Om Mpox – från Centrum för hälsokriser

Under våren-sommaren 2024 har spridningen av en smittsammare variant av virussjukdomen mpox fått stor uppmärksamhet. Det aktuella utbrottet har sitt ursprung i Demokratiska republiken Kongo. Den 14 augusti förklarade WHO utbrottet som en hälsokris av internationell betydelse (Public Health Emergency of International Concern (PHEIC). Centrum för hälsokriser följer genom sina experter utvecklingen och fortsätter att på olika sätt bidra till att stötta och informera kring sjukdomen.

Bild: Getty Images
Bild: Getty Images

Centrum för hälsokrisers expertis finns tillgänglig

Centrum för hälsokrisers expertis har god kunskap om MPOX och förståelse om förhållanden som råder i DR Kongo och dess grannländer, samt vad som krävs för att få stopp på utbrottet. Våra medarbetare och deras expertis finns tillgängliga för frågor och rådgivning. 

I samband med den senaste tidens uppmärksamhet kring det pågående utbrottet av Mpox har vår expertkoordinator i infektionssjukdomar och vaccinberedskap, Helena Hervius Askling, och vår föreståndare, Johan von Schreeb, medverkat i media för att svara på frågor, vid ett flertal tillfällen: 

Utbrottet belyser vikten av rättvisa och jämställdhet inom hälsa och vaccin

Samtidigt vill vi rikta uppmärksamhet på att det faktum att det pågående utbrott inte enbart är en isolerad händelse, utan en del av ett större och mer komplext sammanhang vad gäller utbrott av smittsamma sjukdomar. Faktorer så som klimat- och miljöförändringar, fattigdom och tvångsförflyttning ökar risken för exponeringen och försvårar utbrotten. Vi vet av erfarenhet från utbrott av Ebola och från covid-19-pandemin att rättvisa och jämställdhet vad gäller hälsa och vaccin är nödvändigt för att stärka folkhälsa och hälsosystem i låginkomstländer och därigenom möjliggöra långsiktiga förbättringar även på global nivå. 

Dessutom tycker vi det är värt att ställa oss frågan varför det pågående utbrottet rönte större uppmärksamhet, inte minst medialt, först när WHO uppmärksammat det som en global fara och när ett fall diagnosticerats utanför Afrika (i Sverige), samt i förlängningen vad ett bristande fokuset på hälsokriser när de sker i låginkomstländer riskerar att leda till.

Helena Hervius Askling och Johan von Schreeb har, tillsammans med statsepidemilogi Magnus Gisslén, samlat de här synpunkterna i en nyligen publicerad ledartext i tidskriften New Microbes and New Infections:

Vad är Mpox?

Mpox orsakas av ett virus som sedan länge finns i vilda gnagare och apor i Centralafrika. Smittan överförs huvudsakligen mellan människor genom nära fysisk kontakt (inklusive sexuell kontakt) med en smittad person. Smitta kan också överföras via föremål som en sjuk person har kommit i kontakt med, t.ex. sänglinne och handdukar. Sjukdomen överförs också genom nära kontakt med infekterade djur eller kött från sådana.  Mpox kallades tidigare för apkoppor. 

Vanliga symtom på mpox är blåsor eller sår på armar, ben, händer och fötter samt i ansiktet och runt könsorganen. Utöver och före blåsorna och såren är feber, huvudvärk, muskelvärk och halsont vanliga symtom. 

Mpox diagnostiseras genom testning och analys i ett laboratorium. De flesta människor med mpox återhämtar sig inom 2-4 veckor. Om sjukdomen är allvarlig finns det läkemedel för att behandla infektionen. Det finns också vacciner som ges till personer som har utsatts för eller riskerar att utsättas för sjukdomen.

Vill du veta mer om Mpox rekommenderar att du besöker Folkhälsomyndigheten och Världshälsoorganisationens (WHO) webbsidor. Om du vill veta vad som gäller kring behandling, smittspårning, vaccination med mera, i Sverige, rekommenderar vi att du besöker 1177.

Pågående utbrott

Det utbrott av mpox som just nu rönt stor uppmärksamhet, inte minst i media, började i Demokratiska republiken Kongo i december 2022. Sedan dess har fall även rapporterats framför allt från närliggande länder och per den 15 augusti 2024 har ett fall konstaterats i Sverige. Enligt Folkhälsomyndigheten, har det fallet har smittats under en vistelse i ett område i Afrika där utbrottet pågår. 

Världshälsoorganisationen WHO och den afrikanska smittskyddsmyndigheten utlyste den 13 augusti ett kontinentalt nödläge, en så kallad Public Health Emergency of Continental Security (PHECS). Det gjordes för att WHO ser ett behov av att samordna insatser och rekommendationer. Hälso- och sjukvården i de drabbade länderna, samt flera biståndsorganisationer och andra relevanta aktörer arbetar nu för att behandla mpox-sjuka på plats och minska spridningens omfattning. 

ÅS
Innehållsgranskare:
Åsa Svensson
2024-09-09