Aline Bjerkhaug
Om mig
Jag är en norsk läkare och forskare, utbildad vid UiT – Norges Arktiska Universitet. Den 20 september 2024 disputerade jag med avhandlingen "Treatment and prevention of neonatal sepsis", ett forskningsområde som har gett mig djupgående kunskaper inom nyföddhetsforskning och immunologi. I samband med detta har jag samarbetat med internationella forskningsgrupper och ledande experter.
Forskningsbeskrivning
Jag har ett stort intresse för att utforska komplexiteten i immunsystemet, med särskilt fokus på "immunhomeostas." Immunhomeostas är den fina balans som immunsystemet upprätthåller för att skydda kroppen mot skadliga stimuli, samtidigt som det förhindrar överdrivna eller felriktade immunsvar som kan leda till okontrollerad eller ihållande inflammation.
Min forskning fokuserar på att fylla de kunskapsluckor som finns i hur immunsystemet fungerar på molekylär nivå. Jag är särskilt intresserad av hur immunceller kommunicerar genom signalproteiner som cytokiner och komplementproteiner. Dessa molekyler spelar en avgörande roll i att reglera immunsvar, säkerställa korrekt kommunikation mellan celler och upprätthålla den balans som krävs för god hälsa.
Genom att fördjupa vår kunskap om dessa interaktioner strävar jag efter att identifiera mekanismerna bakom olika medicinska tillstånd, inklusive ihållande utbredd smärta och infektioner. Denna insikt kan bana väg för förbättrade diagnostiska verktyg, mer effektiva behandlingar och bättre förebyggande strategier. Mitt mål är att bidra till framsteg inom precisionsmedicin, där behandlingar kan skräddarsys baserat på en mer detaljerad förståelse av individens immunsystem.
Undervisning
Spridning av forskningsresultat och -idéer är en viktig del av forskningsprocessen. Jag har utforskat olika sätt att kommunicera mitt arbete till allmänheten och kommer fortsätta med det framöver. Genom att skriva blogginlägg och skapa YouTube-videor har jag strävat efter att göra komplexa idéer tillgängliga och engagerande. I framtiden planerar jag att undersöka fler varierade metoder för att säkerställa att min forskning når en bredare publik och bidrar till ökad allmän förståelse.
Artiklar
- Journal article: VACCINE. 2024;42(2):84-98
- Journal article: PEDIATRIC RESEARCH. 2023;94(2):512-519
- Journal article: ACTA PAEDIATRICA. 2021;110(8):2316-2325
Anställningar
- Postdoktor, Klinisk neurovetenskap, Karolinska Institutet, 2025-2027
- Anknuten till Forskning, Klinisk neurovetenskap, Karolinska Institutet, 2024-2027