ALLMÄNMEDICIN/GERIATRIK: Läkarprogram i förändring – geriatrik och allmänmedicin
Ämnet geriatrik är starkt förknippat med NVS, och när institutionen för allmänmedicin blev en del av NVS år 2005, stärktes utbildningsuppdraget inom läkarprogrammet. Under samma period som allmänmedicin bildade en avdelning vid NVS pågick utvecklingen av en ny utbildningsplan för läkarprogrammet vid KI. Nu är det dags att åter reformera utbildningen till ett sexårigt program.
Läkarprogrammet engagerar en stor del av KI:s institutioner och personal. I dag bidrar NVS främst inom ämnena allmänmedicin och primärvård samt geriatrik. Under utvecklingen av läkarprogrammet 2004–2006 deltog ett tjugotal institutioner till programmets kurser, antingen som kursansvariga eller som medverkande.
När 2007-års läkarprogram sjösattes hade det föregåtts av flera initiativ till förändring. Omstöpningen var en del i Bolognaprocessen, ett EU-initiativ som påverkade både utbildningsstrukturen och poängsystemet. Bolognaprocessen inleddes under slutet av 1990-talet och resulterade i att samtliga lärosäten i Sverige förändrade sina utbildningsplaner under 2006–2007.
God kontakt med primärvården
Vid KI landade processen i ett projekt med en bred samverkan mellan studenter och lärare. Resultatet blev en utbildning som bland annat integrerade basvetenskaplig kunskap och klinisk kompetens, samt erbjöd valbara kurser och ett terminslångt examensarbete. Undervisningen hade sin bas i ett problembaserat lärande och kontakten med primärvården ökade dramatiskt jämfört med tidigare.
För att lyckas ge utbildningen en större närhet till primärvården krävdes en stor insats för att bygga upp den verksamhetsförlagda utbildning i regionens primärvård som då inkluderade över 200 vårdcentraler. Grundidén var att studenterna varje termin skulle ägna ungefär en vecka i primärvården.
Därför infördes en så kallad strimma av primärvård i läkarprogrammet vilket gav ämnet plats på nio av de elva terminerna. Satsningen blev mycket lyckad tack vare ett systematiskt arbetssätt att utbilda handledare, skapa ett innehåll med en progression inom hela programmet, samt skapandet av särskilda utvärderingsinstrument för att upprätthålla kvaliteten.
”KI är ett internationellt erkänt forskningsuniversitet. I nationella utvärderingar som gjorts får våra studenter mycket höga betyg för sina examensarbeten.”

Geriatrikens utveckling i läkarprogrammet
Geriatrikämnet infördes i läkarprogrammet på bred front redan under 1990-talet. Själva ämnet geriatrik har sitt ursprung i vad som kallades långvårdsmedicin och som funnits som en specialitet sedan slutet av 1960-talet.
NVS ursprung är starkt knutet till starten av institutionen för geriatrik år 1987. I dag är verksamheten en del av NVS under namnet avdelningen för klinisk geriatrik. Sedan början av 1990-talet har avdelningen haft en stark inverkan på undervisningen i geriatrik vid läkarprogrammet.
I början av 1990-talet växte den geriatriska universitetskliniken vid Karolinska Universitetssjukhuset kraftigt från en till åtta avdelningar. I mitten av 1990-talet fick läkarna först föreläsningar i geriatrik och sedan en placering på någon av de då cirka tio geriatriska kliniker som fanns kring Stockholm. På klinikerna deltog de sedan i seminarier som leddes av lärare från KI.
Tidigt fick studenterna delta i diskussioner kring teamarbete under seminarierna som utgick från faktiska patientfall. Där var det även en viktig del att ta upp vad som händer efter det att patienterna skrivs ut i form av rehabilitering och behov av omvårdnad.
”Vi var mycket tidiga med att betona ett holistiskt synsätt på varje patient inom utbildningsämnet geriatrik. I dag är det holistiska synsättet och betoningen på att förbereda inför teamarbete något mer självklart inom utbildningen. Inom geriatriken har vi legat i spetsen för utvecklingen på KI.”

Stiftelsen Silviahemmets betydelse
År 2012 startades en magisterutbildning i demensvård för läkare genom ett samarbete mellan Karolinska Institutet och Stiftelsen Silviahemmet. Utbildningen är en webbaserad uppdragsutbildning som omfattar 60 högskolepoäng och bedrivs på halvfart under två år.
”Magisterutbildning i demensvård som ges i samarbete mellan Karolinska Institutet och Silviahemmet har betytt mycket både för läkarna som gått utbildningen och de enheter där de arbetat. Vi har sett många exempel på hur läkarna stöttat och utvecklat sina enheter med hjälp av kunskaperna som de fått.”
Magisterutbildningen vänder sig till en internationell skara studenter och har betytt mycket för att bredda kunskaperna kring demens. Även här har utbildningen ett holistiskt perspektiv och syftar till att bygga samarbetet över professionsgränserna.
Nytt sexårigt läkarprogram
Under hösten 2021 påbörjades införandet av ett nytt sexårigt läkarprogram vid KI. NVS har haft ett stort ansvar i utvecklingen av det nya programmet inom ämnena allmänmedicin och primärvård samt geriatrik. NVS har momentansvar inom i stort sett alla kurser i det nya programmet, inklusive examinationer i kliniska färdigheter, och axlar kursansvaret och slutexaminationen för den sista terminen.
I det nya sexåriga läkarprogrammet tar geriatriken en ännu mer framträdande roll. Förklaringen finns bland annat i vår åldrande befolkning som drabbas av sjukdom senare allt senare i livet.
Även teamarbete och så kallad Team-based learning (TBL) är tydliga inslag i den sexåriga lärarutbildningen. Teambaserat lärande gör det möjligt för studenterna att få en bättre förberedelse inför sin framtida yrkesroll tillsammans med andra professioner i vården.
Bland det som utmärker KI:s nya sexåriga läkarprogram är inriktningen på teambaserat lärande. Studenterna får lära sig samarbeta i grupper och lösa uppgifter tillsammans. En bra förberedelse inför sin kommande yrkesroll.
När studenterna på det nya läkarprogrammet når den sista terminen kommer de att möta större satsningar på att öka den kliniska kompetensen än tidigare, bland annat i form av kliniska arenor som omfattar primärvård, akutsjukvård, psykiatri och geriatrik. Den kliniska träningen har även den blivit en viktigare del av utbildningen vilket har skapat ett ännu närmare samarbete med primärvården.