Forskning vid institutionen för neurovetenskap
Forskargrupperna vid institutionen för neurovetenskap arbetar med många olika aspekter av nervsystemets struktur och funktion, både under normala förhållanden och vid olika sjukdomar. Institutionen har fem primära forskningsområden. Forskningsprojekten innefattar ett brett spektrum av studier som genomförs på alla nivåer, från enskilda molekyler och celler till neuronala nätverk, beteende och kognition.
Forskningsområden
Genetiska och molekylära mekanismer för sjukdomar i nervsystemet
I detta område ingår forskargrupper som studerar mekanismer vid olika neurologiska och psykiska sjukdomar som Parkinsons sjukdom, ALS, epilepsi, neuropatisk smärta, schizofreni, depression, ADHD, drogberoende och narkolepsi samt traumatiska skador på hjärna och ryggmärg. Som modeller används cellkulturer, olika djurmodeller samt vävnadsprover från patienter.
Kognitiv neurovetenskap
Forskare inom detta område använder multidisciplinära metoder för att förstå kognitiva mekanismer i den mänskliga hjärnan. Metoderna innefattar brain imaging/neuroradiologi, neurofysiologiska metoder, samt experimentell psykologi.
Nervcellers utveckling, biologi och patologi
Forskare inom detta område studerar utveckling och differentiering av nerv- och gliaceller, samt cellulära/molekylära mekanismer vid olika neuropatologiska processer. Forskningen är bla inriktad på tillväxtfaktorer, genetiska, epigenetiska och synaptiska mekanismer, endocytos samt jonkanalernas funktion.
Neuronala nätverk och beteende
Detta område är inriktat på att definiera funktionen och organisationen av olika neuronala nätverk som styr våra beteenden. Fokus ligger på nätverk i storhjärnan, hypothalamus, hjärnstammen och ryggmärgen som bland annat kontrollerar rörelser, uppmärksamhet och endokrin reglering.
Samarbeten, anslutna center, faciliteter och program
AIMES - Center for Advancement of Integrated Medical and Engineering Sciences
AIMES är ett samarbete mellan KI och KTH för att främja interdisciplinär forskning, innovation, implementation och entreprenörskap.
The Animal Behavior Core Facility (ABCF)
ABCF är en ny core-facilitet vid Karolinska Institutet. Mer information finns på engelska.
International Neuroinformatics Coordinating Facility (INCF)
The International Neuroinformatics Coordinating Facility (INCF) drivs av Karolinska Institutet och Kungliga Tekniska högskolan.
StratNeuro
Karolinska Institutet har inrättat det Strategiska forskningsområdet neurovetenskap tillsammans med Umeå universitet och KTH. Visionen är att integrera forskning i klinisk och grundläggande neurovetenskap.
Swedish Medical Nanoscience Center
Nanovetenskap är fokuserat på fenomen som rör objekt med dimensioner i storleksområdet nanometer (10–9 m). Området öppnar för nya sätt att interagera med biologiska material och öppnar nya möjligheter inom den medicinska forskningen.