent. Sedan tycker jag att bra forskning börjar med goda akademiska förhållanden i en trevlig och stimulerande miljö, det var därför naturligt för mig att börja forska i Anders Ulléns grupp. I den gruppen jobbar vi tillsammans på kliniken och plockar våra forskningsfrågor därifrån. Vi har även ett brett samarbete med bland annat kompetenta pre-kliniker som har djup inblick i obesvarade kliniska frågor. Vi har det kul samtidigt som vi jobbar väldigt hårt!
Vad hoppas du att din forskning skall leda till? Jag hoppas att min forskning skall kunna bidra till utveckling av mer individualiserad och mer effektiv cancervård för patienter med urotelial cancer.
Simon Ekman
Överläkare i onkologi, Professor
Vad är din passion? När det gäller cancerforskning så är min passion att ha möjligheten att som onkolog kombinera kliniskt arbete med patienter med cancerforskning där jag kan ta med mig viktiga frågeställningar från kliniken och försöka besvara dem i min forskning. Min passion i cancerforskningen är också att jag är nyfiken och tycker det är spännande att ta fram ny kunskap och lära mig hur saker och ting hänger ihop. Jag har ett brett naturvetenskapligt intresse som är en del i denna passion. På det privata planet är min familj och mitt intresse för att vara ute i naturen, gärna i berg, viktiga passioner.
Hur kommer det sig att du blev intresserad av ditt forskningsområde? Jag hade redan tidigt i ungdomen ett forskningsintresse inom naturvetenskap och valde att studera medicin där jag tidigt kom in i cancerforskningen som jag tyckte var ett intressant område med många viktiga och olösta frågor. Jag kom i samband med detta i kontakt med en framstående institution och forskargrupp och blev där doktorand med forskning på ett labb inom preklinisk cancer. Som medicinare ville jag dock ha möjligheten att kombinera min forskning med kliniskt arbete och sökte mig därför till Onkologin där jag sedan dess blivit kvar. Min mammas tidiga bortgång i 50-årsåldern i bröstcancer gjorde att min beslutsamhet att välja denna bana blev ännu starkare.
Vad hoppas du att din forskning skall leda till? Som forskande onkolog så hoppas jag med min forskning, som framför allt är fokuserad på lungcancer, att kunna göra skillnad för patienterna och deras anhöriga, att min forskning leder till förlängd överlevnad och förbättrad livskvalitet för patienterna. Forskningen är ofta en stegvis process där pusselbitar läggs till varandra och framstegen sker stegvis. Det är därför viktigt att vara uthållig i sin forskning och sikta framåt mot målen och med min forskning hoppas jag kunna bidra med några av dessa pusselbitar och steg mot ett bättre liv för våra patienter.
Christel Hedman
Överläkare på Stockholms Sjukhem, PhD
Vad är din passion? På arbetet är min passion att försöka göra livets slut så bra som möjligt för så många som möjligt. Vid sidan av arbetet njuter jag av naturen, skärgården, skidåkning och segling och förstås familj och vänner.
Hur kommer det sig att du blev intresserad av ditt forskningsområde? Som onkolog har jag alltid varit intresserad av de patienter med mest symtom då jag känt att vi kan hjälpa mest. Jag har velat stötta dem inte bara med fysiska symtom utan också andra, som psykiska, sociala och existentiella. Då jag gick vidare och blev palliativ medicinare var det naturligt att byta forskningsspår från livskvalitet hos patienter med cancer till forskning om hur vi gör livets slut bättre för så många som möjligt, vilket också inkluderar patienternas närstående. På så sätt har vår forskning nu också inkluderat patienter med andra sjukdomar än cancer, och på olika vårdinstanser som sjukhus, specialiserad palliativ vård och äldreomsorgen.
Vad hoppas du att din forskning skall leda till? Jag hoppas att min forskning skall hjälpa till att höja nivån av den palliativa vården inom alla typer av enheter där patienter vårdas den sista tiden i livet.
Mark Levengood
Programledare, Förtaffare, UNICEF-Ambassadör
Vad är din passion? Hur töntigt det än må låta - TV och radio är min passion. Jag steg in i en TV-studio när jag var 16 och tänkte genast "Här hör jag hemma". Den känslan bär jag fortfarande i mig, så starkt.
Varför vill du medverka på en dag för cancerforskningen? Min mor dog i lungcancer för fyra år sedan, och jag vet att nästan varje människas liv idag är påverkat av cancerdiagnoser bland människor de älskar. Jag tror och hoppas att vi ännu under min livstid kommer göra enorma framsteg i cancerforskningen, och därför känns det självklart och meningsfyllt att delta i en dag för cancerforskningen.
Program
- Öppnandet av dagen, moderator Mark Levengood
- Vikten av forskning och KI:s roll, vicerektor för forskning Marie Arsenian-Henriksson
- Cancerforskningen vid KI, direktör för Cancer Research KI Elias Arnér
- Screening för skörhet för patienter med lungcancer, Helena Ullgren och Maria Helde Frankling
- Nya behandlingar för pankreascancer, Poya Ghorbani och Maximilian Kordes
- Kan man träna om man fått återfall av cancer? Yvonne Wengström
- Nya läkemedelsbehandlingar för cancer, Fernanda Costa Svedman
- Grundforskning: Från labbet till kliniken, Simon Ekman
- Kan man skräddarsy behandlingar för prostatacancer? Olof Akre
- Det svåra samtalet, bota eller lindra? Christel Hedman
- Avslutningsreflektion