Martina Byttner
Om mig
Martina Byttner är doktorand vid Institutionen för Molekylär Medicin och Kirurgi vid Karolinska Institutet. Hon är specialistläkare i ortopedi sedan 2022 och anställd på traumasektionen vid Karolinska Universitetssjukhuset. Hennes forskning fokuserar på behandling av skelettmetastaser, med särskilt fokus på globala skillnader i vård och behandling av dessa tillstånd. Genom jämförande studier av behandlingsmetoder och vårdresultat i Sverige, Sydafrika och Uganda arbetar hon för att utveckla strategier som kan förbättra tillgången till högkvalitativ vård i resurssvaga miljöer.
Forskningsbeskrivning
Martina Byttners forskningsintresse kretsar kring behandling av skelettmetastaser, med ett särskilt fokus på globala skillnader i vård och behandling. Hennes forskning syftar till att belysa ojämlikheter i tillgången till kirurgisk vård och att utveckla strategier som kan förbättra vården för patienter i både hög- och låginkomstländer.
I hennes doktorandprojekt ingår flera jämförande studier av behandlingsmetoder och vårdresultat i Sverige, Sydafrika och Uganda. Forskningen inkluderar också kvalitativa analyser av vårdsökande beteenden och identifiering av hinder för vård i resurssvaga miljöer. Hennes mål är att bidra till en mer jämlik och effektiv vård för patienter med skelettmetastaser, oavsett deras geografiska och ekonomiska förutsättningar.
Undervisning
Martina Byttner är en engagerad utbildare som brinner för att skapa en stöttande och inkluderande lärandemiljö. Hennes mål är att ge läkarstudenter verktygen och självförtroendet de behöver för att möta framtidens utmaningar. Hon har flertalet gånger nominerats till studenternas pris "Bästa handledare", vilket speglar hennes uppskattade insatser som pedagog.
Utöver sin kliniska handledning undervisar Dr. Byttner på kursen "Global kirurgi" vid Karolinska Institutet. Kursen är fem veckor lång och fokuserar på globala utmaningar och ojämlikheter inom kirurgisk vård. Den tar upp ämnen som kirurgisk etik, epidemiologi och de utmaningar som uppstår i resurssvaga miljöer. Genom att dela med sig av sina kliniska erfarenheter och forskningsinsikter strävar hon efter att öka läkarnas förståelse och engagemang för globala hälsofrågor.
Artiklar
- Article: JOURNAL OF GASTROINTESTINAL ONCOLOGY. 2021;12(5):2150-2156
- Article: KNEE SURGERY SPORTS TRAUMATOLOGY ARTHROSCOPY. 2017;25(8):2481-2487
Anställningar
- Doktorand, Molekylär medicin och kirurgi, Karolinska Institutet, 2024-2027
Examina och utbildning
- Specialist i Ortopedi, Karolinska University Hospital, 2022
- Läkarexamen, Karolinska Institutet, 2012