Johan Creutzfeldt

Anknuten till Forskning | Docent
Besöksadress: Universitetssjukhuset Huddinge Hälsovägen, Enheten för anestesi K32, 14186 Stockholm
Postadress: H9 Klinisk vetenskap, intervention och teknik, H9 CLINTEC Anestesi, 141 52 Huddinge

Om mig

  • Leg läkare, med.dr.

Forskningsbeskrivning

  • *Teamarbete i akuta medicinska situationer och träning med medicinska fullskale simulatorer och virtuella världar.*
    Effektivt teamarbete är av stor betydelse för patientsäkerhet och vårdens resultat. Upplevelser och förutsättningar för teamarbete inom vården studeras liksom teamarbete vilket inkluderar patienten som en del av teamet. Vi har vidare studerat teamarbete i fysiskt utspridda team som samarbetar via AV-hjälpmedel och jämfört sådant teamarbete med "vanligt" medicinskt teamarbete med kvantitativa och kvalitativa metoder.

     

    Träning med hjälp av simulatorer har inom medicinen blivit en vedertagen väg för att nå effektivare och säkrare sjukvård. Särskilt när det gäller träning av tekniska och icke-tekniska färdigheter samt teamarbete har simulatorträning visat goda resultat. Ett viktigt moment under sådan träning är återkopplingen under och efter träningen och den aktiva reflektion som då äger rum. Fortfarande saknas mycket kunskap kring hur
    simulatorbaserad träning används optimalt. Då träning med fullskalesimulatorer dessutom är en kostsam och begränsad resurs kan andra
    träningsmetoder behöva erbjudas. En sådan metod är datorbaserad träning i virtuella världar. Genom att dra nytta av yngre generationers kunskaper och färdigheter inom dator- och dataspelsanvändande är tanken att inlärning med större frihet och till lägre kostnad kan äga rum inom olika medicinska områden. Idag inom medicinen är dock kunskapsläget avseende sådan träning mycket begränsad. Med hjälp av kvantitativa, psykometriska, och kvalitativa metoder studeras träningens effekter hos deltagare och i grupper. Motivation, olika koncentrations- och uppmärksamhetsmått och mental belastning kombineras med studier av egenupplevd förmåga (självtillit), och effekter avseende icke-tekniska färdigheter och medicinska utfallsmått.

     

    Forskningsgruppen är multidisciplinär och studierna sker inom ramen för Centrum för Avancerad  Medicinsk Simulering och Träning (CAMST) vid Karolinska Universitetsjukhuset / Karolinska Institet.

Artiklar

Alla övriga publikationer

Anställningar

  • Anknuten till Forskning, Klinisk vetenskap, intervention och teknik, Karolinska Institutet, 2024-2027

Examina och utbildning

  • Docent, anestesi och intensivvård, Karolinska Institutet, 2024
  • Medicine Doktorsexamen, Institutionen för klinisk vetenskap, intervention och teknik, Karolinska Institutet, 2013

Nyheter från KI

Kalenderhändelser från KI