Centrum för Läkemedelsepidemiologi
Centrum för läkemedelsepidemiologi (CPE) arbetar i en dynamisk miljö i skärningspunkten mellan akademi, hälsovård, myndigheter och läkemedelsindustri. Vi bedriver akademisk forskning kring läkemedelssäkerhet, läkemedelseffekter och läkemedelsanvändning samt utför regulatoriska projekt, Post-Authorisation Safety Studies (PASS) och Drug Utilization Studies (DUS) inom området läkemedelsepidemiologi.
Meny för detta område
Nyheter
Grattis Julia till påbörjad doktorandutbildning!
Julia Eriksson började som statistiker på CPE juni 2023 och kommer i januari påbörja sitt nästa kapitel som doktorand under handledning av Marie Linder och andra CPE/KEP forskare. Hennes projekt kommer att undersöka exponering av glukagonliknande peptid-1 (GLP-1)-analoger i Sverige, med fokus på användning, indikation, säkerhet och effektivitet. Julia har en masterexamen i matematisk statistik från Stockholms universitet och har arbetat som statistiker på Karolinska Institutet sedan 2021.
Bidrag erhållit för studier om läkemedelsanvändning under graviditet
Carolyn Cesta, biträdande professor, och Catherine Axfors, anknuten forskare till CPE, har fått totalt 17 miljoner kronor i finansiering från Vetenskapsrådet och ett projektbidrag från Forskningsrådet för hälsa, arbetsliv och välfärd (FORTE). Dessa medel kommer att användas till projekt som utreder säkerheten vid läkemedelsanvändning under graviditet med hjälp av data från svenska nationella register, i samarbete med nordiska och internationella samarbetspartner.
Händelsearkiv
Kurs i läkemedelsepidemiologi
Vi är glada att informera att CPE kommer att arrangera en kurs i läkemedelsepidemiologi den 17-21 februari 2025, ” Drug exposure Definitions and Study Design Approaches in Register-based data”.
Ansökan till kursen görs mellan den 15 oktober till 5 november. https://doctoralcourses.application.ki.se/fubasextern/info?kurs=K2F6033
Professor emeritus och tidigare centrumchef Helle Kieler har avlidit
Helle Kieler, professor emeritus and tidigare centrumchef, har avlidit den 1 september i en ålder av 68 år.
Från år 2006 till 2023, ledde Helle arbetet på CPE och under hennes ledarskap utvecklades CPE till en av Europas största läkemedelsepidemiologiska centra.
Helle har gjort ett stort avtryck på det läkemedelsepidemiologiska området med sin forskning om säkerhet, effektivitet och användning av läkemedel, nordiska som internationella samarbeten samt etablering av samarbeten mellan akademi, hälso-och sjukvård, industri samt myndigheter.
Pris för bästa poster på EPPEC
På European Perinatal and Paediatric Epidemiology Conference (EPPEC), Köpenhamn tilldelades Silvia Segovia Chacón priset för bästa poster.
Titeln på postern : Melatonin use in pregnancy: a Scandinavian drug utilization study.
Grattis Aya som har disputerat!
Vi är glada att meddela att Aya Nakitanda med bravur försvarade sin avhandling ” Antibiotics in pregnancy: utilization, determinants and safety” den 13 juni 2024.
Aya Nakitanda, Antibiotics in pregnancy:utilization, determinants and safety (2024-06-13)
2024 ICPE årliga konferens
CPE kommer att delta, moderera och presentera på ICPE 2024, Berlin. För poster presentationer av CPE-anställda Diego H. Giunta, David Hägg, Marie Linder och Felix Wittström, se ICPE websidan https://2024ispe.eventscribe.net/posterspeakers.asp?pfp=BrowsebySpeaker
CPE går med i SIGMA
CPE, Karolinska Institutet har nyligen gått med som fullskaliga medlemmar av The SIGMA Consortium. SIGMA-konsortiet är en allians bestående av ENCePP forskningscenter. SIGMAs mål är att integrera expertis och data från flera europeiska forskningscentra och visionen är att tillhandahålla bästa evidens om användning, fördelar och skador av mediciner och vacciner, för att förbättra folkhälsan och patientvården.
En studie av International Pregnancy Safety Study (InPreSS) konsortiet, som leds av Carolyn Cesta, har citerats i The New York Times
En nyligen genomförd studie av International Pregnancy Safety Study (InPreSS) konsortiet har citerats i New York Times. Studien behandlar användningen av viktminskningsläkemedel före graviditet use of weight-loss drugs before pregnancy. Ozempic och andra GLP-1 receptor agonister, har nyligen fått godkännade för behandling av fetma utöver den ursprungliga indikationen, typ-2 diabetes.
Nyare diabetesläkemedel ger inte någon ökad risk för foster
Nyare diabetesläkemedel verkar inte öka risken för fosterskador. I den största jämförande studien hittills ses ingen ökad risk jämfört med behandling med insulin som anses säkert under graviditeten. Studien publicerades i JAMA Internal Medicine.
Grattis Silvia till påbörjad doktorandutbildning!
Silvia Segovia Chacón började på CPE 2019 som forskningsassistent och sedan projektledare. I september börjar hon sitt nästa kapitel på CPE som doktorand under handledning av Carolyn Cesta och andra CPE/KEP-forskare. Hennes projekt kommer att fokusera på läkemedelsanvändning och säkerhet hos kvinnor i reproduktiv ålder och under graviditet, vilket kompletterar hennes bakgrund som barnmorska och intresse för kvinnors hälsa.
Välkommen Julia Eriksson till CPE!
Julia är en statistker med en masterexamen i matematisk statistik från Stockholms Universitet. Hon har de senaste två åren arbetat på Enheten för Biostatistik vid Institutet för Miljömedicin, Karolinska Institutet. Där har hon använt sig utav regressionsmodeller, meta analys samt en del machine learning. Julia har varit involverad i flera olika forskningsgrupper inom sömn, våld i nära relationer, studier inom primärvården, stroke, cancer etc. Hon kommer att ingå i teamet av statistiker vid CPE för att bidra till forskning inom farmakoepidemiologi i syfte att förbättra folkhälsan.
CPE-forskare vald till medordförande i Nordic Pharmacoepidemiological Network (NorPEN)
Carolyn Cesta, biträdande lektor vid CPE, har valts till medordförande för Nordic Pharmacoepidemioloigcal Network (NorPEN) https://www.norpen.org/. NorPEN grundades 2008 och är ett nätverk akademiska forskargrupper, myndigheter och nationella registerhållare med syfte att underlätta forskning inom farmakoepidemiologi i Norden. NorPEN är värd för en årlig konferens och har under de senaste åren fokuserat på att erbjuda utbildningsmöjligheter (t.ex. kurser, seminarier) för studerande i de nordiska länderna.
Nypublicerad studie om användning av antipsykotika hos gravida kvinnor
En ny studie publicerad i JAMA Psychiatry av International Pregnancy Safety Study (InPreSS) Consortium, inklusive forskare från CPE, Danmark, Finland, Island, Norge och USA, visade att i en kohort på mer än 26 000 gravida kvinnor behandlade med antipsykotiska läkemedel, var prenatal användning av antipsykotika i allmänhet inte associerad med en ökad risk för större medfödda missbildningar. Denna studie var ett flerårigt åtagande initierat av CPEs centrumchef Helle Kieler, med fokus på hur man bäst tillämpar en enhetlig studiedesign och analytisk strategi i många länder för att kunna studera ovanliga exponeringar (t.ex. enskilda läkemedel) och sällsynta utfall (t.ex. specifika subtyper av missbildningar) i detalj.
I ett skandinaviskt samarbete har Johan Reutfors, psykiater och forskare vid CPE, funnit betydligt högre förskrivning av antidepressiva läkemedel till barn och unga i Sverige än i Danmark och Norge.
Mönstret är liknande för sömnläkemedel. Forskarna går nu vidare med att försöka ta reda på faktorer som kan ligga bakom skillnaderna. Mer om detta i har rapporterats av Sveriges Radio och Aftonbladet Daily nyhetspodcast.
Välkommen Felix Wittström till CPE!
Felix har börjat på CPE som doktorand i reproduktiv och psykiatrisk farmakoepidemiologi under huvudhandledning av Carolyn Cesta. Hans projekt kommer att undersöka användning av psykofarmaka under graviditet och hur utsättning av, eller interaktioner mellan, läkemedel som används vid bipolär sjukdom kan påverka mor och barn. Felix är läkare och han har påbörjat sin ST-utbildning i klinisk farmakologi.
CPE forskare får SRP Diabetes Postdoc Fellowship Programme
Laura Pazzagli på CPE är en av 5 Principal Investigators som har erhållit finansiering från ” Strategic Research Programme (SRP) in Diabetes Postdoc Fellowship Programme”. Med detta postdoktorsprogram syftar SRP Diabetes att stödja nästa generation av exceptionella unga forskare inom diabetesområdet. Syftet med projektet är att undersöka inverkan av socioekonomiska faktorer på användningen av antidiabetiska läkemedel och konsekvenser för typ-2 diabetes såsom kardiovaskulära problem, njursvikt och retinopati. Läs mer om projektet: https://ki.se/en/srp-diabetes/srp-diabetes-postdoc-fellowships-project-4
Intresserade kandidater till Postdoc tjänsten, se bifogad annons https://ki.varbi.com/en/what:job/jobID:487660/type:job/where:4/apply:1
EMA utlysning
CPE har tillsammans med Milano-Bicocca Universitet vunnit en EMA utlysning och finns numera på EMAs lista över berättigade forskningspartners för farmakoepidemiologiska studier; statistisk forskning
CPE-forskares artikel med i lista över 30 viktiga publikationer inom farmakoepidemiologi
Laura Pazzagli´s artikel “Methods for time-varying exposure related problems in pharmacoepidemiology: An overview” är listad i Pottegård el. al.´s artikel “Where to Begin? Thirty must-read papers for newcomers to pharmacoepidemiology”
CPE forskare får stort Forte juniorforskarbidrag
Vi är glada att meddela att Laura Pazzagli på CPE har erhållit ett Forte juniorforskarbidrag på 5 985 000 kr för projektet ” Undersökning av socioekonomiska faktorers betydelse för användning av antidiabetiska läkemedel och långsiktiga konsekvenser av typ 2-diabetes med hjälp av nya metoder för kausal-inferens.”
NorPEN 2021
I November arrangerade CPE, Nordic Pharmacoepidemiological Network's (NorPEN) 13:e årliga möte digitalt. Tack till alla som deltog!
Välkommen Diego
Välkommen Diego Hernan Giunta till CPE!
Diego är läkare, specialiserad inom internmedicin och har de senaste 15 åren arbetat som epidemiolog på Hospital Italiano de Buenos Aires/ the Instituto Universitario del Hospital Italiano de Buenos Aires.
Diego säger "I decided to join CPE to be an active component of a leading pharmacoepidemiologic research team with strong public health and teaching trajectory. I would like to keep on learning and enhancing our team, by been actively engaged in pharmacoepidemiologic research to improve patients effectiveness and safety”
ConcePTION
CPE bidrar tillsammans med våra nordiska samarbetspartners till bättre läkemedelssäkerhet för gravida kvinnor genom deltagande i ConcePTION-projektet och många andra projekt.
ADHD och graviditet
Läs intervjun med Johan Reutfors, psykiater och forskare vid CPE/Karolinska Institutet, där han reder ut den forskning som finns om ADHD och graviditet.
Kurs i registerbaserad forskning
Kursen syftar till att ge doktorander, postdoktorer och andra yngre forskare kunskap om hur man genomför registerbaserad forskning i de nordiska länderna genom att använda hälsodata och socioekonomiska data med ett särskilt fokus på läkemedelsepidemiologi.
COVID-19 forskning
CPE deltar som en av 18 organisationer i projektet CONSIGN (Covid-19 infectiON and medicineS In pregnancy) vilket är initierat av EMA som en del i en infrastruktur för att stödja övervakningen av effekt och säkerhet hos behandlingar och vacciner mot Covid-19 i dagligt kliniskt bruk.
NorPen Webinar 2020
I november 2020 arrangerades ett webbinarie i stället för det tidigare planerade mötet.
Narkolepsi-medicin ökade inte risken för missbildning vid graviditet
"Den här studien bygger på nästan dubbelt så många graviditeter jämfört med tidigare studier, och vi finner ingen ökad risk för missbildning hos spädbarn som utsätts för modafinil under graviditeten" säger Carolyn Cesta, forskare vid CPE/KI, och studiens förstaförfattare.
CPE gratulerar sina tre masterstudenter
Från vänster till höger:
Chaitra Srinivas, Lamya Abdi, Liwei Zhao
Gemensamma krafter för att förbättra säkerheten av läkemedel under graviditet
CPE deltar i det Europeiska privata och offentliga samarbetet ConcePTION. Det övergripande målet med samarbetet är att förbättra säkerheten vid läkemedels användning under graviditet och amning.
Svårbehandlad depression ökar risken för substansbrukssyndrom
Patienter med svårbehandlad depression har större risk för substansbrukssyndrom, det vill säga missbruk och beroende, jämfört med andra patienter som behandlas för depression.
Bästa reviewer 2018 för Pharmacoepidemiology and Drug Safety
CPE-forskaren Laura Pazzagli’s fick i Augusti priset som Best reviewer 2018 for Pharmacoepidemiology and Drug Safety. Läs mer här.
CPE-forskare får prestigefullt pris!
American College of Epidemiology (ACE) har September 25, 2018, belönat postdok Laura Pazzagli, för att ha skrivit den bästa vetenskapliga artikeln författad av en junior forskare i tidskriften Annals of Epidemiology.
Topp 20 mest nedladdade artikel!
CPE-forskare Laura Pazzagli’s artikel Methods for time-varying exposure related problems in pharmacoepidemiology: An overview, Pharmacoepidemiology and Drug Safety, var en av de 20 mest nedladdade artiklar det senaste året.
Svårbehandlad depression höjer dödligheten
Unga vuxna mellan 18-29 år med svårbehandlad depression (TRD) har en fördubblad dödlighet jämfört med patienter med annan typ av depression. Detta visar resultat publicerade i Journal of Affective Disorders och som även har rapporterats i Aftonbladet.