Nätverket Enabling Voices

Individer med förvärvade kommunikationssvårigheter, såsom afasi och demens, möter ofta hinder för att delta i sociala aktiviteter – en central aspekt av mänskligt liv. Enabling Voices Network är ett innovativt multidisciplinärt forskningsinitiativ som syftar till att utforska hur artificiell intelligens (AI) kan minska social isolering och ensamhet i denna grupp.

Nätverket består av forskare från Sverige, Danmark och Storbritannien som representerar olika vetenskapliga områden; lingvistik, kognitionsvetenskap, psykologi och logopedi. 

Medlemmar

Profile image

Christina Samuelsson

PI, Karolinska Institutet.
+46852486275

Christina har erfarenhet av att utveckla och forska om användningen av digitalt kommunikationsstöd för personer med demens och afasi. Hon har också varit involverad i forskning om synpunkter från personer med demens, deras närstående och personal inom äldreomsorgen på användningen av digital teknik.

Gitte Rasmussen

Syddansk Universitet, Odense, Danmark.

Gitte har erfarenhet av att forska om interaktioner som involverar demens samt hur robotteknologier för rehabiliteringsändamål utvecklas i samarbete med personer med afasi och cerebral pares.

Elisabeth Muth Andersen

Syddansk Universitet, Odense, Danmark.

Elisabeth har forskat om interaktion mellan personer med demens och personer med afasi i vardagliga och institutionella sammanhang. Hennes forskning involverar digitalt medierad interaktion och användningen av vardagsföremål som tidningar och brädspel.

Antonia Lina Krumheuer

Aalborg Universitet, Danmark.

Antonia Lina specialiserar sig på analys av social och kroppslig interaktion samt användning och design av (interaktiva) teknologier i och för interaktion, såsom robotar och AI. Hennes teoretiska ansats kombinerar sociologi med teknikstudier, funktionshinderstudier, organisationsstudier och deltagande design.

Anna Ekström

Linköpings universitet.

Anna bedriver forskning om kommunikation och interaktion som involverar personer med kommunikativa funktionsnedsättningar och har varit involverad i studier om interaktion och agens vid sen demens, hur digital teknik kan underlätta deltagande för personer med demens och hur stöd kan organiseras för att underlätta “vi-känsla” för par som lever med demens.

Lars-Christer Hydèn

Karolinska Institutet, Linköpings universitet.

Lars-Christer är professor emeritus i socialpsykologi. Hans forskning handlar om hur personer som lever med demens engagerar sig i social interaktion med hjälp av multimodala kommunikativa resurser som ett sätt att upprätthålla och förhandla om vardagslivet och en känsla av jag.

Sophia Lindeberg

Linköpings universitet.

Sophia har erfarenhet av forskning om användningen av digital teknik och kommunikationsstöd vid demens och afasi i vardagslivet och vårdmiljöer, ur perspektivet av personer med demens och afasi, samt deras närstående och vårdpersonal.

Ali Reza Majlesi

Ali har erfarenhet av interaktionsanalys och användning av teknik för att stödja kommunikation. Han har också varit involverad i projekt om kulturell integration genom användning av AI och sociala robotar samt interaktion med sociala robotar i utbildning.

Elias Ingebrand

Karolinska Institutet

Elias har bedrivit forskning om användning av ny teknik bland personer som lever med demens. Som logoped har han också klinisk erfarenhet av geriatrisk vård.

Spencer Hazel

Newcastle University, Storbritannien.

Spencer är intresserad av att utforska hur människor använder kroppen och andra resurser från omgivningen för att underlätta kommunikation. Han har fokuserat på resurser som tal, blick, kroppshållning och materiella objekt som människor använder i sina interaktioner. Han arbetar för närvarande också med att förbättra konversations-AI.

Finansiering

Riksbankens Jubileumsfond

CS
Innehållsgranskare:
Åsa Catapano
2024-11-06