
Infrastruktur och resurser för forskning
Karolinska Institutet erbjuder ett stort antal servicelaboratorier, kompetenscentrum och apparatur inom bland annat imaging, biostatistik, biobanking, proteomik och genomik och har en sammanhållen organisation för forskning på djur. Forskare kan också få administrativt stöd för att arrangera konferenser, söka anslag med mera. Våra två stora campusområden i Solna och Flemingsberg har under de senaste åren expanderat kraftigt, med nya labbhus och kontor.
Core-faciliteter

Ett brett utbud av utrustning och tjänster inom forskning
Karolinska Institutet har ett brett utbud av core-faciliteter som erbjuder avancerad utrustning, tjänster och kompetens till akademisk forskning i Sverige. Här hittar du en tematisk översikt och länkar vidare till anläggningarnas egna webbsidor. Observera att informationen är på engelska.

Logga in direkt i bokningssystemet
För dig som redan vet vilken core-facilitet, verktyg eller tjänst du söker kan det vara enklare att logga in direkt i vårt bokningssystem, iLab. För att använda iLab behöver du vara knuten till Karolinska Institutet och ha ett digital KI-ID eller ha ett så kallat SWAM-ID via ett annat svensk universitet. Det går också att registrera konto som helt extern användare.
Forskningshus

ANA Futura
ANA Futura finns på Campus Flemingsberg och är en translationell integrerad forskningsmiljö utrustad för spetsforskning, där gränser mellan institutioner och kliniker rivs och forskare samverkar. Här finns ett stort utbud av core-faciliteter, avancerade labb och funktionsutrymmen.

Bioclinicum
Bioclinicum vid Karolinska universitetssjukhuset, Solna är ett nav för den kliniska forskningen och är planerad för att öka integrationen mellan forskning, utbildning och vård. Flera av KI:s kliniska institutioner har lokaler i byggnaden som även rymmer ett kliniskt träningscentrum.

Biomedicum
Biomedicum samlar en stor del av den experimentella forskning på Campus Solna under ett tak – i en avancerad forskningsmiljö som främjar tvärvetenskapligt samarbete och banbrytande resultat. Huset ligger ett stenkast från Aula Medica och Karolinska sjukhuset, med gångbro över Solnavägen till Bioclinicum.

Neo
Neo öppnade 2018 och är en byggnad för experimentell biomedicinsk forskning på Campus Flemingsberg. Utöver att vara ett levande och kreativt nav för forskning finns här också toppmoderna föreläsningssalar och mötesrum. Neo och ANA Futura bildar tillsammans Framtidens laboratorium.
Mer resurser

SciLifeLab
SciLifeLab är ett samarbete mellan flera svenska universitet och en nationell forskningsinfrastruktur med uppdrag att tillhandahålla teknologiska lösningar för storskaliga analyser av biologiska processer på molekylär nivå. SciLifeLab:s anläggning i Solna grundades 2010 som en gemensam satsning från KI, KTH och Stockholms universitet och ligger ett stenkast från KI:s campusområde.

Om djurförsök

Universitetsbiblioteket (KIB)

Aula Medica – konferensservice

Annonsera efter försökspersoner

Research Support Office – stöd till forskare

Internationellt samarbete

KIRI – KI:s Forskningsinkubator

Samarbete med hälso- och sjukvården

Karolinska Innovations

Karriärservice
Nyheter i urval

Det här innebär den nya biobankslagen för dig som forskar
En ny svensk biobankslag börjar gälla den första juli i år. Lagen väntas göra det enklare att använda biobanker – det vill säga samlingar av prov tagna från människor eller foster – och kan underlätta vid forskningssamarbeten.

Avtal tecknat med EBRAINS
KI har tecknat samarbetsavtal med den europeiska forskningsinfrastrukturen EBRAINS, som erbjuder digitala verktyg och tjänster för forskning om hjärnan. Syftet är både att ge KI:s forskare tillgång till ny teknik och att bidra till vidareutveckling av EU:s kraftsamling inom neurovetenskap.

Hjärnavbildningslabbet NatMeg blir världsledande med anslag från VR
Det nationella MEG-labbet vid Karolinska Institutet är redan i dag det enda labbet i Sverige med utrustning för att i realtid mäta hjärncellernas aktivitet över hela hjärnan. Nu uppgraderas den tekniska utrustningen med ett nytt sensorsystem vilket gör att labbet blir internationellt ledande inom sitt fält.

30 miljoner till nytt excellencecentrum vid KI
Fem forskare vid Karolinska Institutet tilldelas 30 miljoner kronor från Vetenskapsrådet för att bygga upp ett så kallat excellencecentrum för vidare utveckling av cellbaserade cancerbehandlingar. Medlen delas ut under fem år, med potential för ytterligare fem års finansiering efter utvärdering.

Framtidens skiktröntgen på väg ut i vården
Den beskrivs som ett tekniksprång inom skiktröntgen och förhoppningen är att avbildningstekniken på sikt ska bli standard inom sjukvården. I slutet av oktober invigs en ny typ av datortomografi i MedTechLabs, ett samarbete mellan Karolinska Institutet, KTH och Region Stockholm.

Stärkt samarbete med Ungern inom cancerområdet
Karolinska Institutet har skrivit ett samarbetsavtal med Ungerns nationella institut för onkologi, NIO. Det planerade samarbetet ska främst ske inom ramen för Karolinska Comprehensive Cancer Centre tillsammans med Karolinska Universitetssjukhuset.

Nytt virtuellt centrum för precisionsmedicin
KI och Karolinska universitetssjukhuset inrättar ett gemensamt virtuellt centrum för precisionsmedicin(PMCK) med professor Anna Wedell som tillförordnad föreståndare. Syftet är att snabba på införandet av precisionsmedicin inom hälso- och sjukvården i Stockholms.

Avbildningsteknik i världsklass erbjuds
I källaren på Wargentinhuset i Solna finns flera kryoelekotronmikroskop av den allra senaste modellen som kan användas både av KI:s egna forskare och externa kunder. Läs en intervju med Martin Hällberg, föreståndare för den nya 3D-EM-anläggningen.

Nytt kompetenscentrum för behandling av cancer
Karolinska Institutet beviljas medel av Vinnova för att starta ett nytt kompetenscentrum. Fokus vid centret blir att utveckla nästa generations immunterapi baserad på NK-celler för behandling av cancer.

Biomedicum blev Årets bygge 2019
Biomedicum på KI:s campus i Solna har utsetts till Årets Bygge 2019. Enligt motiveringen har de ansvariga för bygget lyckats med ett komplicerat och omfattande projekt, som dessutom blivit klart före utsatt tid och till kraftigt sänkta kostnader jämfört med budget.