Forskningsperson i PET-studier
Positronemissionstomografi (PET) är en bildteknik som används för att studera processer och funktion av olika organ och områden i kroppen. Vid Centrum för psykiatriforskning används PET för att studera psykiatriska och neurologiska sjukdomar som till exempel depression, psykos och Parkinsons sjukdom. I många forskningsprojekt är det nödvändigt med PET-undersökningar även av friska forskningspersoner för att kunna jämföra resultaten.
Om PET-tekniken
Positronemissionstomografi (PET) är en bildteknik som används för att studera processer och funktion av olika organ och områden i kroppen.
Om PET-labbet
Syftet med PET-verksamheten vid Centrum för psykiatriforskning är att utveckla nya biomarkörer för diagnos och behandling av neurodegenerativa och psykiatriska sjukdomar.
Om att delta i PET-studier
För att den medicinska forskningen ska gå framåt och bidra till bättre behandlingar är forskarna helt beroende av att människor ställer upp som försökspersoner.
För dig som vill veta mer
Kartlägger dopamin hos parkinsonpatienter
En PET-studie med 20 patienter kan bidra till bättre diagnosmetoder och nya läkemedel mot Parkinsons sjukdom. Läs mer om Andrea Varrones forskning.
Molekylära effekter av antidepressiv behandling
Johan Lundberg och hans grupp studerar de molekylära effekterna av behandling med antidepressiva behandling, så som kognitiv beteendeterapi (KBT), elbehandling (ECT) olika typer av läkemedel. Läs mer om forskningen.
Effekter av KBT på hjärnans biokemi
Med hjälp av PET-tekniken kunde Simon Cervenka och hans forskargrupp se ett hur psykoterapi med KBT påverkar dopaminreceptornivåer hos patienter med social fobi.
Forskningspersoner sökes
Genom att delta som forsknings/försöksperson kan du hjälpa till att driva forskningen framåt och bidra till nya och mer effektiva behandlingar.