Programkommittén och föreläsare
Programkommittén
Ulf Hedin - ordförande
Professor i kärlkirurgi vid Karolinska Universitetssjukhuset Solna. Ulf har i många år haft dialysaccess problematik som ett av sina kliniska huvudintressen och är tillsammans med merparten av den nuvarande programkommittén en av initiativtagarna till det Svenska Accessmötet. Medverkade tillsammans med Joy Roy som svenska representanter i utformningen av de nya riktlinjerna för dialysaccess för den europeiska kärlkirurgföreningen (ESVS).
Per Carlson
Överläkare och interventionell radiolog sedan drygt 10 år. Per är VÖL och ansvarig för Buk- och Kärlradiologi på Hybrid- och Interventionscentrum, Sahlgrenska Universitetssjukhuset Göteborg.
Frida Fondelius
Övergripande accesskoordinator vid område Njurmedicin Skånes universitetssjukhus. Frida har många års erfarenhet som accesskoordinator och ingår i SNSF accessgrupp. Är med i programkommittén för Svenska Accessmötet sedan starten.
Ulrika Hahn Lundström
Specialist i Njur- och Internmedicin, medicine dr och medicinskt ansvarig överläkare för PD på Karolinska. Ulrika forskar inom avtagande njurfunktion, accesser och optimerad övergång i njurersättande behandling. Hon ingår i Euro PD:s ledarskapsprogram samt flera internationella samarbeten inom predialysvård och självdialys. Ingår i programkommittén för Svenska Accessmötet sedan 2013.
László Kosztyu
Accessansvarig kärlkirurg i region Gävleborg. Lázsló är ansvarig för kärlkirurgin på dialysavdelningarna i Gävle, Bollnäs och Hudiksvall.
John Softeland
Transplantationskirurg som jobbar på Sahlgrenska sjukhuset. Ansvarig för access kirurgi i Göteborg.
Karin Staaf
Specialistsjuksköterska medicinsk vård och doktorand. Karin har drygt 20 års erfarenhet av hemodialys och AV-fistlar vid dialysmottagningen Motala, Njurmedicinska kliniken, Universitetssjukhuset Linköping. Sedan 2019 är hon doktorand vid Linköpings Universitet med forskningsområde stickteknik och möjligheten att förebygga stickrelaterade komplikationer i AV-fistlar.
Mattias Tejde
Specialist Internmedicin och Njurmedicin. Specialitetsansvarig överläkare Njursektionen, Medicinkliniken i Falun. Mångårigt verksam som operatör av PD-katetrar.
Gunilla Welander
Specialist Internmedicin och Njurmedicin. Överläkare Njurmedicinkliniken i Karlstad. Gunilla har varit initiativtagare till dialysaccessregistret DiAD som numer är del av Svenskt Njurregister (SNR). En viktig fråga för henne är utveckling av multiprofessionella team i arbetet kring dialysaccesser. Styrelseledamot i SNR. Medlem i Vascular Access Society (VAS) council.
Föreläsare - fylls på efter hand
Liv Fossbo
Utbildningssjuksköterska på Dialys Dagvård Karolinska sjukhuset Huddinge. Arbetat inom hemodialys sedan 2013 och varit accessansvarig sjuksköterska under större delen av tiden.
Torbjörn Fransson
Specialistläkare i kärlkirurgi och överläkare vid Kärlcentrum Skånes universitetssjukhus (SUS) Malmö. Han tog läkarexamen vid Lunds universitet 1994 och disputerade vid Lunds universitet 2024. Forskningsintresset är kärlkirurgisk behandling av benartärsjukdom och arteriovenös access för hemodialys med fokus på modern endovaskulär behandling. Arbetar både med öppen och endovaskulär teknik och är kliniskt huvudansvarig för kirurgi och interventioner vid extremitetsischemi samt hemodialysaccess på SUS sedan 2018.
Jennifer Hanko
Consultant Nephrologist at Belfast Health and Social Care Trust since 2011. Vascular Access Society of Britain and Ireland (VASBI) vice-president. Subspecialty interests in vascular access for haemodialysis (particularly ultrasound fistula assessment and mapping) and home / extended hours haemodialysis.
Rob Jones
Dr. Robert (Rob) Jones är en framstående interventionell radiolog vid Queen Elizabeth Hospital Birmingham (QEHB) i Storbritannien. Han är särskilt specialiserad på hemodialysaccess och har spelat en ledande roll i utvecklingen av endoAVF – en innovativ teknik för anläggande av hemodialysaccess utan öppen kirurgi. Dr. Jones tog sin läkarexamen (MBChB) vid Leicester Medical School 1997 och fullbordade sin specialistutbildning i radiologi vid West Midlands och genomförde ett fellowship inom interventionell radiologi vid Vancouver General Hospital och University of British Columbia under 2007–2008. Rob Jones var ansvarig för interventionell radiologi vid QEHB mellan 2011 och 2014, samt som verksamhetschef för radiologi mellan 2014 och 2017. Han har varit aktiv inom Vascular Access Society of Britain and Ireland (VASBI), där han varit kassör (2017–2022) och ordförande (2022–2024). Han är en stark förespråkare för att involvera patienter i beslut kring sin vård, och han lyfter ofta vikten av tvärvetenskapligt samarbete och användning av ny teknik, såsom AI och bärbara enheter, för att förbättra resultaten för dialyspatienter.
Ricardo Peralta
Sjuksköterska och koordinator vid NephroCare, Fresenius Medical Care i Portugal. Han har arbetat över 40 år som sjuksköterska inom njurmedicin.
2014 inledde han ett samarbetsprojekt med EDTNA om utveckling och publicering av dokument inom området kärlaccess. Ricardo arbetar aktivt med forskning relaterad till kärlaccess och punktionsteknik, och flera studier är publicerade. Han har nyligen disputerat inom omvårdnadsvetenskap med en avhandling som handlar om Multipell Stickhålsteknik (MuST).
Fredrik Sartipy
Dr. Fredrik Sartipy är specialistläkare i kärlkirurgi, kirurgi och akutsjukvård vid kärlkirurgiska sektionen på Södersjukhuset i Stockholm. Han tog läkarexamen vid Göteborgs universitet 1998 och disputerade vid Karolinska Institutet 2021. Hans forskningsintresse fokuserar på benartärsjukdom och dess koppling till kardiovaskulär risk, samt inflammatoriska reaktioner efter endovaskulär behandling av bukaortaaneurysm. Dr. Sartipy är medlem i forskargruppen SOSVASC vid Karolinska Institutet och har publicerat flera studier inom området. Kliniskt är han huvudansvarig för enhetens arbete med hemodialysaccesser.
Gürkan Sengölge
Specialist i internmedicin och intensivvård och överläkare vid dialys- och intensivvårdsenheten på Internmedicinska kliniken III vid Medicinska universitetskliniken i Wien. Han är särskilt engagerad i hemodialysaccess och interventionell nefrologi med fokus på centralvenösa avflödesproblem där han har stor erfarenhet av att rekanalisera centralvenösa ocklusioner med ny teknologi. Han leder en forskargrupp med fokus på venösa accessproblem, farmakogenetik och glomerulär endotelstruktur. Vid sin klinik ansvarar han för utbildningen av både läkare och läkarstudenter och är drivande i flera tvärprofessionella initiativ – bland annat dialysaccessmottagning, patientinformation vid kronisk njursvikt och en studiegrupp för systemiska sjukdomar. Gürkan är engagerad i Vascular Access Society och medverkar i utformningen av de nya europeiska riktlinjerna för hemodialys access. Han har även varit verksam internationellt, bland annat i Malaysia, Förenade Arabemiraten och Kazakstan, där han bidragit till att utveckla nefrologi- och dialysverksamheten.