Anovas ambitioner för framtiden
På den här sidan presenteras Anovas vision och ambitioner för framtiden.
Anovas vision
Ett samhälle fritt från sexuellt våld där sexualiteten är en positiv kraft.
Ett nationellt kunskapscentrum
Sexuellt våld är ett allvarligt samhällsproblem som orsakar stort lidande för de drabbade och innebär stora kostnader för samhället, inklusive för sjukvården och rättsväsendet. För att minska detta problem är det avgörande med förebyggande insatser, särskilt riktade mot personer med ökad risk att begå sexuella övergrepp. Det inkluderar även personer med sexuella avvikelser som pedofili eller tvångsmässigt sexuell beteendestörning.
För att effektivt nå dessa personer och erbjuda tidig och adekvat vård och behandling, behöver stödlinjen PrevenTell samt den övergripande vården förstärkas. Genom att nå fler i riskgruppen kan vi minska risken för återfall och erbjuda stöd innan övergrepp begås.
Idag finns det stora skillnader på tillgång och kvalitet när det gäller vård i landet. Därför är det nödvändigt att inrätta en nationell funktion som kan stötta vården med kunskapsstöd och kompetensutveckling för att säkerställa en mer likvärdig vård i hela Sverige.
För att ytterligare stärka det förebyggande arbetet vill vi inrätta ett nationellt kunskapscentrum. Det skulle fungera som en samlande nod för forskning, samarbete och kunskapsutbyte, och bidra till att förbättra både behandling och förebyggande insatser mot sexuellt våld.
Verksamhetsidé
I syfte att förebygga sexuellt våld arbetar kunskapscentrumet att för att personer med sexuella riskbeteenden ska söka och få en god, effektiv och kunskapsbaserad vård. Vi gör det genom forskning och utveckling samt spridning av kunskap till hälso- och sjukvården och andra aktörer i hela landet.
Mål
- Minskad förekomst av sexuellt våld i samhället.
- Sänkta trösklar till vård och behandling för personer som är i riskzon att utöva sexuellt våld, oavsett bostadsort, kön, etnicitet, ålder och språk.
- Stärkt kunskap hos relevanta aktörer i samhället om oönskad sexualitet, riskfaktorer, bemötande av personer i riskzon och vilken vård som finns att tillgå.
- Stärkt tillgång till god, effektiv och kunskapsbaserad vård och behandling för personer med oönskad sexualitet, utan omotiverade skillnader mellan grupper eller olika delar av landet.
- Stärkt uppföljning av hälso- och sjukvården för personer med oönskad sexualitet, för kvalitetsutveckling, statistik och forskning.
- Stärkt, högkvalitativ forskning inom centrumets kunskapsområden som sprids nationellt och internationellt.
- Stärkt tillgång till aktuell kunskap och expertis om oönskad sexualitet och sexuellt våld för centrumets målgrupper.