Grund- och Masterutbildning på FyFa

FyFa är en institution med ansvar för ett stort antal programkurser och fristående kurser inom fysiologi, farmakologi, anestesiologi och intensivvård. Hos oss studerar även cirka 90 doktorander. Sektionen för anestesi och intensivvård på FyFa erbjuder dessutom utbildning inom anestesi och intensivvård.

Masterutbildning

Sedan 2022 ansvarar institutionen för masterprogrammet i translationell fysiologi och farmakologi. Ett 2-årigt globalt program som fokuserar på den tematiska och praktiska integrationen av de två disciplinerna fysiologi och farmakologi mot ett translationellt tillvägagångssätt som kombinerar molekylära mekanismer för kroppsfunktioner och sjukdomar med en helkroppsorienterad förståelse. Läroplanen erbjuder breda kunskaper i translationella aspekter av fysiologi och farmakologi samt praktiska färdigheter i state-of-the-art metodik och know-how. Under hela det tvååriga programmet betonas integrering av kunskap och färdigheter för att främja ett tänkesätt att översätta molekylär och mekanistisk förståelse från grundforskning till ny terapi. Medan den första delen av programmet fokuserar mest på teoretisk kunskap, betonar den andra delen den praktiska tillämpbarheten av de inlärda färdigheterna i prekliniska laboratorier, såväl som kliniska eller industriella miljöer.

Programkurser och fristående kurser

Merparten av undervisningen vid institutionen sker på grundnivå inom olika utbildningsprogram på Karolinska Institutet:

Institutionen ansvarar också för ett antal fristående kurser i fysiologi och farmakologi:

Utbildning inom anestesi och intensivvård

Perioperativ Medicin och Intensivvård (PMI) har ett strukturerade FoU- organisation som är integrerad i verksamheten med specifika tjänster för utbildningsledare som utbildar sjuksköterskor på grund- och avancerad nivå. Tillsammans med ST- organisationen handleds inom anestesisjukvård också underläkare som gör sitt basår och ST-läkare under utbildning. Utbildningsledare och omvårdnadsansvariga sjuksköterskor bedriver kontinuerligt intern och extern kompetensutveckling för alla professioner.

Utbildningsledare med specifika utbildningsuppdrag samt specialistsjuksköterskor, kliniska handledare, bedriver kontinuerligt klinisk utbildning och examinationer av ett stort antal studenter i sjuksköterske- och specialistutbildningen inom anestesi, operation, intensivvård samt barnmorskor från Karolinska Institutet och Röda Korset i första hand men även andra lärosäten förekommer.

Utbildningsledarna har kombinationstjänster eller är adjungerade mot något av lärosätena vilket möjliggör tätare samverkan mellan lärosätet och verksamhet.

Vi lägger stor tonvikt vid praktiska färdigheter som bedöms utifrån studenternas lärandemål för VFU. Specialiststudenterna examineras på KTC genom simuleringsövningar som görs tillsammans med lärosätet. Strukturerad utvärdering av VFU-placeringen görs efter varje placering på PMI via elektronisk enkät.

Kontakt: Oili Dahl

Utbildningen i anestesiologi och intensivvård på läkarprogrammet sker under avsnittet klinisk medicin - inriktning kirurgi (termin 7).

På Karolinska Universitetssjukhuset undervisas läkarstudenterna i grupper om 4-6 studenter under en knapp tvåveckorsperiod där man varvar klinisk tjänstgöring med teoretiska seminarier och föreläsningar om bland annat vätskebalans, chock, preoperativ bedömning och smärta. I placeringen ingår även deltagande i jourarbete samt undervisningsrond på Intensivvårdsavdelning.

Vi lägger stor tonvikt vid praktiska färdigheter som har allmängiltig betydelse för läkare; att identifiera och åtgärda ofri luftväg samt otillräcklig andning, förebygga, identifiera och åtgärda hypoxi och inadekvat cirkulation. Vidare tränas studenterna i att ordinera vätska samt bereda och tillföra läkemedel för injektion och infusion.

Studenterna examineras genom skriftlig och muntlig tentamen samt praktiska prov.

Ansvarig studierektor är Eddie Weitzberg och studenterna handleds av kliniska amanuenser som oftast är läkare på ST-nivå.

Kontakt: Eddie Weitzberg
 

Den svåra luftvägen - ett problem för anestesiologer och ÖNH-läkare

Kursen ger en teoretisk och praktisk genomgång av möjligheter att hantera luftvägsrelaterade problem. Kursen är en statligt finansierad vidareutbildning för läkare under ST.

Kursen lägger stor vikt vid att samarbeta över disciplingränser. Demonstrationer och seminarier ger möjlighet att prova olika tekniker.

Som slutmål efter kursen uppmanas deltagarna att på sina arbetsplatser införliva de nya teoretiska och praktiska teknikerna med anpassning till lokala möjligheter.

Kursstart

Kursen går den första veckan i oktober varje år.