Forskning inom sexualmedicin vid Anova
Vid Anova bedrivs flera studier där vi mäter effekten av läkemedelsbehandling och psykologisk behandling hos patienter med sexuella avvikelser och tvångsmässig sexuell beteendestörning. Deltagare rekryteras i första hand bland de som söker sig till Anovas sexualmedicinska verksamhet via den nationella stödtelefonen PrevenTell, men även andra rekryteringsvägar förekommer.
Pågående studier
Behandling av oönskad sexuell dragning till minderåriga
- Upplever du en sexuell dragning till barn eller minderåriga?
- Mår du dåligt på grund av ditt sexuella intresse eller skapar det andra problem i ditt liv?
- Är du orolig att ditt sexuella intresse ska leda till olagliga beteenden på internet eller i verkliga livet?
Att ha ett sexuellt intresse för barn är en stark riskfaktor för att begå sexualbrott mot barn, men såväl psykologisk- som läkemedelsbehandling är inte tillräckligt utvärderade.
I studien PARACHUTES mäter vi effekten av läkemedelsbehandling och psykologisk behandling vid oönskad sexuell dragning till minderåriga.
Behandlingen syftar till att personen ska uppleva ökad kontroll över sin sexualitet och därmed minska risken att begå olagliga handlingar. Projektet ska rekrytera 111 deltagare.
Vi som arbetar med projektet är legitimerade läkare och legitimerade psykologer/psykoterapeuter som omfattas av sjukvårdslagens sekretessbestämmelser.
Ansvarig för studien är Jussi Jokinen, överläkare och professor vid institutionen för klinisk vetenskap, Umeå universitet.
Här kan du läsa mer om studiens upplägg:
Om du vill veta mer eller göra en intresseanmälan kan du kontakta oss på följande sätt:
PrevenTell
Telefon: 020-667788
Studie om sexuella avvikelser och andra tillstånd med risk för sexuellt våld; en fall-kontroll studie
- Upplever du att din sexualitet tar sig uttryck som kan vara olagliga, som att visa upp ditt könsorgan för personer som inte samtyckt till det, eller att du smygtittar på personer som är nakna eller har sex?
- Mår du dåligt på grund av ditt sexuella intresse eller skapar det andra problem i ditt liv?
- Är du orolig att ditt sexuella intresse ska leda till olagliga beteenden på internet eller i verkliga livet?
Sexuellt våld är ett stort samhällsproblem och en stark riskfaktor för återfall i sexualbrott är att ha ett sexuellt avvikande intresse. De sexuella intressena kan utgöra ett stort lidande för den drabbade. Exempel på avvikelser är exhibitionism (att bli sexuellt upphetsad av att visa upp sitt könsorgan för en icke-samtyckande person s.k. ”blottning”).
Syftet med aktuellt projekt är att stärka kunskapen om sexuella avvikelser och utvärdera behandling - för att kunna utveckla förebyggande insatser och optimera behandling med målet att öka individens välbefinnande och minska risken för sexuellt våld.
Ansvarig för studien är Josephine Savard, biträdande överläkare, Anova, Karolinska universitetssjukhuset.
Om du vill veta mer eller göra en intresseanmälan kan du kontakta oss på följande sätt:
PrevenTell
Telefon: 020-667788
Avslutade studier
Vid Anova har det bedrivits flera studier som undersökt effekten av läkemedelsbehandling och psykologisk behandling vid tvångsmässig sexuell beteendestörning samt biologiska komponenter. Tvångsmässig sexuell beteendestörning innebär att personen har en tidskrävande sexuell upptagenhet med beteenden som är svåra att kontrollera och leder till lidande eller allvarligt försämrar vardagen. Trots att tillståndet uppskattas drabba ca 3-5 % av befolkningen så finns det begränsat med forskning och det råder särskild brist på studier som utvärderar behandling.
Studier som undersökt behandling med läkemedel
HD-TREX-studien
20 män med tvångsmässig sexualitet som sökte vård vid Karolinska Universitetssjukhuset fick under fyra veckor läkemedelsbehandling med Naltrexon, en medicin som används vid alkoholberoende.
Deltagarna rapporterade mindre sexuell upptagenhet efter fyra veckor med behandling. Vid eftermätning utan behandling ökade den sexuella upptagenheten. Resultaten tyder på att Naltrexon kan ha symtomlindrande effekt utan att ge alltför svåra biverkningar.
Läs mer här:
Naltrexone in Compulsive Sexual Behavior Disorder: A Feasibility Study of Twenty Men
Cesar-studien
Studien har legat till grund till den största studien som lottat deltagare mellan två läkemedel; Naltrexon eller Fluoxetin (ett antidepressivt läkemedel). Deltagarna erhöll behandling under 8 veckor, följt av sex veckors uppföljning. Studien stängde rekryteringen i maj 2024 och analysarbetet pågår.
Läs mer här:
Studier som undersökt psykologisk behandling
I flera studier har effekten av psykologisk behandling undersökts bland annat en 12 veckor lång internetadministrerad KBT-behandling (ICBT). Studierna fann att behandlingen var genomförbar och ledde till förbättring av symtom på tvångsmässig sexualitet och allmänna psykiatriska symptom.
Läs mer här:
A Cognitive-Behavioral Therapy Group Intervention for Hypersexual Disorder: A Feasibility Study
Studier som har undersökt bakgrundsfaktorer hos personer som söker vård
I två studier undersökte forskare vid Anova självrapporterad erfarenhet av våld och olika dimensioner av impulsivitet. Resultaten pekade på att män med tvångsmässig sexuell beteendestörning rapporterade mer erfarenhet av våld jämfört med friska kontroller.
Resultaten visar också att neuropsykiatriska funktionsnedsättningar är vanligt och att självrapporterad bristande uppmärksamhet var förknippat med graden av tvångsmässig sexualitet.
Slutsatsen av studierna är att man bör screena för erfarenhet av våld och neuropsykiatriska funktionsnedsättningar bland personer med tvångsmässig sexuell beteendestörning.
Läs mer här:
Impulsivity in Compulsive Sexual Behavior Disorder and Pedophilic Disorder
Interpersonal violence, early life adversity, and suicidal behavior in hypersexual men
Studier som undersökt neurobiologiska komponenter
Senare års forskning vid Anova och i samarbete med bland andra Umeå Universitetet har pekat mot att tvångsmässig sexualitet har likheter med beroendetillstånd. Exempelvis har man kunnat se kopplingar till både stressreglering och systemet för ”lyckohormonet” oxytocin. Vi har också kunnat konstatera att personer med tvångsmässig sexualitet hade strukturella skillnader i hjärnan jämfört med friska kontroller.
Läs mer här:
Tidigare forskning
- Reaching Men and Women at Risk of Committing Sexual Offences – Findings From the National Swedish Telephone Helpline PrevenTell | The Journal of Sexual Medicine | Oxford Academic
- Structural brain differences related to compulsive sexual behavior disorder
- Neural and behavioral correlates of sexual stimuli anticipation point to addiction-like mechanisms in compulsive sexual behavior disorder in: Journal of Behavioral Addictions Volume 11 Issue 2 (2022)
Forskare inom sexualmedicin vid Anova
För information om projektgruppen för Kunskapscentrum för förebyggande av sexuellt våld hänvisar vi till projektgruppens sida.
Katarina Görts Öberg
Anknuten till ForskningKatarina Görts Öberg, sektionschef, PhD och psykolog på Anova, Karolinska universitetssjukhuset, har drygt 20 års erfarenhet av att arbeta med patienter med lidande relaterat till sexuellt beteende. Hon är delaktig i och ansvarig för flera forskningsstudier i syfte att utveckla och effektivisera behandlingsmetoder vid parafili och tvångsmässig sexuell beteendestörning. Katarina är en av grundarna till den nationella hjälptelefonen för oönskad sexualitet, PrevenTell.
Josephine Savard
Anknuten till ForskningJosephine Savard är PhD och biträdande överläkare i psykiatri på Anova. Hon disputerade 2021 vid Umeå universitetet. I sin avhandling undersökte hon förekomsten av impulsivitet och erfarenhet av våld bland vårdsökande personer med tvångsmässig sexuell beteendestörning, samt utvärderade behandling av läkemedel. Hon är ansvarig forskare för flera pågående forskningsprojekt och handleder flera doktorander.
Mats Holmberg
Anknuten till Forskning;Adjungerad AdjunktMats Holmberg är specialist i diabetologi och endokrinologi och adjungerad adjunkt vid Karolinska Institutet och arbetar sedan 2012 på Anova som överläkare med medicinskt ledningsansvar för den somatiska vården. Mats bedriver också forskning inom effekter av hormonbehandling hos könsdysforipatienter, inom manlig infertilitet och sexualitet samt har ett utvecklingsprojekt inom mätning av nattlig sexuell respons hos både kvinnor och män.
Jussi Jokinen
Anknuten till Undervisning/HandledningJussi Jokinen är professor i psykiatri vid Umeå universitet och anknuten till Karolinska Institutet. Hans forskning fokuserar på neurobiologi och behandling av tvångsmässig sexuell beteendestörning och pedofili samt på riskfaktorer för suicid och våld.
Cecilia Dhejne
Anknuten till ForskningCecilia Dhejne är specialist i psykiatri och sexualmedicin och arbetar som överläkare på Anova. Hon försvarade sin avhandling ”On Gender Dysphoria” på Karolinska Institutet 2017. Hon har därefter fortsatt att forska inom transmedicin och sexualmedicin och har varit delaktig och bihandledare i flera projekt avseende studier om behandling av oönskad sexualitet. Hon är en av grundarna till den nationella hjälptelefonen för oönskad sexualitet, PrevenTell.
Jonas Hallberg
Anknuten till ForskningJonas Hallberg, legitimerad psykolog och PhD på Anova, har varit drivande i att ta fram och utveckla ett kognitivt beteendeterapeutiskt behandlingsprogram vid tvångsmässig sexuell beteendestörning. Behandlingen mildrade sexuella symptom hos både män och kvinnor. Idag fokuserar Jonas forskning tvångsmässig sexuell beteendestörning i syfte att vidareutveckla och optimera behandlingsmetoder.
Anastasios Fylaktos
Anknuten till ForskningAnastasios Fylaktos är specialist inom endokrinologi/diabetes och arbetar som klinisk androlog på Anova sedan 2019. Han är sedan 2021 registrerad doktorand på Institutionen för kvinnors och barns hälsa på Uppsala universitet. Det övergripande syftet med hans avhandling är att utforska associationen mellan förskrivning av potenshöjande läkemedel och förekomst av somatisk sjukdom, psykiatrisk sjukdom och våld/sexuellt våld.
Roberth Adebahr
leg. psykolog, doktorandRoberth Adebahr arbetar som psykolog på Anova sedan 2017 och är doktorand i psykiatri vid Umeå universitet. Hans forskningsområde är pedofil störning. I hans avhandlingsarbete ingår utvärdering av läkemedelsbehandling (SSRI) och kognitiv beteendeterapi för hjälpsökande män med pedofili samt en delstudie som syftar till att uppnå ökad kunskap om närståendes behov av insatser från sjukvården. Roberts profilsida.
Marta Piwowar
DoktorandMarta Piwowar har arbetat på Anova sedan 2014 som legitimerad psykolog och EFS-ESSM certifierad psyko-sexolog (ECPS). Sedan 2023 är hon klinisk doktorand vid Karolinska Institutet, Institutionen för medicin, Huddinge. Hennes forskning fokuserar på tvångsmässig sexuell beteendestörning och parafila störningar, med målet tidig upptäckt av problematiken och utveckla riktade behandlingar.
Ulrika Åkerstedt är specialistsjuksköterska i psykiatrisk vård och grundutbildad psykoterapeut och har arbetat på Anova sedan 2007. Sedan 2024 är Ulrika doktorand vid Institutionen för medicin Huddinge, Karolinska Institutet. Det övergripande syftet med hennes forskningsprojekt är att utforska upplevelser av vård och utvärdera en självhjälpsintervention bland unga med sexuellt intresse för minderåriga samt utvärdera en gruppintervention och utforska perspektiv hos närstående.
Markus Byström
DoktorandMarkus Byström är legitimerad psykolog och klinisk doktorand vid Karolinska Institutet. Hans doktorandprojekt fokuserar på psykosociala faktorers inverkan på transpersoners psykiska hälsa och hur psykologisk behandling kan öka livskvalitet och psykisk hälsa i gruppen. Vid Anova ingår Markus i forskargruppen som bedriver sexualmedicinska studier med fokus på parafila störningar och tvångsmässig sexuell beteendestörning.