Forskning om boendestöd vid adhd och autism
KIND har två pågående projekt gällande boendestöd för personer med utvecklingsneurologiska funktionsnedsättningar som till exempel autism och adhd. Det ena projektet handlar om att utveckla en fungerande arbetsmodell för boendestöd på distans. Det andra projektet är en studie om psykisk ohälsa hos unga vuxna med boendestöd.
Boendestöd på distans
Våra kartläggningar av kommunernas nuvarande arbetssätt inom boendestöd visar att det blivit allt vanligare att delar av stödet ges på distans, och att personalen ser både fördelar och risker med detta. För att skapa goda förutsättningar för detta nya arbetssätt ser vi ett behov av tydliga rutiner, där de unga burkarna är delaktiga i utformningen av sitt boendestöd. Vi arbetar nu med att utveckla en arbetsmodell för detta. I projektet samarbetar vi med kommuner inom tre olika regioner. Vi undersöker både personalens och brukarnas syn på boendestöd på distans. Tillsammans med fokusgrupper med personal och unga brukare med autism och ADHD arbetar vi nu med att ta fram en skriftlig rutin för utformningen av boendestöd för unga vuxna med neuropsykiatriska funktionsnedsättningar. Vi planerar även att genomföra en preliminär utvärdering av rutinens användbarhet. Studien finansieras av Forte.
Psykisk ohälsa hos unga vuxna med boendestöd
Psykisk ohälsa som depression och ångest kan försvåra övergång till vuxenlivet ytterligare, vilket återspeglas i ett ökat behov av kommunalt boendestöd för unga vuxna med psykiska funktionsnedsättningar. Svårigheter att ta steget in i vuxenlivet kan i sin tur öka risken för fortsatt psykisk ohälsa hos denna redan sårbara grupp. I vårt pågående arbete med att utvärdera TRANSITION-programmet för unga vuxna med boendestöd och neuropsykiatriska funktionsnedsättningar har vi uppmärksammat behovet av en kompletterande insats med fokus på psykiska hälsa. Därför gör vi nu en studie kring detta, där vi först genomför nulägesanalys av psykisk hälsa hos unga vuxna med boendestöd, inklusive kunskap och medvetenhet om detta hos de unga och deras boendestödjare. Analysen baseras på registerdata och djupintervjuer med unga brukare, boendestödjare och verksamheternas ledning. Parallellt med detta förbereder vi en webbutbildning för både de unga brukarna och deras personal. Utbildningen kommer därefter att utvärderas i en genomförbarhetsstudie. Även denna studie finansieras av Forte.