Forskargruppsledare Eva Broström
Adjungerad professor Eva Broström, ursprungligen från Österskär och Stockholms skärgård, har en bred utbildningsbakgrund i ekonomi och pedagogik från Stockholms universitet och är legitimerad fysioterapeut. Hon avlade sin doktorsexamen vid Karolinska Institutet 2004 i professor Hans Forssbergs forskargrupp, med fokus på pediatriska reumatologiska sjukdomar och deras påverkan på barns vardagsliv.
Efter sin doktorsexamen var hon med och grundade ett rörelseanalyslaboratorium tillsammans med kollegor, vilket möjliggjorde integrering av forskningsresultat i klinisk praxis. Idag används gånganalys och funktionella tester i stor utsträckning för planering och utvärdering av medicinska, ortopediska och fysioterapeutiska insatser.
Broström genomförde också en åttamånaders postdoc vid Harvard Medical School och Massachusetts General Hospital i Boston, där hon arbetade i professor Henrik Malcoms grupp och forskade om artrosens effekter på rörlighet, styrka, fysisk aktivitet och smärta. Detta samarbete utvecklades till ett pågående partnerskap med professor Maura Iversen, som nu är gästprofessor i Broströms grupp.
Broström utnämndes till docent 2011 och blev adjungerad professor i pediatrisk vetenskap med inriktning på fysioterapi 2019 vid Karolinska Institutet och Astrid Lindgrens barnsjukhus, Karolinska Universitetssjukhuset.
Professor Broström har haft flera ledarroller vid Astrid Lindgrens barnsjukhus, inklusive chef för enheterna för rörelsestörningar och neuropediatrik samt för specialiserad avancerad hemsjukvård för barn (2013–2016), och den medicinska enheten för barnortopedi och barnmedicin (2016–2022). Hon initierade och var chef för Centrum för kliniska pediatriska studier från 2022 till 2024.
Sedan 2017 har Broström varit chef för enheten för barnneurologi och ledare för forskargruppen för rörelse, aktivitet och hälsa vid institutionen för kvinnors och barns hälsa (KBH), där hon aktivt bidrar till strategiska initiativ, utbildning, forskning och forskarutbildning. Hennes forskning fokuserar på barn och vuxna med muskuloskeletala och neurologiska problem, särskilt inom pediatrisk reumatologi, neurologi och ortopedi.
Hon har etablerat Core Facility för rörelse, funktion och hälsa för barn och ungdomar, med målet att utveckla ett expertcentrum inom modern rörelseanalys, mätmetoder och digitalisering inom vården. Hennes forskargrupp har unik kompetens, särskilt inom pediatrisk forskning med fokus på interventionsstudier, instrumentutveckling och långsiktiga uppföljningar för att fördjupa förståelsen av patientbehov kopplade till specifika tillstånd.
Dessutom har Broström varit drivande i utvecklingen och implementeringen av Patient-Reported Outcome Measures (PROM) och Patient-Reported Experience Measures (PREM), med betoning på barns och ungdomars upplevelser och delaktighet i vården.
För närvarande etablerar Broström en medicinsk XR-grupp vid KI, med syfte att främja forskning, utbildning och vårdapplikationer. XR (Extended Reality)—som inkluderar Augmented Reality (AR), Virtual Reality (VR) och Mixed Reality (MR)—möjliggör interaktion med digitala objekt i den verkliga världen eller låter användare fördjupa sig i en digital miljö.