Brustet hjärta vanligast hos kvinnor

En kväll i oktober 2016 fick Pia, nyss fyllda 50 år, plötsligt ont i bröstet på vänster sida, en smärta som strålade ut mot vänster arm och ryggen. Efter att ha tagit en taxi till hjärtakuten på Södersjukhuset fick hon sitt besked: förhöjt troponinvärde och EKG visade att hon hade fått en hjärtinfarkt.

Jag fick nästan en chock – jag var ju ganska ung och i bra fysisk form. Jag skulle precis segla över Atlanten och hade tränat inför det.

Pia, 50 år.

Porträtt av Pia, 50.
Pia, 50. Foto: Erik Flyg

En närmare undersökning visade att alla kranskärl var friska – inga förträngningar hade blockerat flödet till själva hjärtat. Däremot hade hjärtats vänstra kammare en ballongliknande form, vilket försämrade pumpförmågan. Det är typisk för takotsubo, en typ av hjärtinfarkt som fått sitt namn av japanska läkare, som tyckte att kammarens form såg ut som en bläckfiskfälla, som heter just takotsubo på japanska. 

Forskning har visat att ungefär en av tio hjärtinfarkter drabbar personer med friska kranskärl. Det är särskilt vanligt hos kvinnor. Och den här varianten av hjärtinfarkt, som också kallas brustet hjärta, drabbar framför allt kvinnor och anses vara utlöst av kraftig stress. 

– Jag hade precis haft en 50-årsfest och jag skulle som sagt iväg på en kul resa. Det kanske var stressigt men all stress var i så fall positiv, säger Pia. 

Kardiologen Per Tornvall forskar om takotsubo i en studie som kallas SMINC, Stockholm myocardial infarction with normal coronaries. Pia är en av dem som ingår i studien. 

– Det har känts lyxigt att vara med i en studie, för jag har haft tillgång till experter att fråga om saker – men jag har förstått att det mesta är okänt kring min sjukdom. Till exempel undrar jag hur den bäst ska behandlas – jag får samma behandling som vid vanlig hjärtinfarkt med läkemedel för att sänka blodtryck och blodfetter. Men inget av det var egentligen ett problem hos mig, säger Pia. 

Så forskar Södersjukhuset om sjuka hjärtan

Forskarna vet inte vad som orsakar takotsubo, men det är vanligt att det föregås av en akut fysiskt eller psykiskt stressande händelse, som ett dödsfall i familjen eller att vara utsatt för misshandel. På Södersjukhuset pågår flera forskningsprojekt kring takotsubo, både när det gäller att förstå orsaker och att ge bättre behandling. Därutöver pågår flera andra forskningsprojekt som gäller hjärtsjukvård. Det rör sig om forskning som är inriktad på mycket vanliga hjärtsjukdomar, som förmaksflimmer, hjärtinfarkt, hjärtsvikt och stroke. Södersjukhuset bedriver också flera forskningsprojekt om hur diabetes påverkar blodkärlen. 

Vid Södersjukhuset finns Centrum för hjärtstoppsforskning, som sedan många år bedriver forskning och utvecklingsprojekt om plötsligt hjärtstopp utanför sjukvården. 

Ge en gåva

Du kan skänka via Swish eller bankgiro.

  • Swish: 123 559 80 81
  • Bankgiro: 5310-6217

Mottagare: KI Södersjukhuset.

Märk din gåva ”KI SÖS fond

Varmt tack för din gåva!

PV
Innehållsgranskare:
2023-12-14