”De säger att mitt höga blodtryck är ärftligt”

Namn: Camilla Ulltin 

Ålder: 55 år.  

Gör: Jobbar som socialpedagog. 

Bild på Camilla Ulltin som springer ute i snön.
Camilla Ulltin, foto: Oscar Omne

Jag har haft högt blodtryck sedan jag var i 20-årsåldern. Det upptäcktes i samband med en rutinundersökning. Först gjordes ingenting, utan jag kallades tillbaka för ny mätning. Då var blodtrycket fortfarande högt. Då gjordes en 24-timmarsmätning, som visade samma sak. Sedan dess har jag medicinerat för högt blodtryck.  

Jag har alltid levt ganska sunt, utan att vara supersträng – jag gillar sötsaker och kan dricka vin ibland. Men jag gillar helt enkelt inte osund mat, så jag tycker inte jag avstår något när jag äter mycket grönsaker. Jag har aldrig rökt och har alltid tyckt om att röra på mig. Jag jobbar som socialpedagog, med unga människor som behöver hjälp och stöd, och det kanske är stressigt – men jag tror inte det är stressigare än andra jobb och jag trivs mycket bra. Så det är svårt att förstå varför jag fick högt blodtryck så tidigt i livet. Jag har fått höra att det beror på ärftlighet. Men eftersom jag är adopterad kan jag inte kontrollera den saken.   

Nu är jag 55 år och jag äter två blodtrycksmediciner. Vid senaste mätningen låg blodtrycket på 120/70, så det är verkligen jättebra. Jag har inga biverkningar av läkemedlen. Tidigare fick jag betablockerare och de var jobbiga att ta. Jag blev väldigt trött av dem. Men sedan de byttes ut är läkemedlen inget jag funderar över. 

Under senare år har jag fått en del andra hjärtproblem. För några år sedan fick jag förmaksflimmer och i samband med behandling av det upptäcktes att jag har en sjuk sinusknuta. I slutet av förra året fick jag en pacemaker inopererad.  

Jag tror att mitt höga blodtryck hänger ihop med allt det här, men jag vet inte hur. Jag tänker väldigt lite på mitt blodtryck nuförtiden. Det hamnar i skuggan av mina andra hjärtproblem. Men jag är glad över att det ligger så bra.”     

Text: Annika Lund, först publicerat i tidningen Medicinsk Vetenskap nr 1/2021. 

Lyssna och läs mer

CO
Innehållsgranskare:
Cecilia Odlind
2024-03-26