Anna Johansson

Anna Johansson

Statistiker | Biträdande Lektor | Docent
E-postadress: anna.johansson@ki.se
Telefon: +46852486169
Besöksadress: Nobels väg 12a, 17165 Solna
Postadress: C8 Medicinsk epidemiologi och biostatistik, C8 Applied Biostatistics ABS, 171 77 Stockholm

Om mig

 • Jag är docent, biträdande lektor och gruppledare, samt biostatistiker och cancerepidemiolog med forskningsintressen inom cancer, reproduktion, tillämpad biostatistik och register-baserad forskning.

  Jag är gästforskare på Cancer Registry of Norway där jag leder forskningsprojekt om bröstcancerförekomst och överlevnad. Jag är också projektledare och co-leader av två stora nordiska cancerprojekt: i) Nordic cancer and COVID-19 project och ii) the NORDCAN Survival Studies.

  Jag samarbetar med kliniska forskare på Karolinska Universitetssjukhuset, Capio St Göran och Akademiska Sjukhuset i Uppsala.


Forskningsbeskrivning

 • Min forskning handlar om cancer och reproduktionsfaktorer, med särskilt fokus på graviditetsnära cancer, dvs cancer som diagnosticeras under eller inom 2 år efter graviditet. Jag har också ett vidare intresse av reproduktionsfaktorer (antal barn, IVF, ålder vid barn, förlossningskomplikationer) och cancerrisk, samt hur barnafödandet påverkas hos unga canceröverlevare. Pga förbättrade behandlingar och överlevnad är det viktigt att utvärdera vilka möjligheter unga kvinnor och män har att bilda familj efter cancer.

  Mitt andra forskningsområde rör bröstcancer hos kvinnor. Jag studerar hur överlevnaden förbättrats över tid, och vilka patient- och tumörfaktorer som påverkar överlevnaden. I detta arbete samarbetar jag med kliniker på Karolinska Universitetssjukhuset, samt med forskare på Cancer Registry of Norway.

  Som statistiker är mina forskningsintressen hur man på bästa sätt kan använda registerdata för att skatta sjukdomsrisker i befolkningen, bl a genom att använda smartare studiedesigner och statistiska metoder.

  Mer information om mig och min forskning finns på den engelskspråkiga sidan.

  FORSKNINGSDOKUMENTATION OCH DATAHANTERING.
  Kvaliteten på all forskning beror i högsta grad på kvaliteten hos data. Jag har arbetat i många år med att förbättra rutinerna för forskningsdokumentation och datahantering inom forskningsprojekten på KI. Arbetet omfattar allt från standardiserade variabellistor och variabelvärden, kommenterad och strukturerad statistisk programmering, versionshantering till dokumentation av hela forskningsprojekt och etiska tillstånd. Jag har drivit utvecklingen av riktlinjer för forskningsdokumentation på vår institution, samt undervisat enkla och effektiva tekniker för forskningsdokumentation till epidemiologer, kliniker och forskare på KI och utanför KI. Jag är regelbundet inbjuden talare om detta ämne.

Artiklar

Alla övriga publikationer

Anställningar

 • Statistiker, Medicinsk epidemiologi och biostatistik, Karolinska Institutet, 1999-
 • Biträdande Lektor, Medicinsk epidemiologi och biostatistik, Karolinska Institutet, 2021-2027

Examina och utbildning

 • Docent, Epidemiologi, Karolinska Institutet, 2022
 • Medicine Doktorsexamen, Institutionen för medicinsk epidemiologi och biostatistik, Karolinska Institutet, 2016
 • FIl mag, Matematisk statistik, Stockholm University, 1999

Handledare

 • Frida Lundberg, 2018
 • Leo Gkekos
 • Katrín Gunnarsdóttir

Nyheter från KI

Kalenderhändelser från KI