Maria Eriksson

Maria Eriksson

Professor | Docent
Besöksadress: Blickagången 16, 14152 Flemingsberg
Postadress: H7 Medicin, Huddinge, H7 BioNut Eriksson, 171 77 Stockholm

Om mig

  • Maria Eriksson har upptäckt genen som orsakar för tidigt åldrande hos barn. Idag forskar hon om åldrandets genetiska orsaker generellt och har bland annat visat att våra stamceller samlar på sig mer mutationer under livet än vad som tidigare varit känt.

Forskningsbeskrivning

  • – Jag studerar genetiska mekanismer för åldrande. Nyligen visade vi att stamceller i äldre friska personers muskler innehåller oväntat många mutationer. Det kan röra sig om tusentals förändringar i DNA i en enskild cell. Vi ser också tydliga mönster i denna så kallade mutationsbelastning, där vissa regioner i genomet är mer skyddade. Nu är vi på väg att publicera motsvarande resultat för bland annat njur-, fett-, och hudstamceller.

    – Jag studerar genetiska mekanismer för åldrande. Nyligen visade vi att stamceller i äldre friska personers muskler innehåller oväntat många mutationer. Det kan röra sig om tusentals förändringar i DNA i en enskild cell. Vi ser också tydliga mönster i denna så kallade mutationsbelastning, där vissa regioner i genomet är mer skyddade. Nu är vi på väg att publicera motsvarande resultat för bland annat njur-, fett-, och hudstamceller.

Artiklar

Alla övriga publikationer

Anställningar

  • Professor, Medicin, Huddinge, Karolinska Institutet, 2024-

Examina och utbildning

  • Docent, Medicinsk genetik, Karolinska Institutet, 2010
  • MEDICINE DOKTORSEXAMEN, Institutionen för klinisk neurovetenskap, Karolinska Institutet, 2001

Nyheter från KI

Kalenderhändelser från KI