Anirban Sengupta

Anirban Sengupta

Postdoktor
Besöksadress: Alfred Nobels Allé 8, plan 7, 14152 Huddinge
Postadress: H7 Medicin, Huddinge, H7 CIM Norrby-Teglund, 171 77 Stockholm

Om mig

  • Biomedicinsk immunolog som undersöker värdens immunsvar mot patogener för att upptäcka mekanistiska vägar, sjukdomssignaturer och biomarkörer, vilket möjliggör patientstratifiering och precisionsmedicin. Med över ett decenniums erfarenhet av att leda vetenskapliga framsteg inom upptäckten av vägar kopplade till immunsvar mot patogener som orsakar malaria, influensa, coronavirus, sepsis med mera, med fokus på möjliga kopplingar till terapeutiska regimer och vaccinets effektivitet.
    Dr. Anirban Sengupta utsågs till postdoktor vid Centrum för infektionsmedicin, Institutionen för medicin, Karolinska Institutet, Huddinge i juni 2023. Han arbetar för närvarande med sepsispatienter i nära samarbete med universitetssjukhuset med målet att upptäcka diagnostiska biomarkörer och patientstratifiering med potential för att utveckla riktad terapi.

Forskningsbeskrivning

  • Min forskning under det senaste decenniet har i stora drag omfattat studier av värdens immunsvar mot patogener, inklusive bakteriella (i sepsis), virala (influensa och SARS-CoV-2) och protozoiska (Plasmodium) patogener. Ett av mina fokusområden är att studera mognad, aktivering, differentiering och proliferation av antigenpresenterande celler, B- och T-lymfocyter samt inflammationsstatus efter infektion och efter terapeutiska interventioner. I mitt arbete har jag använt djupimmunfenotypisk profilering av immunceller för att förbättra diagnostik, prognostik och stratifiering mot anpassade terapier. Genom mitt arbete har jag kartlagt mekanistiska detaljer och påverkan av autofagireglering på nyckelantigenpresenterande celler, som dendritiska celler och makrofagsubtyper, för att framkalla immunsvar mot patogener. Mitt arbete karaktäriserar även adjuvanters funktionalitet vid vaccinframställning samt påverkan av säsongsbunden influensavaccination hos diabetiker.


    Forskningspositioner och projekt:
    2023-: Postdoktor, Centrum för Infektionsmedicin (CIM), Institutionen för Medicin, Karolinska Institutet, Stockholm, Sverige: Djupimmunfenotypisk profilering med multicolor-flödescytometri, proteomik och in vitro-studier för att identifiera sjukdomssignaturer, biomarkörer och reglering av immunvägar vid sepsis för utveckling av riktade terapier.
    2021–2023: Postdoktor, Institutionen för Biomedicin och Klinisk Vetenskap, Avdelningen för Molekylär Medicin och Virologi, Linköpings universitet, Sverige: Kartläggning av sjukdomsmekanismer genom serologiska analyser, dendritisk cell–T-cell-interaktion, studier av inflammatoriska cytokiner och antikroppssvar vid SARS-CoV-2- och influensainfektion i kliniska patientprover och musmodeller. Undersökning av diabetesmedierad omstrukturering av vaccinets effektivitet mot influensainfektion med målet att designa vaccinregimer för diabetiker. Utveckling av universellt Nanovaccin och adjuvanskarakterisering mot luftvägsinfektioner.
    2014–2020: Senior forskningsstipendiat, Immunologilaboratoriet, Zoologiska institutionen, University of Calcutta, Indien: Upptäckande av hur autofagireglering påverkar spleniska immunceller som dendritiska celler och makrofager i moduleringen av värdens immunsvar mot malariainfektion. Kartläggning av TGF-β och IL-6 roll och balansen mellan Treg/Th17 i immunreglering vid malariainfektion.
    2011–2013: Junior forskningsstipendiat vid National Institute of Biomedical Genomics, Kalyani, Indien: Arbetet var inriktat på molekylär subtypning av genomiska signaturer för bröstcancer hos indiska kvinnor för att förutsäga terapeutisk effektivitet och prognos, med fokus på att klargöra den molekylära mekanismen för protein–RNA-interaktioner och deras roll i att orsaka förändringar i genuttryck vid sjukdom.

Undervisning

  • 2021–2023: Fakultetsassistent, Linköpings universitet, Sverige: Höll praktiska labbklasser i ELISA för universitetets medicinstudenter. Tre klasser per termin under tre på varandra följande terminer. Fungerade som examinator och resursperson för masteruppsatsernas granskning och presentation. Handlett tre studenter i deras kandidatuppsatser/masteruppsatser. Genomförde pedagogikkursen ’Teaching in Higher Education’ för lärarutbildning.
    2019–2022: Gästföreläsare, Zoologiska institutionen, Ramakrishna Mission Vidyamandir, Kolkata, Indien: Höll hederskurser i zoologi på kandidatnivå. Tog huvudansvaret för att föreläsa och hålla praktiska laborationsklasser. Ansvarade för handledning av studenternas projekt. Fungerade som provkonstruktör och examinator. Kollegiet rankades bland de 10 bästa i Indien.
    2016–2020: Gästlärare, Avdelningen för Farmaceutisk Teknik, Jadavpur University, Kolkata, Indien: Undervisade grundstudenter i ’farmaceutisk teknologi’ med fokus på läkemedelsdesign och andra aspekter av farmaceutisk vetenskap. Coachade, undervisade och handlett studenter med individuella grupper om 50+ studenter. Samarbetade nära med andra fakultetsmedlemmar för att utforma bedömningsmetoder för studenterna. Arbetade som officiell provkonstruktör och examinator för universitetet. Universitetet rankades bland de 10 bästa i Indien.
    2015–2019: Studenthandledare för masteruppsatser och projektarbete, University of Calcutta, Indien: Handlett, designat och förberett fem studenter för deras masteruppsatser i laboratoriet. Auktoriserad att undervisa vid högskolor/universitet i Indien enligt National Eligibility Test (NET) för lärarbehörighet.
    2020–2021: Akademisk expert, Toppr.com: Handlett och vägledde studenter över hela landet för deras framtida akademiska vägval och förberedelser inför kommande konkurrensprov. Utformade strukturerade lektionsplaner och anpassade undervisningen efter studenternas behov, för att skapa skräddarsydda framgångsplaner. Samarbetade nära med marknadsföringsteamet för plattformens framgång.
    2019–2021: Frilansande biologiinstruktör för medicinska inträdesprov vid Pathfinder Institution: Höll regelbundna klassrumskurser vid olika centra för både nybörjar- och omgångsgrupper, använde PowerPoint-presentationer, löste flervalsfrågor, klargjorde frågor samt använde YouTube-videor/animationsklipp för att underlätta förståelsen av centrala biologiska koncept.
    2015–2018: Volontärlärare för gymnasieelever från underprivilegierade bakgrunder vid Calcutta Social Project NGO

Artiklar

Alla övriga publikationer

Anställningar

  • Postdoktor, Medicin, Huddinge, Karolinska Institutet, 2023-2025
  • Postdoctoral Researcher, Division of Molecular Medicine and Virology, Department of Biomedical and Clinical Science, Sweden, Linköping University, 2021-2023
  • Guest Lecturer, Department of Zoology, Ramakrishna Mission Vidyamandira College, 2019-2022
  • Guest Faculty, Pharmaceutical Technology Department, Jadavpur University, 2016-2020
  • Senior Research Fellow, Department of Zoology, University of Calcutta, 2014-2020
  • Junior Research Fellow, National Institute of Biomedical Genomics, 2011-2013

Examina och utbildning

  • PhD in Infection Immunology (Zoology), University of Calcutta, 2020
  • M.Sc in Applied Psychology, Bharathiar University, 2017
  • Diploma in Recombinant DNA Technology, Madurai Kamaraj University, 2017
  • M.Sc in Zoology, University of Calcutta, 2011

Priser och utmärkelser

  • Work Presentation Award, Immunocon, Immunological Society for India, 2015
  • Work Presentation Award, Society of Parasitology, India, 2015
  • Young Investigator Award, Society of Free Radical Research, 2014

Uppdrag i kommitté

  • Medlem, Karolinska Institutet Postdoc Association (KIPA), 2024-
  • Medlem, Linkoping University Postdoc Association, 2022-2023

Gästforskning och resestipendier

  • International Postdoctoral Fellowship Grant, Medical Inflammation and Infection Centre, Linköping University, 2021-2023
  • Research Fellowship, University Grants Commission, 2011-2016

Sakkunniggranskning för vetenskaplig tidskrift

  • Immunology, Wiley, Anonymous peer review

Konferenser och events

  • Administratör, Pint of Science, Linköping Chapter, 2022
  • Deltagare, Teaching in Higher Education, 160 hours Pedagogy Course, Linköping University, 2022

Nyheter från KI

Kalenderhändelser från KI