Medicinvetarna #139: Styr hormonerna humöret?

Halva tiden vill man kanske skilja sig och är ilsken mot barnen, resten av tiden har man dåligt samvete. Många kvinnor upplever problem med sitt mående i samband med mens. En mindre grupp får så stora problem att de uppfyller diagnosen PMDS, ett tillstånd som kan förbättras med vård, men många söker aldrig hjälp. Hör forskaren och gynekologen Helena Kopp Kallner reda ut fakta i frågan. Avsnittet publicerades 7 februari 2024.

Helena Kopp Kallner
Helena Kopp Kallner Foto: Andreas Andersson

Helena Kopp Kallner är lektor och docent vid institutionen för kliniska vetenskaper, Danderyds sjukhus, Karolinska Institutet. Hon är också överläkare vid Danderyds sjukhus, samt forskargruppsledare på Kvinnokliniken. Hon har främst intresserat sig för preventivmetoder, abort samt myom, muskelknutor som kan finnas i livmodern. 

I avsnitt 139 av KI:s podcast Medicinvetarna berättar Helena Kopp Kallner om symtom och behandling av besvär i samband med menstruationen, kallat pms eller pmds. 

- Många kvinnor lider i tysthet. För mig känns det jätteviktigt att fler förstår att det finns hjälp att få, så att fler söker vård, säger hon.

I avsnittet berättar hon även om sin enträgna kamp med att bekämpa vanligt förekommande desinformation kring mens och reproduktion. 

Helena Kopp Kallner intervjuades även i avsnitt 11 av Medicinvetarna: Kan man slippa mens? Den gången låg fokus främst på p-piller och andra preventivmetoder. 

Professor Johan Askling i snön.
Professor Johan Askling i snön. Foto: Cecilia Odlind

"Lyssnarfrågan" har gjort debut som eget fristående avsnitt i Medicinvetarna. Senast handlade om reumatism och eventuell koppling till kyla, apropå en lyssnare som alltid fått höra att det är viktigt att ha på sig ordentliga vantar när det är kallt, annars kunde man få reumatism i fingrarna. Men stämmer verkligen det? Professor Johan Askling reder ut begreppen och passar också på att slå fast att många människor faktiskt kan känna av väderomslag i exempelvis lederna, även om det inte är särskilt väl studerat rent vetenskapligt. 

  • Lyssna på avsnitten via iTunes
  • Lyssna via Spotify
  • Läs en transkriberad version av den långa intervjun med Helena Kopp Kallner.

Mer på temat

Andreas Andersson
2024-02-14