Experimentell ortopedi
Forskningen i team ”Experimentell ortopedi” syftar till att öka kunskapen om funktionella och biomekaniska konsekvenser av ledskador, ledsjukdomar samt skelettdeformiteter hos barn och vuxna.
Centralt i forskningen är olika metoder för att utvärdera ledrörlighet, led- och fotbelastning och dess koppling till upplevd smärta och biomarkörer i blod. Vidare vill vi undersöka dess betydelse för sjukdomsprogression, val av behandling och utfall av given behandling.
BIOFUNC – Studier med fokus på artrosutveckling och länken mellan knäfunktion och biomarkörer i blod
Hos personer med etablerad knäartros har vi funnit samband mellan ämnen i blodet och utveckling av knäfunktion och smärta över tid. En främre korsbandsruptur är en vanlig knäskada bland idrottsutövare, och närmare hälften utvecklar knäledsartros senare i livet. Kirurgisk korsbandsrekonstruktion har inte kunnat visa minska risken för artrosutveckling, och det går i dagsläget inte att förutsäga vem som kommer att utveckla knäartros.
I det pågående projektet BIOFUNC utvärderas knäfunktion, upplevda symtom och ämnen i blod hos personer med etablerad artros och personer som genomgått korsbandsrekonstruktion och därmed löper ökad risk för att utveckla artros. Målet är att hitta metoder att förutsäga artrosutveckling.
Återkommande fotfelställning hos barn med PEVA
Projektet syftar till att utvärdera standardiserad uppföljning av barn med PEVA (medfödd klumpfotsfelställning) för att hitta vilka metoder som är bäst lämpade för att upptäcka recidiv (återkomst av fotfelställning). Metoderna innefattar undersökning av rörelseomfång i fotleden, dynamisk fotbelastning i gående (pedobarografi), kliniska bedömningsinstrument samt videoobservation av barn i gående. Kan vi förutsäga risk för recidiv hos barn med klumpfot?
Team leader
Josefine Eriksson Naili, PhD, Associate professor of physiotherapy
Team members
Karol Gawelowicz, MD, PhD student
Åsa Thelaus, MD, PhD Student
Affiliated Researchers
Anders Holsgaard-Larsen, Professor of Biomechanics, University of Southern Denmark
Morten Bilde Simonsen, Postdoctoral Researcher, Aalborg University
The BIOFUNC project is conducted in close collaboration with
Cecilia Aulin, Associate professor of Immunology, CMM.