"Det roligaste sättet att göra av med pengar"

Bertil Hållsten har skapat Hållstens Forskningsstiftelse, som donerat pengar till unga forskare vid Karolinska Institutet.

Bertil Hållsten utomhus
Bertil Hållsten Foto: Gunnar Rask

I Bertil Hållstens trädgård i Nacka, med utsikt över Lännerstasundet, pågår ett samtal. Forskaren Christian Göritz är en av fyra som får dela på 16 miljoner kronor från Hållstens Forskningsstiftelse. Över en kopp kaffe berättar han för donatorn själv om sitt arbete med pericyter.

Bertil Hållsten var en av de första i Sverige som började investera internationellt i forskningsbaserade företag inom life science under slutet av 1980-talet. Som rådgivare och portföljförvaltare har han byggt upp den förmögenhet som han nu till stor del valt att avsätta i sin privata forskningsstiftelse, som tidigare har finansierat forskning om bland annat Alzheimers sjukdom, ALS och Parkinsons sjukdom.

– Att stötta medicinsk forskning är det roligaste sättet att göra av med pengar. Jag har råd och behöver inte mer, så varför inte ge tillbaka lite genom att skapa bra förutsättningar för några av våra unga välmeriterade forskare?  Dessutom ser jag fram emot att kunna följa framstegen i deras spännande forskning, som kanske kommer att stå för några av de riktigt stora forskningsgenombrotten, säger Bertil Hållsten.

Det går inte att ta miste på donatorns intresse och kunskap om det forskningsområde han valt att stötta. Snart är Bertil Hållsten och Christian Göritz djupt involverade i en diskussion om olika sorters pericyter och hur blod-hjärnbarriären fungerar när den skyddar hjärnan från infektioner och främmande ämnen.

Christian Göritz forskning handlar om hur kroppen kan reparera skadad vävnad och har bland annat upptäckt att en särskild undergrupp av pericyter – en sorts cell som finns på utsidan av tunna blodkärl – har betydelse för den ärrbildningsprocess som sker efter en ryggmärgsskada.

– De här pengarna ger mig stabilitet så att jag kan ägna mig åt ett projekt som jag tror kan göra verklig skillnad, säger Christian Göritz.

– Jag tycker det här är jättespännande, säger Bertil Hållsten. Hjärnan och nervsystemet är ett forskningsområde som är relativt underfinansierat så det känns extra bra att kunna hjälpa de här forskarna.

– Jag hoppas att du vill komma och hälsa på oss på labbet sedan Bertil, säger Christian Göritz, som nu får hederstiteln Hållsten Academy Fellow.

Bertil Hållstens forskningsstiftelse - långsiktigt engagemang som gör skillnad

Liv Sadeqi
2024-12-16