Ortopedisk kirurgi och behandling

Forskningen syftar till att förstå och utvärdera behandling av barnortopediska tillstånd, framför allt hos barn, men också att undersöka hur dessa på lång sikt påverkar individer som drabbats i unga år och deras funktion i vuxen ålder.

MPFL– Långtidsuppföljning efter behandling av akut förstagångspatellaluxation hos barn

Barn med förstagångsluxation av patella löper ofta en hög risk för recidiv. Det här är en långtidsuppföljning av patienterna från en tidigare publicerad prospektiv randomiserad studie med två års uppföljning. Vi jämförde behandlingarna kirurgisk resuturering av mediala patellofemorala ligamentet (MPFL) med icke-kirurgisk behandling med mjuk patellastabiliserande ortos. Vår primära frågeställning var om suturering av MPFL kunde minska recidivfrekvensen och ge en bättre objektiv och subjektiv knäfunktion. I detta projekt undersöker vi långtidsresultatet. Vi följer upp de 74 patienterna mer än 10 år efter deras initiala skada för att analysera behandlingsresultat samt sambandet mellan anatomiska riskfaktorer och recidiv. Målet är att förbättra vården och den knärelaterade livskvaliteten för denna patientgrupp.

Marie Askenberger, PhD är ansvarig forskare. Övriga medverkande är: Docent Johan von Heideken

Risk för komplikationer vid planerad ortopedisk kirurgi hos barn och unga med cerebral pares

Barn och unga med cerebral pares (CP) genomgår ofta ortopediska ingrepp för att korrigera muskel- och skelettdeformiteter. Detta projekt undersöker risken för komplikationer efter planerade ortopediska operationer, med särskilt fokus på sambandet mellan komplikationer och:

  • Grovmotorisk funktion enligt klassificeringssystemet GMFCS (Gross Motor Function Classification System).
  • Anatomisk lokalisation för ingreppet.
  • Typ av kirurgi (indelat i skelett- respektive mjukdelskirurgi).

Studien omfattar 1 514 individer födda mellan 1990 och 2019, som tillsammans genomgått 2 983 operationer. Data har hämtats från CPUP (Uppföljningsprogram för Cerebral Pares) och det Svenska Patientregistret. Syftet med projektet är att förbättra riskbedömningen och optimera vården för patienter med CP som genomgår ortopedisk kirurgi.

Studien utgör en del av doktorand Anna Telleus avhandlingsarbete, med docent Per Åstrand som ansvarig forskare och huvudhandledare. Övriga medverkande är: Professor Eva Boström, Docent Johan von Heideken, Docent Fredrik Granath (Enheten för klinisk epidemiologi, Karolinska Institutet) och Professor Gunnar Hägglund (Institutionen för kliniska vetenskaper, Lund, Lunds universitet).

Teamledare

Profile image

Johan von Heideken

MD, PhD, Docent i ortopedi

Teammedlemmar

Per Åstrand

MD, PhD, Docent i ortopedi

Anna Telléus

MD, doktorand
JV
Innehållsgranskare:
2025-01-07