Konferens och möten i Aula Medica

This page in English

Karolinska Institutets Aula Medica rymmer en hörsal med 1 000 sittplatser, kontor för cirka 100 personer, 100 konferensplatser, två restauranger samt ett café. Här anordnas Nobelföreläsningar, vetenskapliga symposier, akademiska ceremonier och konferenser som samlar människor från hela världen.

Foto: Janos Kovacs

Aula Medica har uppförts genom en donation från Familjen Erling-Perssons stiftelse i samband med Karolinska Institutets 200-årsjubileum.

Konferensutrymmen

Hörsalen

Hörsalen i Aula Medica heter Erling Persson-salen, döpt efter donatorn Stefan Perssons far, H&M-grundaren Erling Persson. Den pelarfria salen är byggd som en amfiteater med plats för 1 000 personer. Takhöjden är 13 meter. Den bakre delen av salen går att skärma av, och då finns det plats för 420 personer i främre delen. Det finns en stor scen som kan anpassas för olika typer av evenemang. Godshiss finns för transporter direkt till scenen. Bakom scenen finns ett antal loger och ett greenroom för talare eller artister.

Mingelytor

I direkt anslutning till Erling Persson-salen finns ljusa och luftiga foajéer på plan 2, 3 och 4. Här finns ca 2 000 kvm yta för produktutställningar, mässor eller mingel. Vid bokning av aulan ingår användning av foajéytorna utan extra kostnad.

Mat och dryck

På entréplanet på Solnavägen 7 ligger Restaurang Nanna Svartz med plats för 185 sittande gäster. Vid stora entrén på Nobels väg 6 finns också Café Erik Jorpes där lättare mat serveras. Restaurangerna i Aula Medica ser även till att konferenser och andra tillställningar kan få sin förtäring serverad i någon av våra foajéer. På plan 7 finns även faktultetsklubben Svarta Räfven för affärsluncher och mindre grupper.

Konferensrum

I Aula Medica finns tio konferensrum för 8–30 personer. Alla rum är utrustade med modern teknik som skapar förutsättningar för flexibla möten.

Konferensrum i Aula Medica

Rum 521 522 633 636 637 523 508 634 635 507

Utrustning konferensrum

Antal platser 8 8 8 8 8 10 12 12 18 30
Projektor + duk       ja ja     ja ja ja
Bildskärm 1 1 1     1 2 3 2 2
Skrivtavla ja ja ja     ja ja ja ja ja
Mikrofon             2 3 4 2
Dokumentkamera ja ja         ja ja ja ja
Videokonferensutrustning ja ja         ja ja    
Smartboard       ja ja          

Modern teknik

Erling Persson-salen och alla konferensrum har toppmodern teknik installerad för att tillgodose olika kunders behov av tekniska lösningar. I hörsalen finns 3 filmdukar i olika storlek, 3 projektorer, olika typer av mikrofoner, videokonferensutrustning samt inspelningsmöjligheter för dokumentation av mötet. Tekniker finns också på plats och ingår i priset.

Tillgänglighet för alla

Aula Medica har bra tillgänglighet för personer med funktionsnedsättning. Med hissar till hörsalen och sex åhöraringångar är det enkelt för alla att komma in. Hörsalen är utrustad enligt standard för tillgänglighet med hörslingor samt skyltning för synskadade.

Det finns även några platser för besökare på Nobels väg 5-7.

Funktionsnedsatta med särskilt tillstånd har rätt att parkera överallt på campus.

Hotell

Aula Medica ligger i Solna, strax norr om Stockholm. Flera hotell i olika prisklasser finns i närheten.

Om byggnaden

Aula Medica, auditorium. Foto: Stefan Zimmerman

Bilder

Exteriör- och interiörbilder på Aula Medica.

Ta en virtuell rundtur i Aula Medica.

Korta fakta

  • Byggperiod: September 2010 till oktober 2013.
  • Invigd: Den 11 oktober 2013.
  • Lokalyta: Cirka 10 000 kvadratmeter.
  • Antal våningsplan: Sju.
  • Antal platser: Cirka 100 konferensplatser fördelade på tio konferensrum, Erling Persson-salen rymmer 1000 personer och är byggnadens auditorium. Här finns också cirka 100 kontorsplatser.
  • Arkitekt: Wingårdh Arkitektkontor.

Ett bra blickfång

Aulabyggnaden, med sin triangulära form och fasad av 6000 glasrutor, bryter av mot de traditionella tegelbyggnaderna på campus Solna. Fasaden lutar som mest 33 grader och har ett överhäng på 23 meter ut över Solnavägen. Det finns flera spektakulära detaljer inne i Aula Medica. I foajén finns ett elektro­niskt vattenfall som täcker 40 kvadratmeter av väggen samt 95 handslipade kristallkoner som placerats i det sluttande taket intill. Golv och trappor invändigt är gjorda av ek, i Erling Persson-salen finns vitlaserad ek och i foajén på entréplanet rökt ek. År 2014 fick Aula Medica det prestigefulla priset Årets Bygge som lyfter det bästa byggsektorn presterar i kvalitet, samarbete i projektet, ekonomi och form. Bakom priset står branschtidningen Byggindustrin.

Arkitekttävling

Foajén i Aula Medica. Foto: Stefan Zimmerman

År 2001 vann Wingårdh Arkitektkontor tävlingen om att få rita Karolinska Institutets aula. Men av ekonomiska skäl lades projektet på is. Sex år senare, 2007, donerade Familjen Erling- Perssons stiftelse 350 miljoner kronor vilket gjorde aulabygget möjligt. Efter att ha prövat olika placeringar på campus Solna beslutades det 2008 att aulan skulle ligga vid Solnavägen vänd mot Karolinska Universitetssjukhuset.

Själva auditoriet har en mild, harmonisk färgskala och skapar en allmän närhet. I många möten mellan människor finns en anspänning – hur mötet ska gå, hur man ska klara sin presentation. [Aula Medica] Jag tror att det är bra med ett rum som lugnar ner snarare än jagar upp. Det tycker jag att vi lyckats skapa.

Gert Wingårdh, arkitekt

Nobelföreläsningar

Aula Medica stod klar 2013 och här äger Nobelföreläsningar, vetenskapliga symposier, större tillställningar och konferenser rum. Byggnadens entréplan erbjuder stora utställningsytor och här finns trappan som leder upp mot Erling Persson-salen, byggnadens hjärta, som har plats för upp till 1000 åhörare. Aulabyggnaden rymmer även café Erik Jorpes, restaurang Nanna Svartz och fakultetsklubben Svarta Räfven. Förutom flera konferensrum finns cirka 100 kontorsplatser och här sitter Karolinska Institutets ledning och delar av universitetsförvaltningen.

Besök oss

Buss eller pendeltåg

SL:s reseplanerare

Från Arlanda flygplats

Arlanda Express

Flygbussarna (hållplats Karolinska sjukhuset, Eugeniavägen, Solna)

 

Kontakt

Lokalbokning Aula Medica

Bokningsansvarig

Ann-Catrin Moberg

Telefon: 08-524 822 00
E-post: bokning-aulamedica@ki.se
Adress: Nobels väg 6, 171 77 Stockholm
Besöksadress: Besöksadress:
Nobels väg 6, Solna
Leveransadress:
Solnavägen 7 B, Solna

Förfrågan om konferensstöd

Akademikonferens

Telefon: 08-524 833 00
E-post: akademikonferens@ki.se
Adress: Tomtebodavägen 16, Solna (leveransadress)
Besöksadress: Nobels väg 6, 171 65 Solna

Länkar

Campus