Tema: Ryggont
De allra flesta kommer någon gång att ha ont i ryggen. Men går det att göra något för att slippa? Och vad ska man göra när ryggen ändå knakar till eller börjar mola? Möt forskarna som undersöker ländryggssmärta.
Även friska ryggar värker
Ryggont är så vanligt att det kan anses höra till livet. Uppemot 80 procent beräknas få ländryggssmärta någon gång under sin livstid. Men trots att ländryggssmärta är så vanligt är kunskapsluckorna stora.
När själva smärtan är sjukdomen
Eva Kosek har i många år forskat om smärtmekanismer. Nu har hon och hennes kollegor tagit fram kriterier för att ringa in så kallad nociplastisk smärta. Det är ett tillstånd där smärta inte bara är ett symtom utan en sjukdom i sig.
Nobelpris med betydelse för smärtforskning
Nobelpriset i fysiologi eller medicin år 2021 delas lika mellan David Julius och Ardem Patapoutian för deras upptäckter av receptorer för temperatur och beröring. Förmågan att uppfatta värme, kyla och beröring är avgörande för vår överlevnad och utgör en förutsättning för att uppleva och tolka världen omkring oss.
Ont i ryggen?
Många drabbas av ryggont men för en del kan smärtan bli svår och långvarig. Eva Skillgate är naprapat och docent i epidemiologi och har länge forskat om hur olika behandlingar mot smärta i rygg och nacke. Hör henne berätta om risk- och friskfaktorer.
”Jag är glad att det är över”
När Mia Yombi väntade sitt andra barn fick hon kraftiga foglossningar och blev sjukskriven runt vecka 25. Direkt efter förlossningen fick hon mindre ont och är idag helt återställd.
”Jag hoppas bli smärtfri i framtiden”
Nicole Falciani fick diagnosen barnreumatism när hon var tolv år och har mestadels problem med ländryggen. Nicole berättar hur hon idag använder träning som smärtlidring.
¨Mindre ont räcker för mig¨
När Karl Rosenqvist var 23 år fick han ländryggssmärtor. Trots hans allvarliga smärtor togs det inte på allvar, på grund av smärtorna får han idag sjukersättning.