Maria Fjell
Om mig
Jag är Leg. sjuksköterska sedan 2004 (Karolinska Institutet), specialistsjuksköterska i onkologisk vård sedan 2009 (Karolinska Institutet) samt medicine doktor sedan januari 2021 (Karolinska Institutet).
Jag har mångårig erfarenhet av arbete inom onkologisk vård, framförallt med fokus på bröstcancer på Karolinska Universitetssjukhuset och Regionalt cancercentrum Stockholm-Gotland. Jag är medlem i Svenska Bröstcancergruppen (SweBCG), i exekutiva ledningsgruppen för Nationellt Kvalitetsregister för Bröstcancer (NKBC), samt i Nätverket för sjuksköterskor inom bröstcancervård.
Forskningsbeskrivning
Jag tillhör forskargruppen ICare på avdelningen för omvårdnad.
I januari 2021 disputerade jag på avhandlingen "Supportive care for patients with breast cancer by using an interactive app during neoadjuvant
chemotherapy - a Randomized Controlled Trial". Studien var randomiserad och kontrollerad med 150 patienter och syftade till att utvärdera hur en
interaktiv app för rapportering och hantering av symtom kan ge stödjande vård till patienter med bröstcancer under neoadjuvant cytostatikabehandling (PhONEME-Bröstcancer).
Mellan september 2022 och augusti 2024 var jag postdoktor på Högskolan i Gävle och är nu affilierad forskare där jag ingår i det strategiska forskningsområdet Hälsofrämjande arbete. Inom forskningsområdet tillhör jag det tvärvetenskapliga forskningsprogrammet Inkluderande Arbetsliv (INKA). Inom detta arbetar jag med interventionsstudien Can-Work-S som syftar till att främja canceröverlevares arbetsliv och hälsa. Inom Can-Work-S är jag bihandledare till en doktorand.
Undervisning
I min undervisning arbetar jag för närvarande som universitetsadjunkt inom såväl sjuksköterskeprogrammet (grundnivå) som specialistsjuksköterkseprogrammen i onkologisk vård och distriktssköterska (avancerad vård).
På sjuksköterskeprogrammet är jag kursansvarig för examensarbeteskursen (campus). I denna kurs handleder jag och examinerar också studenter.
Jag är även inriktningsansvarig för specialistsjuksköterskeprogrammet i onkologisk vård. I programmet undervisar jag i flertalet kurser samt är examinator i kursen Cancersjukdomar och omvårdnad vid behandling av cancersjukdomar (15 hp). På specialistsjuksköterskeprogrammet för distriktssköterska undervisar jag i kursen Vetenskaplig teori och metod i omvårdnad.
Jag har tidigare undervisat i kurserna Forskningsmetodik (6 hp), Forskningsmetodik och omvårdnadsforskning (6 hp) samt Interprofessionellt lärande-dagen på sjuksköterskeprogrammet.
Artiklar
- Article: CIN - COMPUTERS INFORMATICS NURSING. 2023;41(9):706-716
- Article: JMIR NURSING. 2022;5(1):e39983
- Article: JOURNAL OF MEDICAL INTERNET RESEARCH. 2020;22(8):e17058
- Article: BREAST. 2020;51:65-84
- Journal article: ANNALS OF ONCOLOGY. 2019;30:v816
Alla övriga publikationer
- Corrigendum: JOURNAL OF MEDICAL INTERNET RESEARCH. 2021;23(10):e33140
- Conference publication: ANNALS OF ONCOLOGY. 2019;30
- Conference publication: QUALITY OF LIFE RESEARCH. 2018;27:S20
Anställningar
- Adjunkt, Neurobiologi, vårdvetenskap och samhälle, Karolinska Institutet, 2020-
Examina och utbildning
- Medicine Doktorsexamen, Institutionen för neurobiologi, vårdvetenskap och samhälle, Karolinska Institutet, 2021
- Specialistsjuksköterskeexamen, Karolinska Institutet, 2009
- Medicine Kandidatexamen, Karolinska Institutet, 2004
- Sjuksköterskeexamen, Karolinska Institutet, 2004
Nyheter från KI
Kalenderhändelser från KI
Presentationer
- Presentation (slides etc.): 2023