
Tema: Hjärtstopp
Så få som en av tio överlever ett hjärtstopp utanför sjukhuset. Men forskarna har ett helt batteri av studier på gång för att försöka optimera alla delar i överlevnadskedjan.

En kamp mot tiden
Varje år drabbas cirka 10 000 personer av plötsligt hjärtstopp utanför sjukhus i Sverige, det innebär fler än 25 personer varje dag. Den allra viktigaste faktorn vid ett hjärtstopp är tiden från att det inträffar tills hjärt-lungräddning påbörjas. Man räknar med att för varje minut som går minskar chansen att överleva med tio procent.

”Jag ser det som en medmänsklig sak att göra”
Madeleine Liljegren är sms-livräddare

"Det svartnade för ögonen och snurrade till"
Daniel Trädgårdh har överlevt ett plötsligt hjärtstopp

”Jag hörde inga hjärtljud och kände ingen puls”
Lars Björkman förlorade sin fru i plötsligt hjärtstopp.

Drönare kan öka överlevnaden vid hjärtstopp
Drönare kan leverera hjärtstartare vid skarpa larm om misstänkt hjärtstopp innan ambulans hinner fram, enligt en studie vid Karolinska Institutet.

Ge hjälp vid hjärtstopp
Vid hjärtstopp är varje sekund viktig. Så kan du hjälpa om någon drabbas.

Förebygger genetiskt orsakade hjärtstopp
Genetiska hjärtsjukdomar ger ofta ingen förvarning. En ung person utan tidigare sjukdomstecken kan plötsligt drabbas av hjärtstopp i löparspåret eller på fotbollsplanen. Möt Professor Kristina Haugaa som forskar för att förebygga dessa händelser.

Nya metoder som räddar liv vid hjärtstopp
Jacob Hollenberg forskar för att fler ska överleva hjärtstopp. Han leder KI:s Centrum för Hjärtstoppsforskning, som utvecklar och studerar nya innovativa metoder och behandlingar i hela vårdkedjan vid hjärtstopp.
Leta vidare

Hjärtstartarregistret
Frivilligt register över alla hjärtstartare i Sverige. Visas med en interaktiv karta.

Bli SMSlivräddare
Anmäl dig som sms-livräddare och ladda ner appen SMSlivräddare. Appen larmar dig om du är en av de som befinner sig närmast platsen där någon rapporteras ha drabbats av ett misstänkt hjärtstopp.

Centrum för hjärtstoppsforskning
Målet för forskningen är att öka överlevnaden vid livshotande tillstånd som hjärtstopp utanför sjukhus.