Josefine Naili

Josefine Naili

Anknuten till Forskning | Docent
E-postadress: josefine.naili@ki.se
Besöksadress: Astrid Lindgrens Barnsjukhus, Q2:07, 17176 Stockholm
Postadress: K6 Kvinnors och barns hälsa, K6 Neuropediatrik Broström Naili, 171 77 Stockholm

Om mig

  • Leg. sjukgymnast med specialistkompetens i ortopedi, Med. Dr och docent i fysioterapi. Anknuten forskare vid Institutionen för kvinnors och barns hälsa och kliniskt verksam som sjukgymnast vid Motoriklab, Karolinska Universitetssjukhuset. Mitt stora intresse, både i klinik och forskning, är att undersöka betydelsen av ortopediska skador och sjukdomars påverkan på rörelse- och gångmönster.


    2017 disputerade jag med avhandlingen "Evaluation of function in individuals with knee osteoarthritis". Det övergripande syftet med avhandlingen var att utvärdera metoder som används för att mäta funktion hos personer med knäartros, innefattande patientrapporterade utfall, funktionella test samt mått på övergripande gångavvikelse.


    Anknuten till University of Southern Denmark, Odense, Department of Clinical Research, sedan 2020.

Forskningsbeskrivning

  • Pågående forskningsprojekt
    * BIOFUNC: Främre korsbandsruptur är en vanlig skada bland idrottsutövare, och närmare hälften utvecklar knäledsartros senare i livet. Kirurgisk korsbandsrekonstruktion (ACLR) har inte kunnat visa minska risken för artrosutveckling, och det går i dagsläget inte att förutsäga vem som kommer att utveckla artros. Hos personer med etablerad knäartros har vi funnit samband mellan ämnen i blodet och utveckling av knäfunktion och smärta över tid. Vi vill nu utvärdera ämnen i blod, knäfunktion och upplevda symtom hos personer som genomgått ACLR och därmed löper ökad risk för att utveckla artros. Målet är att hitta metoder att förutsäga artrosutveckling.
    * Återkommande fotfelställning hos barn med klumpfot: Projektet syftar till att jämföra känslighet för förändring hos fyra olika metoder för att upptäcka recidiv (återkomst av fotfelställning). Metoderna innefattar undersökning av rörelseomfång i fotleden, dynamiskt fottryck i gående (s.k pedobarografi), totalpoäng på kliniskt bedömningsinstrument (PBS-score) samt videoobservation av barn i gående. Kan vi förutsäga risk för recidiv hos barn med klumpfot?
    * Kartläggning av gångförmåga och gångmönster hos barn med skelettdysplasi.
    * Effekt av icke-kirurgisk behandling på rörelsemönster hos personer med femoroacetabulärt impingement (i samarbete med University of Southern Denmark).

Artiklar

Alla övriga publikationer

Anställningar

  • Anknuten till Forskning, Kvinnors och barns hälsa, Karolinska Institutet, 2025-2027

Examina och utbildning

  • Docent, fysioterapi, Karolinska Institutet, 2023
  • Medicine Doktorsexamen, Karolinska Institutet, 2017

Nyheter från KI

Kalenderhändelser från KI